Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Trump ostro kritizoval Čínu: Obvinil Peking z celosvetového masového zabíjania

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v stredu opäť ostro kritizoval Čínu za jej podiel na koronavírusovej pandémii, pričom Peking obvinil z "celosvetového masového zabíjania". Informovali o tom agentúra AFP a denník The Guardian.

"Bola to neschopnosť Číny a nič iné, čo spôsobilo toto masové zabíjanie," napísal šéf Bieleho domu na Twitteri. Vo svojom tvíte spomenul aj bližšie nešpecifikovaného "čínskeho blázna", ktorý vraj v oficiálnom vyhlásení zo zodpovednosti za prebiehajúcu zdravotnícku krízu "obvinil každého, len nie Čínu".

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Trump nekonkretizoval, na aké vyhlásenie reagoval, avšak podľa AFP sa tak stalo len deň po tom, ako hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien kritizoval Trumpov otvorený list, v ktorom americký líder obvinil Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) z prílišnej závislosti od Pekingu.

"Americká administratíva sa svojím otvoreným listom snaží zavádzať verejnosť, aby ohovorila a očiernila úsilie Číny o prevenciu vypuknutia epidémie. Chce tak zakryť svoju vlastnú neschopnosť v boji proti epidémii," uviedol Čao Li-ťien. Stupňovanie konfliktu s Čínou je podľa AFP jadrom snahy Trumpa o znovuzvolenie do úradu v prezidentských voľbách, ktoré by sa mali v USA konať už tento rok v novembri.

Viac o téme: PandémiaČínaDonald TrumpPekingKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu