Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Do konca apríla odhadujú štatistiky v Česku 14-tisíc potvrdených prípadov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Česko si v prípade koronavírusovej pandémie vedie dobre, no do konca apríla odborníci napriek tomu očakávajú až 14.000 potvrdených prípadov. Povedal to v stredu český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, píše spravodajský portál Novinky.cz.

"Česká republika zvláda epidémiu oveľa lepšie ako ostatné štáty v Európe. Nie sme svedkami pesimistického scenára a rozhodne nemierime k tomu talianskemu. Počet nových pacientov rastie relatívne pomaly, a to aj v porovnaní s počtom testov," povedal Vojtěch.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Podľa modelu Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) môžu obyvatelia ČR očakávať do konca apríla 14.000 potvrdených prípadov, pričom v polovici apríla to bude 8000 prípadov. Riaditeľ ÚZIS Ladislav Dušek zdôrazňuje, že dôležitý je aj počet vykonaných testov a tzv. reprodukčné číslo, ktoré určuje, koľko ľudí infikuje jeden nakazený jedinec v nedotknutej populácii. Toto číslo sa podľa Duška od minulého týždňa znížilo.

Pomer pozitívne testovaných na nový koronavírus k počtu všetkých testovaných je v ČR na úrovni 6,1 percenta. Pre porovnanie, v Rakúsku je to 16,4 percenta a v Taliansku dokonca 21,5 percenta. Počty v Španielsku sú podľa Duška také vysoké, že ich ani neuvádzajú, pretože im sami neveria.

Počet potvrdených prípadov nákazy novým typom koronavírusu v Česku sa v stredu dopoludnia zvýšil na 3330. Zdravotným komlikáciám podľahlo 32 ľudí, 45 pacientov sa vyliečilo. V ČR bolo dotera vykonaných 55.017 testov.

Viac o téme: ČeskoPandémiaNakazeníKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu