Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výsledky novej štúdie: Po rozprávaní sa KORONAVÍRUS môže vo vzduchu udržať viac ako osem minút

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Kvapôčky, ktoré pri rozprávaní vypustia ľudia infikovaní novým koronavírusom, sa môžu vo vzduchu udržať až niekoľko minút a hrozí tak nákaza ďalších osôb. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská televízia CNN s odvolaním sa na zistenia výskumníkov Národného zdravotníckeho inštitútu (NIH) a Pensylvánskej univerzity zverejnené vo vedeckom časopise The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Výskumníci zistili, že hlasné rozprávanie po dobu jednej minúty v uzavretom priestore by mohlo vygenerovať najmenej 1000 kvapôčok obsahujúcich nový koronavírus. Podľa doterajších zistení vedcov by toto množstvo malo byť dostatočné na to, aby sa ich vdýchnutím nakazili ďalší ľudia. Kvapôčky sa vo vzduchu môžu udržať viac ako osem minút. 

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Na účely experimentu výskumníci nechali vybranú osobu opakovať frázu "ostaňte zdraví" do zariadenia v miestnosti, ktorá mala simulovať uzatvorený priestor so stojatým vzduchom. Výber spomínanej frázy vedci odôvodnili tým, že spoluhlásky "th" v anglickom slove "healthy", čo v preklade znamená "zdravý", efektívne produkujú dostatok kvapôčok. Výskumný tím následne pomocou lasera sledoval, čo sa stane s kvapôčkami potom, ako vyjdú z ústnej dutiny. Väčšie kvapôčky sa vo vzduchu čiastočne odparili a zmrštili.

Viac o téme: ŠtúdiaVzduchNákazaRozprávanieKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu