Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump má problém: Nezamestnanosť v USA sa do volieb pravdepodobne udrží na dvojcifernej úrovni

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/John Raoux)

WASHINGTON - Nezamestnanosť v Spojených štátoch sa do konania prezidentských volieb pravdepodobne udrží na dvojcifernej hodnote. Predpokladá to ekonomický poradca Bieleho domu Kevin Hassett. To znamená ďalšie potvrdenie predpokladov, že zotavovanie trhu práce v USA bude pomalé.

Hassett už skôr uviedol, že obrat, čo sa týka nezamestnanosti, by mohol prísť v júni. Za máj očakáva rast nezamestnanosti z aprílových rekordných 14,7 % na nový rekord 20 % a v júni predpokladá ďalšie mierne zvýšenie.

Potom by sa nezamestnanosť mohla začať znižovať. Ako však v nedeľu dodal pre televíznu stanicu CNN, do novembrových prezidentských volieb sa pravdepodobne pod 10-percentnú úroveň nedostane. To nie je dobrá správa pre amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý opätovne kandiduje a v kampani sa plánoval spoliehať na relatívne silnú ekonomiku a nízku nezamestnanosť.

Teraz však americká ekonomika čelí recesii a nezamestnanosť vyskočila na najvyššiu úroveň od veľkej hospodárskej krízy z 30. rokov minulého storočia. Aj podľa Rozpočtového úradu amerického Kongresu bude zotavovanie trhu práce pomalé. Očakáva, že miera nezamestnanosti sa bude držať až do 4. kvartálu 2021 na úrovni okolo 8,6 %.

Viac o téme: VoľbyNezamestnanosťDonald TrumpWashingtonSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu