Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nevydarený pokus o inváziu vo Venezuele: Úrady zatkli ďalších 11 osôb

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

CARACAS - Venezuelské úrady zatkli v nedeľu ďalších 11 osôb v spojitosti nevydareným pokusom o inváziu z 3. mája, informovala agentúra AFP.

Celkovo už 45 osôb bolo zadržaných po tom, ako venezuelská vláda 4. mája oznámila, že pri pobreží Venezuely odrazila pokus o inváziu. Cieľom útoku bolo zvrhnúť venezuelského prezidenta Nicolása Madura. Venezuelské bezpečnostné zložky počas zásahu zabili ôsmich útočníkov. Veliteľ strategických operácií venezuelskej armády Remigio Ceballos v nedeľu na Twitteri napísal, že ozbrojené zložky zadržali v meste Colonia Tovar na severe krajiny troch žoldnierov.

Štátna televízia neskôr informovala o zatknutí ďalších ôsmich "teroristov" v štáte Vargas. Prezident Maduro podľa AFP v sobotu oznámil zatknutie ďalších troch údajných žoldnierov. Maduro v televízii vyhlásil, že úrady dôsledne hľadajú všetky osoby, ktoré sa na pokuse o inváziu zúčastnili, a "chystajú sa ich všetkých pochytať".

Venezuelský prezident Nicolás Maduro
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Ariana Cubillos)

Dvoch Američanov už venezuelská prokuratúra obvinila z terorizmu, sprisahania, pašovania zbraní a združovania sa za účelom páchania trestnej činnosti. V prípade usvedčenia im hrozí trest odňatia slobody v dĺžke 25-30 rokov. Prokuratúra takisto vzniesla obvinenia aj voči ďalším osobám - Venezuelčanom.

Madurova vláda tvrdí, že invázia mala za cieľ zosadiť ho z funkcie a umožniť opozícii vedenej Juanom Guaidóom ovládnuť krajinu. Guaidó sa v januári 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny a uznalo ho viac ako 50 krajín vrátane USA. Maduro takisto vyjadril presvedčenie, že na invázii sa podieľal aj americký prezident Donald Trump ako Guaidóov spojenec. Trump tieto obvinenia rázne odmietol.

Viac o téme: ZatknutieInváziaVenezuelaCaracas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu