Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS V Británii začali testovať liek, ktorý proti chorobe COVID-19 berie Donald Trump

(Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, gettyimages, TASR/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

LONDÝN - Britské univerzity v Oxforde a Brightone spustili rozsiahlu štúdiu, ktorá má zistiť, či môžu mať dva lieky proti malárii preventívne účinky proti ochoreniu na COVID-19. Jedným z testovaných liekov je aj hydroxychlorochín, ktorý podľa svojich slov preventívne užíva americký prezident Donald Trump. Výsledok štúdie sa očakáva na konci tohto roka, informoval dnes spravodajský web BBC.

Viac ako 40.000 zdravotníkov z Európy, Afriky, Ázie a Južnej Ameriky, ktorí sa do štúdie zapoja, budú dostávať hydroxychlorochín alebo chlorochín, ktoré sa používajú ako antimalariká. Časť z nich ale bude brať placebo. Všetci účastníci štúdie sú v každodennom kontakte s pacientmi, ktorí ochoreli na COVID-19.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"Naozaj nevieme, či chlorochín alebo hydroxychlorochín vo vzťahu ku COVID-19 pomáhajú či škodia," uviedol jeden z hlavných autorov štúdie Nicholas White. Podľa neho je ale táto forma klinickej štúdie, kedy účastníci ani výskumníci po dobu trvania testov netušia, kto berie lieky a kto placebo, najlepším spôsobom, ako zistiť, či môžu chlorochín alebo hydroxychlorochín v boji s COVID-19 pomôcť.

"Široko dostupnú, bezpečnú a účinnú vakcínu môžeme mať až za dlho. Ak by mohli tak dobre znášané lieky ako chlorochín a hydrochlorochín znížiť riziko nákazy covidom-19, bolo by to neuveriteľne cenné," uviedol spoluautor štúdie Martin Llewelyn. Štúdia, na ktorej sa pod vedením vedcov z Oxfordu a Brightonu podieľajú aj výskumníci z Talianska, Thajska, Vietnamu, Laosu a Kambodže, začala krátko potom, čo americký prezident Donald Trump oznámil, že preventívne užíva hydroxychlorochín.

Šéf Bieleho domu toto antimalarikum dlhodobo presadzuje ako zázračný liek proti COVID-19, a to napriek aprílovému varovaniu amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Ten vzhľadom na riziko problémov so srdcovým rytmom varuje pred užívaním hydroxychlorochínu aj chlorochínu na COVID-19 mimo nemocnice a klinických testov. Ďalším úskalím spojeným s presadzovaním hydroxychlorochínu ako lieku na COVID-19 je riziko, že liek nebude dostupný pre liečbu malárie či reumatickej artritídy.

Hydroxychlorochín a podobná látka chlorochín sa desiatky rokov používajú ako prevencia aj na liečbu malárie a ako liek na niektoré autoimunitné ochorenia, ako je reumatoidná artritída a lupus. O možnej účinnosti látky proti ochoreniu COVID-19 sa začalo hovoriť v marci po zverejnení francúzskej štúdie, ktorá uviedla, že hydroxychlorochín v kombinácii s antibiotikom azitromycínom môže pomôcť pacientom s koronavírusom. Vedecký časopis, ktorý štúdiu vydal, neskôr uviedol, že článok nesplnil očakávaný štandard.

Viac o téme: ŠtúdiaTestovanieVedciDonald TrumpVeľká BritániaHydroxychlorochínChlorochín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu