Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Slovensko a ďalšie krajiny vyhrávajú nad koronavírusom: Čomu vďačia za úspech?

Nový Zéland, Vietnam či Slovensko zatiaľ vyhrávajú boj proti neviditeľnému nepriateľovi - ochoreniu Covid-19 Zobraziť galériu (5)
Nový Zéland, Vietnam či Slovensko zatiaľ vyhrávajú boj proti neviditeľnému nepriateľovi - ochoreniu Covid-19 (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Baker, TASR/Milan Kapusta, TASR/AP Photo/Hau Dinh)

BRATISLAVA - Slovensko je medzi najlepšími krajinami v boji s ochorením Covid-19, ktorý spôsobuje nový koronavírus. Svedčí o tom počet nakazených, no hlavne počet obetí, ktoré doposiaľ zomreli na území krajiny s týmto ochorením. Okrem nás ale s neviditeľným nepriateľom vyhrávajú aj ďalšie štáty či ostrovy. Čomu za to vďačia?

Väčšina sveta sa stále potýka s nákazou koronavírusu, ale hŕstke krajín sa podarilo buď ochoreniu Covid-19 úplne vyhnúť, alebo sa z nej rýchlo spamätať. Podľa posledných informácií celkom 16 krajín, aj keď väčšinou malých a odľahlých, nezaznamenalo žiadne prípady nákazy. No existujú aj iné, ktoré boli novému koronavírusu vystavené viac, ale napriek tomu sa im podarilo sa obmedziť jeho šírenie aj počet obetí. Uvádza to spravodajský server Worldcrunch, ktorý vo svojom článku spomenul aj Slovensko.

Pri pohľade na tieto krajiny je zjavné, že neexistuje jedno, dokonalé riešenie - skôr celá škála rôznych krokov, stratégií a s najväčšou pravdepodobnosťou aj šťastie, ktoré sa ukázali ako najúčinnejšie v boji proti koronavírusu. A dôležité tiež je, že sa z nich zároveň môžu ostatní poučiť.

Vietnam

Táto krajina v juhovýchodnej Ázii má impozantné výsledky na štát s 93 miliónmi obyvateľov - 271 prípadov nákazy a žiadne úmrtie. Čo urobil Vietnam inak? Vláda sa rozhodla pre nízkonákladovú stratégiu. Namiesto hromadného testovania stavila na rýchlu identifikáciu a izoláciu nakazených osôb, spoločne s vyhľadaním ich kontaktov s pomocou mobilnej aplikácie.

KORONAVÍRUS Slovensko a ďalšie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Hau Dinh)

V dôsledku toho takmer 75-tisíc Vietnamcov prešlo dvoma týždňami karantény vo vojenských táboroch a štátnych hoteloch. Šesť obcí a predmestí bolo v rámci karantény uzavreté. A predovšetkým bol Vietnam jednou z prvých krajín, ktoré uzavreli hranicu s Čínou, aj keď je vietnamská ekonomika na svojom veľkom susedovi do značnej miery závislá.

Nový Zéland

Premiérka Jacinda Ardernová tento týždeň vyhlásila, že krajina vyhrala boj s koronavírusom, "pretože nedochádza k žiadnemu širšiemu, nepodchytenému šíreniu". Počas epidémie krajina zatiaľ ohlásila 21 úmrtí pacientov infikovaných koronavírusom. Predstavuje to len štyri úmrtia na milión obyvateľov.

KORONAVÍRUS Slovensko a ďalšie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Baker)

Po takmer piatich týždňoch jedných z najprísnejších karanténnych opatrení na svete, kedy boli uzavreté nielen úrady, školy, bary a reštaurácie, ale aj roznáľkové služby, teraz Nový Zéland začína s postupným uvoľňovaním reštrikcií.

Južná Kórea

Pred niekoľkými mesiacmi bola Južná Kórea najhoršie postihnutou ázijskou krajinou mimo Čínu. Teraz je chválená ako vzor úspešného zvládnutia epidémie. V centre jej úspechu leží stratégia rozsiahleho testovania a intenzívneho vyhľadávania kontaktov.

KORONAVÍRUS Slovensko a ďalšie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Juhokórejské úrady predviedli impozantnú rýchlosť, s ktorou sa postarali o to, aby boli testy voľne dostupné pre všetkých. Vznikli "drive-in" stanice, kde sa mohol ktokoľvek dať vyšetriť. Tí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus, boli izolovaní. Krajina vďaka tomu dostala epidémiu rýchlo pod kontrolu, a pritom sa vyhla celonárodným karanténnym opatreniam.

Slovensko

S doteraz ohlásenými 26 úmrtiami má Slovensko najnižší počet obetí s nákazou chorobou Covid-19 v prepočte na počet obyvateľov v Európe. Krajina zaviedla jedny z najprísnejších a najvčasnejšie opatrení v Európe vrátane zákazu cestovania do zahraničia a všetkých verejných, náboženských, kultúrnych a športových podujatí, uvádza portál Worldcrunch.

Uzavreté sú školy a doteraz väčšina obchodov, a ľudia vracajúci sa z cudziny musia nastúpiť do dvojtýždňovej karantény. Ako ďalej uvádza, Slovensko tiež patrilo medzi prvé krajiny, ktoré zaviedli povinné nosenie ochranných rúšok na verejnosti.

Snímka z testovania nového
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Ale prísne obmedzenia nemôžu byť jediným dôvodom vysvetľujúcim tak nízke čísla, pretože aj ďalšie krajiny strednej a východnej Európy postupovali obdobne a skončili s podstatne vyššími počtami mŕtvych a nakazených v prepočte na počet obyvateľov. Epidemiológovia a demografi zatiaľ nemajú jasné vysvetlenie pre to, že naša krajina v porovnaní s inými štátmi vyhráva boj s novým koronavírusom.

Nulový počet hlasených prípadov koronavírusu

Napriek tomu, že takmer na celom svete zanechádza za sebou koronavírus spúšť obetí a ekonomické škody, stále existuje niekoľko krajín s nulovým počtom hlásených prípadov koronavírusu. Väčšinou ide o krajiny medzi tichomorskými ostrovmi v Oceánii. 

Ostrovy ako Vanuatu, Samoa a Mikronézia rýchlo implementovali cestovné obmedzenia a niektoré z nich tiež vynútili uzamknutie krajiny. Krajiny ako Tuvalu alebo Šalamúnove ostrovy sú zároveň niektoré z najmenej navštevovaných krajín na svete, čo pri predchádzaní prepuknutiu choroby výrazne pomohlo.

Viac o téme: KoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu