Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európska lieková agentúra to povedala na plné ústa: Vakcína proti COVID-19 tak skoro nebude

EMA sa medzičasom vyjadrila, že je trochu skeptická voči správam, že vakcína proti COVID-19 by mohla byť k dispozícii už v septembri.
EMA sa medzičasom vyjadrila, že je trochu skeptická voči správam, že vakcína proti COVID-19 by mohla byť k dispozícii už v septembri. (Zdroj: Getty Images)

HAAG - Očkovacia látka proti koronavírusu SARS-CoV-2 by mohla byť k dispozícii o rok, ak bude platiť "optimistický" scenár vychádzajúci z údajov z už prebiehajúcich testov. Vo štvrtok o tom podľa agentúry AFP informovala Európska lieková agentúra (EMA).

"Ak všetko pôjde podľa plánu, vidíme možnosť, že niektoré z nich (vakcín) by mohli byť pripravené na schválenie už o rok," uviedol na tlačovej konferencii Marco Cavaleri, vedúci stratégie EMA v oblasti biologických zdravotných hrozieb a vakcín. Cavaleri zdôraznil, že ide len o prognózy a o ten najpriaznivejší scenár. Pripomenul, že "nie všetky očkovacie látky, ktoré prichádzajú do vývoja, sú aj schválené". Pripomenul tiež, že "môžu nastať aj sklzy" v procese vývoja vakcíny či jej testovania a schvaľovania.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

EMA sa medzičasom vyjadrila, že je "trochu skeptická" voči správam, že vakcína proti chorobe COVID-19 by mohla byť k dispozícii už v septembri. Agentúra EÚ so sídlom v Amsterdame súčasne zmiernila obavy vyjadrené Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), že koronavírus nového typu "nemusí nikdy zmiznúť".

"Myslím si, že je trochu skoro povedať to, ale máme dobrý dôvod byť dostatočne optimistickí, že to (elimináciu vírusu) niektoré vakcíny dokážu," uviedol Cavaleri. Dodal, že by ho prekvapilo, ak by sa nepodarilo vyvinúť vakcínu proti COVID-19. Od vypuknutia pandémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2 bolo vo svete pozitívne testovaných 4.451.226 ľudí, zomrelo 298.520 chorých a vyliečilo sa ich 1.672.669.

Viac o téme: TestovanieVakcínaDostupnosťEMAKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu