Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Maďarsko zverejnilo ďalšie opatrenia vlády: Policajti budú viac nadčasovať

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: TASR/Zoltan Mathe/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda zverejnila v nedeľu večer v štátnom vestníku ďalšie opatrenia pre stav núdze, ktorý kabinet pre hrozbu šírenia nového druhu koronavírusu vyhlásil 11. marca. Okrem parkovania zadarmo na verejných parkoviskách sa opatrenia týkajú napríklad posilnenia právomocí polície, ale aj zvýšenia nadčasov príslušníkov poriadkových síl, uviedol v pondelok spravodajský server privatbankar.hu.

Parkovanie zdarma platí od pondelka. "Jedným z najdôležitejších prostriedkov ochrany proti novému druhu koronavírusu je zachovanie bezpečnej vzdialenosti medzi ľuďmi. V preplnených vozidlách mestskej hromadnej dopravy to nie je celkom možné, preto by bolo vhodné, keby ten, kto môže, používal svoje auto," zdôvodnil toto opatrenie predseda vlády Viktor Orbán.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Policajti, ktorým budú môcť nariadiť v čase stavu núdze nadčasy nad rámec zákona, budú môcť stíhať osoby, ktoré v súvislosti s epidémiou neposkytnú správne štatistické údaje, prípadne poskytnú nepravdivé informácie. Pokuty sa pohybujú v rozpätí od 5000 do 500.000 forintov.

Podľa nariadení vlády v čase stavu núdze bude automaticky predĺžený služobný pomer vojaka, ktorému by v danom čase tento pomer skončil, a nebude možné vtedy podať ani výpoveď. V čase stavu núdze bude možné nariadiť pracovníkom domova dôchodcov 24-hodinovú pracovnú zmenu. Opatrenia sa týkajú ďalej zákazu preberania či odovzdávania podozrivých osôb umiestnených v karanténe, ale aj umiestnenia odsúdených do 14-dňovej karantény pri nástupe do výkonu trestu.

Viac o téme: OpatreniaPandémiaMaďarskoBudapešťViktor OrbánKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu