Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lekári varujú pred ďalším príznakom KORONAVÍRUSU, spozornieť by mali najmä rodičia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty images, TASR/AP,)

PRAHA – O koronavíruse SARS-CoV-2 a ochoreniu covid-19, ktoré spôsobuje, panuje stále veľa neistoty. Lekári však najnovšie varujú pred covidovými prstami. Tie sú podľa nich u niektorých infikovaných jediným príznakom nákazy koronavírusom. Je to vyrážka, ktorá sa objavuje najmä u detí a dospievajúcich pacientov. V pondelok o tom informovala s hovorkyňa FNKV Tereza Romanová.

„Chceme na to upozorniť rodičov aj zdravotnícku verejnosť, obzvlášť v dnešnej dobe, keď sa uvoľňujú protiepidemiologické opatrenia a menšie deti sa vracajú do škôl,“ zdôvodnila Romanová.

Čítajte aj: Vedci objavili KORONAVÍRUS na prachových časticiach, ktoré znečisťujú ovzdušie: Stoja pred veľkou otázkou!

Ako takzvané covidové prsty označujú lekári červené hrbole na prstoch najmä dolných končatín, ktoré sú bolestivé na dotyk a môžu svrbieť. Podľa riaditeľa Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) a prednostu Dermatovenerologickej kliniky FNKV a 3. lekárskej fakulty UK Petra Arenbergera sa u niektorých pacientov objavili ako jediný príznak ochorenia covid-19.

„Covidové prsty sú pre dermatológov niečo nové,“ dodal Arenberger. Pacienti s takýmito kožnými príznakmi by podľa neho mali byť vyšetrení na nákazu novým koronavírusom.

Vyrážka pravdepodobne vzniká podľa lekárky Dermatovenerologickej kliniky FNKV a 3. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej Moniky Arenbergerovej ako zápalová reakcia kože na antigén vírusu spojený s ischémiou končatín, teda ochorením tepien v končatinách alebo krvnými zrazeninami.

Kožné príznaky covidovej infekcie sa podľa Romanovej vyskytujú asi u 20 percent pacientov. Zvyčajne sa objavujú na tretí až piaty deň ochorenia a neskôr odznejú. Medzi ďalšie kožné príznaky nového koronavírusu patria napríklad žihľavka, mramorovaná koža a drobné krvné výrony na dolných končatinách.

Za najčastejšie príznaky ochorenia covid-19 sa považujú teploty, suchý kašeľ a dýchavičnosť. U infikovaných sa objavuje aj náhla strata čuchu alebo chuti.

 

Viac o téme: OchorenieKožaPríznakyPrstyCOVID-19KoronavírusVyrážka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu