Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Merkelová cieľom ruských hackerov: Neexistuje jediný dôkaz, odkazuje Lavrov

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/pool photo via AP)

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok odmietol obvinenia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, podľa ktorých sa stala cieľom ruských špionážnych aktivít. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

"Prešlo už päť rokov a doteraz sme nevideli ani jeden konkrétny dôkaz, ktorý by to potvrdil," uviedol Lavrov v rozhovore pre ruské médiá zo skupiny RBK. "Berlín sa rozhodol, že na vine je Moskva, aj keď vo vzťahu k Rusku o tom neexistujú žiadne dôkazy. Odrazu si v Bundestagu (Spolkovom sneme, dolnej komore parlamentu) povedali, že toto všetko je poburujúce a môžu za to Rusi," dodal Lavrov.

Nemecké médiá informovali, že hackeri ešte v roku 2015 ukradli informácie z Merkelovej e-mailového účtu, a to v rámci širšieho útoku na Spolkový snem. Vyšetrovatelia identifikovali aj konkrétnych podozrivých. Išlo o Dmitrija Badina, po ktorom pátra aj americký FBI z dôvodu jeho účasti na iných kybernetických útokoch, vrátane útoku demokratov počas amerických prezidentských volieb v roku 2016.

"Úprimne hovorím, že ma to mrzí," povedala v stredu Merkelová v nemeckom parlamente a dodala, že pre svoje tvrdenie má konkrétne dôkazy. Podľa Merkelovej sú kybernetické útoky a skresľovanie faktov súčasťou ruskej stratégie. Tieto praktiky označila za "viac ako nepríjemné". Kancelárka tiež načrtla možnosť uvalenia nových sankcií na Rusko, ak budú podobné aktivity pokračovať.

Viac o téme: HackeriRuskoNemeckoBerlínMoskvaSergej LavrovAngela Mereklová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu