Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalší medzinárodný konflikt na obzore! Invázia vo Venezuele: Maduro obviňuje USA

Venezuelská vláda tvrdí, že odrazila pokus o inváziu. Zobraziť galériu (2)
Venezuelská vláda tvrdí, že odrazila pokus o inváziu. (Zdroj: TASR)

VENEZUELA - Venezuelská vláda v nedeľu oznámila, že odrazila pokus "teroristických žoldnierov" o námornú inváziu, ktorej cieľom bolo zvrhnúť prezidenta Nicolása Madura. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa agentúry Reuters vláda uviedla, že bezpečnostné zložky zabili ôsmich útočníkov.

Venezuelský minister vnútra Néstor Reverol v štátnej televízii povedal, že skupina ozbrojencov, pochádzajúca podľa neho z Kolumbie, sa pokúsila pristáť s motorovými člnmi v pobrežnom štáte La Guaira, 32 kilometrov od hlavného mesta Caracas. Šéf socialistickej strany Diosdado Cabello oznámil, že počas operácie bolo zabitých osem ľudí a dve osoby zadržané.

VIDEO Venezuela sa ponorila do hotového pekla: Masívne nepokoje, nekompromisný Maduro

Podľa Reverola ozbrojenci plánovali vykonať "teroristické útoky", vrátane atentátu na predstaviteľov venezuelského režimu. Ako pripomenula AFP, Venezuela opakovane obviňuje Kolumbiu z podnecovania pokusov o zvrhnutie Madurovej vlády. Kolumbijská vláda prezidenta Ivána Duqueho označila Madura za "diktátora".

Opozičný líder Juan Guaidó sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny s tým, že chce zosadiť nelegitímne znovuzvoleného Nicolása Madura. Ten zvíťazil v sporných prezidentských voľbách v roku 2018, čím zostal vo funkcii na druhé volebné obdobie. Guaidóa za dočasného prezidenta uznalo viac ako 50 krajín sveta vrátane USA. Maduro má na svojej strane venezuelskú armádu, Kubu, Čínu a Turecko.

K pokusu o inváziu sa prihlásil bývalý vojak

K neúspešnému pokusu o inváziu sa prihlásil bývalý príslušník amerických špeciálnych síl (zelených baretov). Bývalý príslušník amerických zelených baretov Jordan Goudreau podľa AP v tajných táboroch v Kolumbii organizoval výcvik desiatok dezertérov z venezuelských ozbrojených zložiek. S Goudreauom spolupracoval aj venezuelský generál Clíver Alcalá, ktorý v USA čelí obvineniam v súvislosti s obchodovaním s drogami, uvádza na svojej webovej stránke španielsky denník ABC.

Cieľom ich spolupráce bolo uskutočniť útok, ktorý sa mal skončiť Madurovým zatknutím. Goudreau a bývalý príslušník obrnenej brigády venezuelskej armády (FANB) Javier Nieto zverejnili v nedeľu video, v ktorom tvrdili, že začali prevrat proti Madurovi nazvaný "operácia Gideon". Obaja muži žijú v americkom štáte Florida. Goureau povedal, že niekoľko desiatok jeho mužov je stále nasadených na území Venezuely. Jeho tvrdenia o pokračujúcej operácii sa však podľa AP nepodarilo potvrdiť z nezávislých zdrojov.

Maduro hovorí o koordinácii s Washingtonom

Prezident Maduro v pondelok v štátnej televízii uviedol, že zatkli 13 "teroristov", ktorí boli zapletení do sprisahania. Podľa neho bolo koordinované s Washingtonom. Spolu s bývalým americkým vojakom, ktorý sa k invázii mal priznať, Maduro uviedol, že boli zatknutí aj jeho dvaja spolupracovníci. Má ísť o Airana Berryho a Lukea Denmana. 

Venezuelský prezident Nicolás Maduro
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Ariana Cubillos)

"Áno, spolupracujú so mnou. Sú to moji chlapci," potvrdil telefonicky pre The Guardian zatknutý Goudreau. "Hrali sa na Ramba, hrali sa na hrdinu," povedal Maduro a dodal, že venezuelské úrady zachytili "vietor pred jeho popravou". Americkí predstavitelia okamžite odmietli akúkoľvek účasť na invázii. 

Opozičný Guaido spochybňuje vládnu verziu nedeľných udalostí a trvá na tom, že Maduro sa snaží odvrátiť pozornosť od ostatných problémov, ktoré sa v krajine udiali za posledné dni, vrátane smrteľných nepokojov vo väzniciach a násilného boja s gangmiv krajine. 

 

Viac o téme: PučInváziaútok VenezuelaMaduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu