Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ONLINE Svet bojuje so zákerným koronavírusom: Milióny ľudí v karanténe, počet obetí pribúda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (26)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ/RÍM/BUDAPEŠŤ – Epidémia koronavírusu si na celom svete vyžiadala už viac ako 16 000 obetí. Najhoršie správy prichádzajú z Talianska, kde každodenne zomierajú stovky ľudí. Výrazné zhoršenie situácie hlási aj Španielsko, Francúzsko či USA. Mimoriadna situácia panuje aj v susednom Česku, kde sa počet potvrdených prípadov nákazy vyšplhal na vyše tisíc. Dianie sledujeme ONLINE.

  • Počet nakazených na celom svete je 374 714, zomrelo 16 350 ľudí, vyliečilo sa 101 523 pacientov (údaje z 24. 3. o 06.00 h.)
  • Svetová zdravotnícka organizácia označila epidémiu za pandémiu
  • Na Slovensku platí mimoriadna situácia, infikovalo sa 186 osôb, ústredný krízový štáb prijal prísne opatrenia
  • Aj Česko vyhlásilo núdzový stav, vláda od 16. marca zatvorila hranice republiky, počet potvrdených prípadov nákazy sa tam vyšplhal na 1 165
  • V Taliansku podľahlo nákaze koronavírusom ďalších 601 ľudí, mŕtvych je 6 077, omnoho viac ako v Číne
  • Vo Francúzsku podľahlo nákaze 186 obetí, čím celkový počet úmrtí stúpol na 860
  • Americký prezident Donald Trump poslal osobný list severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi, v ktorom mu ponúkol pomoc v boji proti šíreniu nového koronavírusu.
  • Britská vláda žiada zraniteľné osoby, aby zostali tri mesiace doma
  • V Česku pristáli ďalšie lietadlá so zdravotníckym materiálom z Číny
  • Informácie ku koronavírusu môžu ľudia nájsť na webe ministerstva zdravotníctva www.health.gov.sk, k prístupné sú aj linky úradov verejného zdravotníctva a nové číslo infolinky 0800 221 234 

VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse?


ONLINE

21:53 V Českej republike zomrel už tretí človek s ochorením COVID-19. Oznámil to v utorok na Twitteri český minister zdravotníctva Adam Vojtěch s tým, že ide o ženu narodenú v roku 1949, ktorá bola od 22. marca hospitalizovaná v pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnici pre pľúcne ochorenie, pričom mala aj ďalšie zdravotné problémy. (TASR)

21:44 Česká armáda v utorok večer oznámila, že dočasne stiahla 30 vojakov z ich misií v Iraku. Dôvodom sú obavy o bezpečnosť, obmedzenie operačných úloh a šírenie nového koronavírus. (TASR)

21:40 Španielska armáda v utorok požiadala NATO o humanitárnu pomoc v boji proti nákaze koronavírusom SARS-CoV-2, informovala agentúra AFP. Španielsko má podobne ako ďalšie krajiny problémy s nedostatkom zdravotníckeho materiálu. (TASR)

21:21 Opatrenia, ktoré v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2 ešte minulý týždeň schválila francúzska vláda, by mali trvať najmenej šesť týždňov. V utorok to prostredníctvom ministerstva zdravotníctva oznámila poradná vedecká komisia, ktorá vláde pomáha v boji so šírením tohto infekčného ochorenia. Informovali o tom agentúry AFP a DPA. (TASR)

21:13 Americký prezident Donald Trump v utorok varoval, že obmedzenie voľného pohybu osôb v Spojených štátoch by mohlo "krajinu zničiť" a vyjadril želanie, aby boli opatrenia prijaté v USA v súvislosti s pandémiou koronavírusu už do polovice apríla zmiernené. Informovali o tom agentúry AP a AFP. (TASR)

20:55 Ďalšie tri prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zaznamenali v utorok vo Vatikáne, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na štyri. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na vatikánskeho hovorcu Mattea Bruniho. Medzi novými prípadmi nákazy sú dvaja zamestnanci vatikánskeho múzea a jeden zamestnanec colného úradu. Všetky tri osoby sú už po dobu viac ako dvoch týždňov v izolácii. (TASR)

20:38 Spoločné obstarávanie osobných ochranných prostriedkov, ktoré Európska komisia (EK) s cieľom riešiť krízu spojenú s koronavírusom spustila pred týždňom (17.3.), sa ukázalo ako úspešné. V utorok poobede to uviedla predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. (TASR)

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP/Olivier Matthys)

20:22 Česko eviduje 1394 ľudí nakazených novým koronavírusom, počas utorka pribudlo viac ako 100 infikovaných. Večer pred 18.00 h to napísal český spravodajský portál Novinky.cz. Osem ľudí sa v ČR vyliečilo, dvaja pacienti zomreli a otestovaných bolo podľa stránky iDNES.cz 19.624 osôb. (TASR)

20:08 Hotel v nemeckých Alpách, ktorý údajne patrí thajskému kráľovi Mahá Vatčirálongkónovi, dostal od miestnych úradov povolenie na prevádzku. Ide tak pravdepodobne o jediný hotel v Nemecku, ktorý nebol uzatvorený v rámci opatrení na boj proti šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v utorok agentúra DPA. (TASR)

20:06 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 240 ľudí, čím celkový počet mŕtvych stúpol na 1100. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na úrady. (TASR)

20:04 Vo Vietname bolo v utorok potvrdených 11 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Celkový počet infikovaných osôb v tejto krajine juhovýchodnej Ázie tak vzrástol na 134. S odvolaním sa na vietnamské ministerstvo zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters. (TASR)

20:00 Európska komisia spolupracuje s Gréckom v oblasti núdzového plánu pre prípad, že pandémia koronavírusu zasiahne preplnené tábory pre migrantov na gréckych ostrovoch.(TASR)

19:43 V Spojených štátoch zomrelo dosiaľ na nový koronavírus 600 ľudí a počet potvrdených prípadov tejto nákazy je aktuálne 49.768. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnila prestížna Univerzita Johnsa Hopkinsa. (TASR)

19:33 Slovinsko zavedie o polnoci z utorka na stredu kontroly na svojich hraniciach s Rakúskom. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, informovala slovinská agentúra STA. Celkovo 13 kontrolných stanovíšť bude zriadených na bývalých hraničných priechodoch s Rakúskom, spresnil v utorok Jelko Kacin, hovorca krízového štábu vlády pre koronavírus. (TASR)

19:25 Európsky parlament (EP) v utorok oznámil, že v spolupráci s členskými štátmi EÚ sa snaží zabezpečiť, aby mohla Únia zakúpiť dostatok dýchacích prístrojov, ochranných masiek a ďalšieho zdravotníckeho vybavenia pre nemocnice v Únii. (TASR)

19:21 Guido Bertolaso, osobitný poradca talianskeho regiónu Lombardsko, ktorý je najviac postihnutý pandémiou nového koronavírusu, v utorok oznámil, že mal pozitívny výsledok testov na ochorenie COVID-19. (TASR)

19:15 Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová mala v období predchádzajúcich týždňov príznaky podobné tým, aké sa vyskytujú počas ochorenia COVID-19 a rozhodla sa preto ísť do izolácie. Informovala o tom v utorok na sociálnej sieti Instagram. (TASR)

19:09 Maďarská vláda potrebuje v parlamente schváliť svoj návrh zákona o predĺžení stavu núdze, aby mohla včas zaviesť opatrenia na ochranu proti nákaze novým druhom koronavírusu. Zdôraznila to v utorok v Budapešti v zákonodarnom zbore predkladateľka návrhu - ministerka spravodlivosti Judit Vargová.(TASR)

ONLINE Svet bojuje so
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP/Zsolt Szigetvary/MTI )

19:01 Írsky premiér Leo Varadkar v utorok oznámil, že od polnoci miestneho času sa v krajine zatvoria všetky podniky a prevádzky, ktoré nie sú nevyhnutné na zaistenie základných potrieb pre obyvateľov. Toto opatrenie má zabrániť šíreniu nového koronavírusu, uviedla agentúra AFP. (TASR)

18:47 Vo východnom Londýne vznikne vo veľmi krátkom čase nová veľká nemocnica, ktorá pomôže britskému zdravotníctvu zvládať očakávaný nápor pacientov s respiračným ochorením COVID-19, spôsobovaným novým koronavírusom. Nemocnica, ktorá bude mať dve oddelenia a spolu až 4-tisíc lôžok, vznikne v londýnskom výstavnom a kongresovom centre ExCel. V utorok to na tlačovej konferencii oznámil britský minister zdravotníctva Matt Hancock.

18:46 V bevorskej metropole Mníchov zadržala polícia v pondelok muža po tom, čo na internete zverejnil videá, na ktorých v metre oblizuje automaty na cestovné lístky a tvrdí, že chce šíriť nový koronavírus. Informovala o tom stanica Deutsche Welle s odvolaním sa na tamojšiu políciu. Vo videonahrávke je vidieť nemenovaného muža vo veku 33 rokov ako oblizuje automaty na lístky a držadlá na eskalátore v metre. Polícia ho vzala do väzby a obvinila z vážneho ublíženia na zdraví. (TASR)

18:45 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Afrike vzrástol na 1788. Pandémia ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus, zasiahla medzičasom už 43 z celkového počtu 54 afrických krajín. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na údaje, ktoré v utorok zverejnila Africká únia. (TASR)

18:44 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom za 24 hodín ďalších 743 ľudí. Informovala o tom v utorok agentúra AFP. (TASR)

ONLINE Svet bojuje so
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

18:11 Správa, podľa ktorej na jeden registrovaný prípad nákazy koronavírusom v Taliansku môže pripadať desať neregistrovaných, je "dôveryhodná". Podľa agentúry ANSA to uviedol v utorok šéf talianskej civilnej ochrany Angelo Borrelli. (TASR)

18:00 Európska lieková agentúra (EMA) v utorok varovala spotrebiteľov, aby nekupovali na internete lieky, ktoré sú označené ako liek proti ochoreniu COVID-19 spôsobenému novým koronavírusom. EMA upozornila, že môžu ľuďom vážne uškodiť, uviedla agentúra AFP. (TASR)

17:59 Británia v utorok zaznamenala 8077 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 422 pacientov ochoreniu podľahlo, informovalo na Twitteri britské ministerstvo zdravotníctva. Počet obetí sa v utorok zvýšil o 87, čo je najvyšší nárast za jeden deň, informovala televízia Sky News. Počet nakazených sa zvýšil o 1427. V Británii do utorka vykonali 90.436 testov. (TASR)

17:27 Americký prezident Donald Trump v utorok po telefonickom rozhovore s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom vyjadril nádej, že Južná Kórea by Spojeným štátom mohla poskytnúť zdravotnícku podporu.(TASR)

17:20 Nemecká spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko v utorok ponúkla talianskym úradom liečbu desiatich talianskych pacientov s ochorením COVID-19 v miestnych nemocniciach. Krajina tak nasleduje príklad Saska, ktoré už skôr ohlásilo, že poskytne liečbu ôsmim pacientom z Talianska. Rozhodnutie Severného Porýnia-Vestfálska oznámil v utorok predseda krajinskej vlády Armin Laschet. Podobne pomáhajú aj tri nemecké spolkové krajiny hraničiace s Francúzskom, ktoré prijímajú francúzskych pacientov.

17:15 Na letisku v Keni zmizlo šesť miliónov respirátorov, ktoré si objednalo Nemecko a boli určené pre tamojších zdravotníkov v boji proti pandémii nového koronavírusu. Informoval o tom v utorok magazín Spiegel Online. (TASR)

17:13 Čiastočný zákaz vychádzania pre hrozbu šírenia nákazy nového druhu koronavírusu nariadili v týchto dňoch v maďarskej obci Sződliget v Peštianskej župe a v meste Polgár v Hajducko-bihárskej župe. (TASR)

17:11 Britom, ktorí porušia nariadenie vlády o obmedzení pohybu, hrozí pokuta vo výške 30 libier (32,6 eura). Peňažný trest za porušenie pravidiel, cieľom ktorých je zastaviť šírenie nového koronavírusu SARS-CoV-2, by sa v prípade potreby mohol v budúcnosti značne zvýšiť. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na utorkové vyhlásenie hovorcu britského premiéra Borisa Johnsona. (TASR)

17:02 Hliadky gréckej polície v autách budú používať reproduktory na ohlasovanie oznamov v desiatich jazykoch, aby v súvislosti s koronavírusom ľudí upovedomili o nových prísnych obmedzeniach platných pre pohyb vonku. Informovala o tom v utorok agentúra AP. Hlásenia budú v gréčtine, angličtine, francúzštine, arabčine, urdčine, hindčine, pandžábčine, paštúnčine, perzštine a daríjčine. (TASR)

16:53 Ruský prezident Vladimir Putin navštívil v utorok moskovskú nemocnicu pre pacientov nakazených novým koronavírusom, pričom mal oblečený ochranný odev. Informovala o tom agentúra AP. Po stretnutí s hlavným lekárom nemocnice si Putin obliekol žltý ochranný odev, nasadil ochrannú masku a vošiel do nemocničnej časti, kde liečia pacientov s touto nákazou. (TASR)

Vladimir Putin v ochrannom
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

16:39 Indický premiér Naréndra Módí nariadil v utorok "úplné" obmedzenie pohybu osôb v krajine na 21 dní s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.  Nariadenie v krajine, ktorá má 1,3 miliardy ľudí, začne platiť od utorňajšej polnoci miestneho času (19.30 h SEČ) a týka sa všetkých 36 indických štátov a teritórií. (TASR)

16:33 Ochoreniu COVID-19 podľahol v Taliansku aj 72-ročný kňaz Giuseppe Berardelli, ktorý v nemocnici daroval svoj respirátor mladšiemu pacientovi nakazenému koronavírusom. Informovala o tom v utorok na spravodajská stanica BBC. (TASR)

Situácia v Taliansku je
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

16:15 Vatikánsky oficiálny denník L'Osservatore Romano prestal pre krízu spojenú s novým druhom koronavírusu dočasne vydávať svoju tlačenú verziu. V utorok o tom informoval spravodajský server Vatican News, píše agentúra DPA. Takáto situácia nastala po prvý raz od roku 1861, keď tieto noviny vznikli. Ich tlač nebola prerušená ani počas prvej či druhej svetovej vojny. (TASR)

15:54 Počet ľudí, ktorí sa v Holandsku nakazili novým koronavírusom, stúpol za uplynulých 24 hodín o 811 na 5560. Za toto obdobie pribudlo 63 ďalších úmrtí na koronavírus, čím ich celkový počet dosiahol 276, informovala v utorok agentúra AP s odvolaním sa na údaje Národného inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie (RIVM). (TASR)

15:45 V Španielsku za jediný deň pribudlo 512 nových obetí koronavírusu. Celkový počet obetí tak v utorok stúpol už na 2 696. Počet nakazených vzrástol za posledných 24 hodín o 6 584, celkový počet ľudí nakazených koronavírusom je teda v Španielsku aktuálne 39 673. Obete pribúdajú takým tempom, že ich mŕtve telá začali v Madride ukladať do klziskovej haly na severozápade mesta. 

15:34 Na Ukrajine je dosiaľ potvrdených 97 prípadov koronavírusovej infekcie, z toho tri smrteľné. Podľa agentúry Ukrinform o tom v utorok informoval námestník ukrajinského ministra zdravotníctva, hlavný hygienik Viktor Ľaško. (TASR)

15:30 Novým epicentrom pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 by sa mohli stať Spojené štáty. Povedala to v utorok v Ženeve hovorkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Margaret Harrisová. (TASR)

15:25 Rumunský prezident Klaus Iohannis v utorok oznámil, že v jeho krajine začne od stredy 25. marca platiť prísne obmedzenie pohybu ľudí, aby sa spomalilo šírenie nového druhu koronavírusu. Rozmiestnená bude armáda, ktorá bude pomáhať kontrolovať dodržiavanie tohto nariadenia. (TASR)

Klaus Iohannis
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

15:10 Nové obmedzenia zavedené v Poľsku v dôsledku epidémie nového druhu koronavírusu nebudú mať vplyv na prezidentské voľby vypísané na 10. mája, ubezpečil v utorok poľský premiér Mateusz Morawiecki. Poľská vláda v boji s novým koronavírusom sprísnila už existujúce opatrenia, ktoré budú platiť od utorka do 11. apríla. Vychádzala pritom z vývoja epidemiologickej situácie v najpostihnutejších európskych krajinách. "Jasne vidíme, že sú potrebné nové obmedzenia na kontrolu šírenia a na zabránenie situáciám, aké vidíme každý deň v Španielsku alebo vo Francúzsku," uviedol Morawiecki. (TASR)

14:27 Rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz zmiernil v utorok očakávania, že by sa opatrenia obmedzujúce život Rakúšanov v súvislosti so šírením nového koronavírusu mohli stať čoskoro minulosťou. Podľa jeho vyjadrenia, ktoré citovala tlačová agentúra APA, sa bude Rakúsko po Veľkej noci nachádzať vo "fáze podobnej viac tej súčasnej než normálnemu stavu". (TASR)

14:20 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Európe prekročil 200.000. Viac než polovicu z celkového počtu predstavujú prípady v Taliansku (63.927) a Španielsku (39.673). (TASR)

14:11 Maďarsku zaznamenali v utorok deviaty prípad úmrtia na ochorenie COVID-19, informoval spravodajský server Index.hu. Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová spresnila, že ide o mladšiu ženu, ktorá popri nákaze novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 trpela množstvom chronických ochorení srdca, obehovej sústavy i poruchami metabolizmu. (TASR)

14:10 Európska komisia (EK) v utorok informovala, že diskutuje s telekomunikačnými operátormi v Európe o tom, ako spojiť sily v boji proti šíreniu nákazy COVID-19. Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v tejto súvislosti usporiadal videokonferenciu s generálnymi riaditeľmi európskych telekomunikačných spoločností a predstaviteľmi Globálneho systému pre mobilné komunikácie (GSMA) a Asociácie mobilných telekomunikačných operátorov, aby s nimi prediskutoval otázky spojené s odolnosťou siete a so zdieľaním anonymizovaných metaúdajov na modelovanie a predpovedanie šírenia koronavírusu. (TASR)

ONLINE Svet bojuje so
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Getty Images)

14:01 Politici v Kosove sa sporia o opatrenia v boji proti šíreniu koronavírusu. Kým vláda v pondelok vyhlásila zákaz vychádzania, prezident tvrdí, že občania ho nemusia rešpektovať. Správu priniesla agentúra AFP. Novozvolená ľavicová vláda zaviedla zákaz vychádzania od ôsmej večer v pondelok. Ľudí zároveň požiadala, aby nevychádzali von od desiatej rána do štvrtej popoludní.  Podľa prezidenta Hashima Thaciho je zákaz vychádzania protiústavný a vláda ho môže vyhlásiť iba v stave núdze. (TASR)

13:46 Londýnsky starosta Sadiq Khan v utorok upozornil, že metro používa aj napriek nariadeniu britskej vlády obmedziť voľný pohyb občanov stále príliš veľa ľudí. "Zreteľnejšie sa to už povedať nedá - musíme zastaviť akékoľvek neopodstatnené využívanie verejnej dopravy," uviedol Khan na Twitteri. (TASR)

13:42 Talianske úrady zhabali v utorok takmer 2000 respirátorov určených pre pacientov nakazených novým druhom koronavírusu, ktorí sa liečia v nemocnici v Grécku. Taliansko v rámci boja proti pandémii koronavírusu vývoz respirátorov zakázalo 25. februára. Talianski policajti a colní úradníci uviedli, že skonfiškovali 1840 kusov zdravotníckych pomôcok. Tovar našli v nákladnom aute, ktoré sa chcelo dostať na trajekt smerujúci do Grécka. (TASR)

ONLINE Svet bojuje so
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Getty Images)

13:39 Opatrenia, ktoré Európska komisia zavádza v snahe zabrániť kolapsu európskej ekonomiky v dôsledku šírenia pandémie koronavírusu, by nemali byť na úkor Európskej ekologickej dohody, upozornil slovenský europoslanec Michal Wiezik. Ekologicky zameraný europoslanec pripomenul, že dopady pandémie COVID-19 si vyžadujú špeciálne opatrenia zamerané na udržanie a oživenie európskej ekonomiky. (TASR)

13:24 Masové rozšírenie nákazy novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 očakáva 76 percent Maďarov, ale len 33 percent opýtaných považuje za pravdepodobné, že vírus nakazí aj ich. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu Publicus Intézet, ktorého výsledky zverejnili v utorok.

13:13 Egypt v utorok oznámil, že zavedie nočný zákaz vychádzania v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu. Premiér Mustafá Madbúlí na tlačovej konferencii povedal, že 11-hodinový zákaz vychádzania vstúpi do platnosti v stredu v celej krajine a potrvá dva týždne. Podľa agentúry AP uviedol, že všetky druhy dopravy budú pozastavené počas zákazu vychádzania v čase od 17.00 h do 6.00 h miestneho času.

ONLINE Svet bojuje so
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Getty Images)

13:03 Taliansko požaduje od všetkých ostatných krajín Európskej únie, aby v boji proti koronavírusovej pandémii prijali rovnako prísne opatrenia. Podľa premiéra Giuseppeho Conteho je v súčasnej situácii nutná "koordinovaná európska reakcia", citovala v utorok jeho slová tlačová agentúra APA. (TASR)

13:01 Taliansky kňaz Giuseppe Berardelli, ktorý dal respirátor mladšiemu pacientovi s koronavírusom, ktorého nepoznal, ochoreniu podľahol. Otec Berardelli zomrel v nemocnici v Lovere v provincii Bergamo v regióne Lombardsko, ktoré je jedným z najviac postihnutých miest v krajine. Celkovo už v Taliansku koronavírusu podľahlo údajne najmenej 50 kňazov.

12:50 Irán v utorok potvrdil ďalších 122 prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil celkovo na 1934. Nakazených je viac takmer 25.000 osôb. Podľa iránskeho ministerstva zdravotníctva za posledných 24 hodín potvrdili nákazu koronavírusom u ďalších 1762 osôb, čím sa ich počet zvýšil na 24.811. (TASR)

ONLINE Svet bojuje so
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Getty Images)

12:43 Zvony všetkých katolíckych kostolov vo Francúzsku sa v stredu o 19.30 h rozozvučia na znak solidarity cirkvi s národom. Rozhodla o tom Konferencia biskupov Francúzska, ktorej predseda Eric de Moulins-Beaufort vo vysielaní televízie France 2 súčasne vyzval obyvateľov krajiny, aby v stredu večer do okien svojich bytov a domov dali horiacu sviečku. (TASR)

12:28 Írska letecká spoločnosť Ryanair predpokladá, že v dôsledku vývoja situácie spojenej so šírením nového koronavírusu nebude v apríli a máji prevádzkovať žiadne lety. Zároveň svoje stroje ponúkla európskym vládam na lety určené na repatriáciu ľudí a zabezpečenie dodávky liekov či ochranných pomôcok. (TASR)

12:03 Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol za 24 hodín v Španielsku o 514 a dosiahol 2696. Viac sa dočítate TU(TASR)

12:00 Islandské ministerstvo zdravotníctva potvrdilo v utorok smrť ženy v dôsledku koronavírusu. Ide o prvé úmrtie spôsobené novým druhom koronavírusu v krajine. Vyhlásenie Islandskej národnej univerzitnej nemocnice uvádza, že pacientka - vo veku nad 70 rokov - trpela aj inou, chronickou chorobou.(TASR)

ONLINE Svet bojuje so
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Getty Images)

11:55 Približne u 130 cestujúcich z výletnej lode Ruby Princess, ktorá pred pár dňami zakotvila v austrálskom meste Sydney, bola zistená nákaza koronavírusom. Jedna žena infekcii podľahla. Na palube luxusného plavidla bolo 2700 pasažierov, ktorí v Sydney 19. marca vystúpili. 

11:53 Irán v pondelok potvrdil ďalších 122 prípadov úmrtia na SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil celkovo na 1934. Nakazených je viac takmer 25.000 osôb. Podľa iránskeho ministerstva zdravotníctva za posledných 24 hodín potvrdili nákazu koronavírusom u ďalších 1762 osôb, čím sa ich počet zvýšil na 24.811. (TASR) 

11:50 Guvernér a generálny prokurátor amerického štátu Texas zakázali všetky interrupcie v dôsledku šírenia nového koronavírusu. Podľa nich tento zákrok nespadá do skupiny "nevyhnutných operácií", ktoré tam sú povolené. 

11:45 Počet potvrdených prípadov nakazenia novým druhom koronavírusu v Rakúsku stúpol do utorkového rána na 4486; celkove 25 ľudí dosiaľ v dôsledku tejto nákazy zomrelo. Pomerný prírastok v počet prípadov za 24 hodín sa v posledných dňoch opäť zvyšuje. Najnovšie predstavuje 24,15 percenta, zatiaľ čo v nedeľu a pondelok boli uvádzané hodnoty 15,28 a 19,33 percenta. (TASR)

ONLINE Svet bojuje so
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Getty Images)

11:19 Indonézia potvrdila v utorok 107 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o zatiaľ najvyšší denný nárast prípadov v tejto krajine juhovýchodnej Ázie. Celkovo krajina hlási 686 prípadov nákazy a 55 úmrtí. Z choroby sa vyliečilo 30 nakazených. (TASR)

11:12 Laos zaznamenal prvé dva prípady nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o 28-ročného muža, ktorý pracoval v hoteli, a 36-ročnú turistickú sprievodkyňu v hlavnom meste tejto ázijskej krajiny Vientiane, píšu médiá vlastnené verejnoprávnou spoločnosťou MCOT. Obaja pacienti, ktorí sa momentálne liečia v nemocnici, cestovali do zahraničia a úzko spolupracovali s cudzincami. (TASR)

11:07 Vo Francúzsku od utorka platí stav zdravotnej núdze. Mal by trvať dva mesiace, ale jeho platnosť môže byť predĺžená i skrátená - v závislosti od vývoja epidemiologickej situácie, informoval spravodajský portál France Info. Nový núdzový režim stanovuje opatrenia obmedzujúce Francúzom voľnosť pohybu, zhromažďovanie i podnikanie vo sfére obchodu. (TASR)

ONLINE Svet bojuje so
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Getty Images)

10:58 V Česku zomrel druhý pacient nakazený novým typom koronavírusu. Muž narodený v roku 1975 bol hospitalizovaný v Havířove, mal pokročilú rakovinu, uviedol na twitteri minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Viac sa dočítate TU

10:31 Kríza spojená s novým druhom koronavírusu zrejme nebude mať skorý koniec a ľudia jej musia prispôsobiť svoj "celý spoločenský a pracovný život", pokým nebude dostupná príslušná očkovacia látka. Uviedol to predseda rady Svetovej lekárskej asociácie Frank Ulrich Montgomery. "Táto problematika nás bude isto sprevádzať do konca tohto roka," predpovedal podľa správy zverejnenej v utorok. "Vyvinieme však mechanizmy, ako sa s tým vyrovnať. Človek je, našťastie, veľmi učenlivý a veľmi prispôsobivý tvor," dodal Montgomery. (TASR)

10:25 Američania ázijského pôvodu nesmú byť obviňovaní za šírenie koronavírusu. Vyhlásil to americký prezident Donald Trump. Vyjadril sa tak po tom, čo sa stal terčom kritiky za výroky, v ktorých označil ochorenie COVID-19 za "čínsky vírus".

Donald Trump
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, Pool)

10:19 Počet nakazených novým druhom koronavírusu stúpol v Maďarsku v utorok oproti predošlému dňu o 12 percent. Laboratórnym testom podrobili doposiaľ 6613 ľudí, z ktorých infekciu potvrdili v 187 prípadoch, vyplýva z aktuálnych údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu. V pondelok zaznamenali ôsmy prípad úmrtia na ochorenie COVID-19. (TASR)

10:14 V Českej republike potvrdili k utorkovému ránu 1289 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V pondelok pribudlo 126 nových prípadov. Denný počet testovaných podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha po víkendovom poklese teraz ďalej stúpa; v pondelok bolo vykonaných 2247 testov, celkovo viac ako 19.600. Viac si prečítajte TU. (TASR)

10:06 V Poľsku zaznamenali 17 ďalších potvrdených prípadov nového druhu koronavírusu, celkovo je tak v krajine nakazených 766 ľudí. Doteraz v Poľsku zomrelo na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom SARS-CoV-2 osem ľudí.

ONLINE Svet bojuje so
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Getty Images)

10:03 Bývalý fínsky prezident a nositeľ Nobelovej ceny mieru Martti Ahtisaari (82) bol pozitívne testovaný na nový koronavírus. Podľa agentúry Reuters o tom informovala kancelária súčasného prezidenta Sauliho Niinistöa. Nákaza sa u Ahtisaariho potvrdila v pondelok. Predtým bola pozitívne testovaná aj Ahtisaariho manželka Eeva.(TASR)

9:55 Počet úmrtí na ochorenie spôsobované novým druhom koronavírusu v Turecku stúpol na 37 po tom, ako za jediný deň zomrelo ďalších sedem ľudí.  Pozitívny výsledok testov medzitým v Turecku zaznamenali u ďalších 293 osôb, čím celkový počet známych prípadov nakazenia v tejto krajine stúpol na 1529. Počas predošlých 24 hodín bolo vykonaných približne 3700 testov. (TASR)

9:46 Opatrenia na zamedzenie šírenia nového koronavírusu, ktoré v súčasnosti prijíma čoraz viac štátov, sa dotkli aj Slovákov v zahraničí. (TASR)

9:32 Thajský premiér Prajut Čan-o-ča informoval, že jeho vláda schválila zavedenie výnimočného stavu, aby mohla zaviesť prísnejšie opatrenia v snahe dostať šírenie koronavírusu pod kontrolu. Thajská vláda sa dohodla na svojom zasadaní zaviesť mesačný výnimočný stav, ktorý začne platiť vo štvrtok. V krajine potvrdili 106 nových prípadov nákazy, čím sa ich celkový počet v krajine zvýšil na 827. (TASR)

ONLINE Svet bojuje so
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Getty Images)

9:16 Facebook a Instagram znížia kvalitu videí v rámci Európy, čím chcú zredukovať zaťaženie poskytovateľov internetu počas pandémie koronavírusu. Množstvo ľudí zostáva v domácej karanténe, čo sa odzrkadlilo aj vo využívaní internetu. Firmy však upozorňujú, že bežný človek si po zavedení obmedzenia nevšimne zásadnú zmenu v kvalite obrazu.

9:13 Legendárny spevák a saxofonista kamerunského pôvodu Manu Dibango zomrel v utorok vo Francúzsku vo veku 86 rokov. Dibango podľahol infekčnej chorobe COVID-19 vyvolanej novým koronavírusom SARS-CoV-2, s ktorého epidémiou zápasí aj Francúzsko, kde umelec prežil veľkú časť svojho života. (TASR)

9:05 Počet preukázaných prípadov nákazy v Nemecku za 24 hodín stúpol o rekordných 4764 na celkom 27.436. Uviedol to dnes Inštitút Roberta Kocha (RKI). Počet obetí choroby COVID-19 sa zvýšil z 86 na 114.

ONLINE Svet bojuje so
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Getty Images)

8:54 Ďalších 76 prípadov nakazenia novým koronavírusom zaznamenali v Južnej Kórei, čím doterajší počet infikovaných v tejto krajine stúpol na 9037. Koronavírusu, spôsobujúcemu ochorenie dýchacích ciest, podľahlo v Južnej Kórei zatiaľ celkovo 120 ľudí. (TASR)

8:49 Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc upozorňuje na sanitárnu situáciu v Jemene, kde mnoho tamojších obyvateľov nemá prístup k vode a mydlu, pričom časté a dôkladné umývanie rúk je považované za základ prevencie pred nakazením novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2.(TASR)

ONLINE Svet bojuje so
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Getty Images)

8:46 Česko malo k polnoci 1287 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. V nedeľu bolo podľa webu ministerstva 1161 pozitívnych testov, počas pondelka tak pribudlo 126 prípadov. 

8:41 Záchranári v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko museli v pondelok pomáhať mladej Češke, ktorá sa dostala do problémov počas horskej túry. Tú podnikla i napriek tomu, že mala zostať v karanténe v miestnom stredisku Ischgl, kde pracovala ako chyžná. Celý článok si prečítajte TU. (TASR)

8:15 Juhoafrická republika zavedie od štvrtka prísnejšie opatrenia súvisiace so šírením nového koronavírusu. Oznámil to prezident Cyril Ramaphosa po tom, ako počet pacientov s ochorením COVID-19 stúpol na 402. Po Rwande a Tunisku sa tak stane treťou africkou krajinou, ktorá zastaví všetky hospodárske aktivity, okrem tých nevyhnutných.

ONLINE Svet bojuje so
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Getty Images)

7:53 Španielska vláda chce sprísniť kontrolu v zariadeniach pre seniorov a nekompromisne trestať tie, ktoré ich v čase pandémie ponechajú samých na seba. Takýmito prípadmi sa zaoberá generálna prokuratúra. Informovala o tom ministerka obrany Margarita Roblesová. Reagovala tak na prípad, keď vojenské hliadky povolané na pomoc zdravotníkom vo viacerých domovoch seniorov natrafili na seniorov bez akejkoľvek pomoci, a dokonca aj mŕtvych v posteliach. (TASR)

6:59 Spojené štáty chcú uvoľniť celoštátne obmedzenia zavedené kvôli šíreniu koronavírusu v priebehu týždňov, nie mesiacov. Zároveň sa nechystajú zavádzať nové obmedzenia dopravy, a to ani tej domácej. Podľa agentúry Reuters to v noci na dnes vyhlásil prezident Donald Trump.

6:02 Čína zaznamenala za pondelok 78 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je dvakrát viac, než v nedeľu. V najnovšej bilancii je tiež vyšší počet prípadov, kedy sa pacienti nakazili od chorého na čínskom území. Jeden z nich sa pritom infikoval v meste Wu-chan, kde sa nákaza potvrdila koncom minulého roka po prvýkrát. Počet nových prípadov už 13 dní v rade klesá v Južnej Kórei. 

ONLINE Svet bojuje so
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Getty Images)

5:55 Do Česka dorazili z Číny ďalšie ochranné pomôcky. V noci ich na pražské Letisko Václava Havla priviezlo druhé lietadlo skupiny SmartWings. Ihneď po jeho prílete začali hasiči a policajti 1,9 milióna rúšok a 100.000 respirátorov vykladať. Ďalší zdravotnícky materiál privezie dnes do Pardubíc veľkokapacitné lietadlo An-124 Ruslan.

5:51 Kuba v snahe chrániť sa pred šírením nového druhu koronavírusu uzatvorí od utorka svoje hranice a umiestni do karantény zahraničných turistov. Vyhlásil to v pondelok kubánsky premiér Manuel Marrero. "Všetci turisti, ktorí sa stále nachádzajú v hoteloch, budú umiestnení do karantény. Nebudú môcť opustiť svoj hotel, pokiaľ si nenájdu let domov," uviedol premiér. (TASR)

5:43 Francúzsko sprísni opatrenia na obmedzenie pohybu osôb vrátane obmedzenia pohybových aktivít mimo bydliska a uzatvorenia otvorených trhovísk. V rozhovore pre televíziu TF1 to v pondelok vyhlásil francúzsky premiér Édouard Philippe. Viac sa dočítate TU. (TASR)

Édouard Philippe
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler)

5:37 Horná komora amerického Kongresu neschválila v pondelok - druhý deň po sebe - návrh zákona, ktorý mal uvoľniť státisíce miliónov dolárov na pomoc ekonomike Spojených štátov v čase koronavírusovej krízy. Stalo sa tak napriek tomu, že podľa senátorov bolo odobrenie záchranného plánu blízko. (TASR)

5:25 Západoafrické štáty Senegal a Pobrežie Slonoviny vyhlásili v pondelok mimoriadny stav v súvislosti s pandémiou nového druhu koronavírusu. Núdzové opatrenia budú v oboch krajinách platiť od utorka. Senegalský prezident Macky Sall zároveň nariadil obranným aj bezpečnostným silám, aby boli pripravené okamžite vymáhať príslušné reštrikcie. (TASR)

Koronavírus
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Getty Images)

2:00 Nemocnice v nemeckej spolkovej krajine Sasko prijmú najmenej šesť pacientov s koronavírusom z Talianska, ktorým ich vlasť nedokáže poskytnúť liečbu. Oznámil to v pondelok saský premiér Michael Kretschmer. "Talianska vláda nás pred niekoľkými dňami oslovila s tým, či jej nemôžeme vypomôcť s opaterou o pacientov, ktorým sa v Taliansku nedostáva liečba," uviedol Kretschmer. (TASR)

0:30 Český premiér Andrej Babiš vyhlásil, že za všetky krízové opatrenia na seba berie plnú politickú zodpovednosť. Babiš priznal, že výnimočné opatrenia, ktoré vláda prijala v boji proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2, môžu trvať dlhšie než si jeho kabinet pôvodne myslel. "Práve teraz sa nachádzame v jednom z najťažších období novodobých dejín našej krajiny," uviedol český premiér. Podrobné informácie nájdete TU. (TASR)

Český premiér Andrej Babiš
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP/Armando Franca)

23:54 Rakúska verejnoprávna stanica ORF oznámila, že jej hviezdny televízny moderátor večerného spravodajstva Armin Wolf ide do 24-hodinovej izolácie v sídle tohto média, aby sa zaistilo ďalšie vysielanie spravodajskej relácie. Uznávaný i obávaný novinár tam zostane dva týždne. Wolf (53) je tvárou spravodajského programu Zeit im Bild.  Moderátor bude jedným z približne 180 zamestnancov televízie, ktorí budú v izolácii. (TASR)

Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkové infekcie, rýchlo sa šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

ONLINE Svet bojuje so
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: KaranténaTalianskoEurópaWHOKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu