Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dievčatko (5) prekonalo KORONAVÍRUS, potom dostalo záhadnú chorobu: Dávajú jej iba 20 percent!

Otec Piers Roberts s dcérkou Scarlett, ktorá bojuje o život Zobraziť galériu (3)
Otec Piers Roberts s dcérkou Scarlett, ktorá bojuje o život (Zdroj: Facebook/Piers Roberts)

WAKEFIELD - Prežívajú jednu z najhorších chvíľ v živote. Reč je o rodine z Wakefieldu v Yorkshire, v ktorej sa malé dievčatko (5) malo tešiť zo života, no opak je pravdou. Najskôr prekonalo ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. No niekoľko týždňov na to prišla ďalšia rana, keď jej zistili záhadnú chorobu. Podľa rodičov jej dávajú len 20-percentnú šancu na prežitie.

Päťročné dievčatko menom Scarlett bojuje o život. Po tom, čo sa vyliečilo z ochorenia COVID-19, ktorého pandémia postihla celý svet, mali rodičia dôvod na radosť a to už aj z toho dôvodu, že ich dcéra mala len mierny priebeh ochorenia. O päť týždňov po tom, čo sa z koronavírusu zotavila, jej však zistili záhadnú Kawasakiho chorobu, kvôli ktorej teraz bojuje o život. Informovala o tom zdrvená rodina cez sociálnu sieť či zahraničné médiá ako Daily Mail či Mirror.

Dievčatko (5) prekonalo KORONAVÍRUS,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Naomi Roberts)

Jej otec Piers Roberts, ktorý je učiteľom, uviedol, že Scarlett dostala len 20% šancu na prežitie z choroby, ktorá zapáli krvné cievy a predpokladá sa, že je reakciou na koronavírus. Ešte šesť týždňov predtým, ako jej náhle zlyhali viaceré orgánoy, bola podľa jeho slov úplne zdravým dieťaťom. Teraz sa náchadza jednotke intenzívnej starostlivosti, kde je už síce mimo pľúcnej ventilácie, na ktorú musela byť pripojená po príchode do nemonice, ale má ťažké problémy so srdcom. Pri lôžku malej Scarlett je stále jej matka Naomi, povolaním lekárka.

Rodičia predpokladajú, že 5-ročná Scarlett chytila nový koronavírus v škole ešte predtým, ako došlo k ich uzavretiu v krajine. Po tom, čo britský premiér Boris Johnson oznámil, že od 1. júna sa budú môcť niektoré deti vrátiť do škôl, Piers ako učiteľ napísal v otvorenom liste britskému ministrovi školstva Gavinovi Williamsonovi, že školy by sa mohli zmeniť na "tábory smrti" pre deti. Varuje, že sa môže vyskytnúť viac prípadov Kawasakiho choroby, ak sa školy otvoria.

Dievčatko (5) prekonalo KORONAVÍRUS,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Piers Roberts)

Hlavná vedkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Dr. Soumya Swaminathan však v nedeľu trvala na tom, že medzi novým koronavírusom a zriedkavým ochorením stále neexistuje jednoznačné spojenie.

Čo vieme o záhadnej chorobe?

WHO v piatok oznámila, že skúma možnú súvislosť medzi ochorením COVID-19 a zriedkavým zápalovým ochorením u detí, ktoré má podobné príznaky ako Kawasakiho choroba. Toto zápalové ochorenie postihlo a zabilo deti v Európe a v Spojených štátoch, väčšina pacientov mala pritom vo svojej krvi protilátky proti novému koronavírusu.

"Prvé správy naznačujú, že tento súbor príznakov (u detí) možno súvisí s COVID-19," povedal na virtuálnom brífingu šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Vyzval lekárov na klinikách po celom svete, aby pomohli "lepšie pochopiť tieto príznaky u detí".

V Európe a USA zaznamenali v posledných týždňoch prudký nárast ťažkej poruchy imunity u detí, súvisiacej s ochorením COVID-19. V piatok to vyhlásili zdravotnícke úrady, podľa ktorých je situácia alarmujúca. Toto zriedkavé ochorenie, tak ako Kawasakiho choroba, postihuje veľmi malé deti. Spôsobuje pretrvávajúcu horúčku, prenikavú bolesť žalúdka, vyrážky či napuchnutý jazyk.

Viac o téme: KoronavírusKawasakiho choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu