Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS V Číne opäť rastie počet nových prípadov: Krajina sa obáva cestujúcich zo zahraničia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Yorgos Karahalis)

PEKING - Čína zaznamenala za pondelok 78 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je dvakrát viac, než v nedeľu. Podľa Reuters o tom informovali miestne zdravotnícke úrady.

V najnovšej bilancii je tiež vyšší počet prípadov, kedy sa pacienti nakazili od chorého na čínskom území. Jeden z nich sa pritom infikoval v meste Wu-chan, kde sa nákaza potvrdila koncom minulého roka po prvýkrát. Miestne úrady však oznámili, že sa v oblasti chystajú uvoľniť prísne karanténne opatrenia, ktoré platia od januára. Počet nakazených už 13 dní v rade klesá v Južnej Kórei.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Pevninská Čína, do ktorej sa nepočíta Hongkong a Macao, bola pôvodne ohniskom epidémie, ktorá teraz postihla v podstate celý svet. Počet nových prípadov tam však po zavedení striktných ochranných opatrení znateľne klesal. Wu-chan napríklad v pondelok zaznamenal svoj prvý prípad nákazy po piatich dňoch.

Úrady v provincii Chu-pej, odkiaľ pochádza väčšina nakazených zaznamenaných v Číne, sa chystajú od stredy zrušiť obmedzenia voľného pohybu pre miestnych obyvateľov, ktoré platí už krátko cez dva mesiace. Výnimkou bude práve Wu-chan, ktorý bol nákazou zasiahnutý najhoršie. Tam budú reštrikcie uvoľnené až 8. apríla. Ľudia sa však budú môcť voľne pohybovať len s potvrdením, že sú zdraví.

Ďalšie opatrenia

Čína sa teraz snaží zabrániť tomu, aby vírus do krajiny zavliekli cestujúcich zo zahraničia. Z dnes oznámenej bilancie prišlo 74 nakazených z cudziny, štyria ľudia sa však nakazili lokálne. Krajina pritom v minulom týždni zaznamenala niekoľko dní, keď bol počet domácich prenosov nulový.

KORONAVÍRUS V Číne opäť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Úrady v Pekingu dnes oznámili, že všetci, ktorí prilietajú do metropoly zo zahraničia, alebo pred príchodom do mesta v zahraničí zdržiavali, budú podrobení karanténe a podstúpi testy na koronavírus. Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa sa v Číne nakazilo od prepuknutia epidémie takmer 82.500 ľudí, cez 72.800 sa ich však vyliečilo. Choroby COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, tam podľahlo 3274 osôb.

Počet nakazených klesá už 13. deň v rade v Južnej Kórei, kde úrady za pondelok zaznamenali 76 nových prípadov. To je najmenej od 29. februára, kedy tamojšie úrady oznámili rekordných 909 nových pacientov za deň. Počet nakazených v Južnej Kórei prekonal hranicu 9000, mŕtvych krajina eviduje 120.

Viac o téme: ČínaKoronavírusWu-chan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu