Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Búrka Dennis pácha veľké škody: VIDEO V Británii zrušili stovky letov, vláda vyslala na pomoc armádu

Južný Wales Zobraziť galériu (6)
Južný Wales (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN/DUBLILN – Búrka Dennis, ktorá dorazila do Británie už v sobotu, pripravila o život už dvoch ľudí. Zomrel tínedžer a muž, ktorý spadol z tankera. Živel ochromil aj leteckú dopravu. Meteorológovia varujú, že v priebehu 24 hodín spadne zhruba toľko zrážok, ako inokedy za celý mesiac. V strednej Európe je Dennis pomenovaný ako víchrica Victoria.

Aktualizované o 20:10 S nepriaznivým počasím sa musel popasovať aj pilot lietadla A380 spoločnosti Etihad. Stroj na londýnskom letisku Heathrow pre bočný vietor takmer skončil pristávacej mimo dráhy.

Aktualizované o 18:45 Do rieky Tawe ráno pri mestečku Ystradgynlais vkročil asi 60-ročný muž, záchranári ho neskôr našli o čosi ďalej, ale už sa im nepodarilo ho oživiť. Podľa polície jeho smrť nebola spojená so zlým počasím a nešlo o podozrivé úmrtie. V prímorskom Aberdarone na severe Walesu zaznamenali vietor s rýchlosťou 146 kilometrov za hodinu. V noci na dnes bolo medzitým z mesta Pontypridd v južnom Walese evakuovaných 600 ľudí; voda poškodila 1000 domovov v oblasti.

Aktualizované o 16:05 Rieka Taff sa vyliala z brehov a zaplavila mestečko Pontypool na juhu Walesu. V prímorskom meste Aberdaron na severe Walesu zaznamenali vietor s rýchlosťou 146 kilometrov za hodinu. Mimoriadny stav vyhlásili úrady tiež v anglickom grófstve Herefordshire, ktoré na západe prilieha k Walesu. Pod vodou sa tu ocitlo niekoľko domov.

VIDEO Rieka Taff sa vyliala

Aktualizované o 15:30 Britskí meteorológovia vydali viac ako 350 varovaní pred záplavami vrátane červenej výstrahy pre región južného Walesu. V južnom Walese, kde je situácia najhoršia, už prebiehajú evakuačné práce. V danej oblasti je vyhlásený najvyšší varovný stupeň pred povodňami.

Južný Wales
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Aktualizované o 13:12 Bilancia obetí búrky Dennis sa môže zvýšiť na tri. Záchranári totiž pátrajú po žene, ktorú mali pohltiť vlny pri anglickom prímorskom meste Brighton. V niektorých častiach Walesu je situácia klasifikovaná ako život ohrozujúca. Je najhoršia od roku 2015.

Južný Wales
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Aktualizované o 12:30 Severné Írsko má dnes podľa britských meteorológov to najhoršie za sebou, Škótsko, Anglicko a Wales ale ďalej bojujú so silným vetrom a výdatným dažďom. Najvyšší stupeň varovania pred záplavami platí pre južný Wales. Rieky a potoky by sa ale z brehov mohli vyliať aj na ďalších tristo miestach po celom Spojenom kráľovstve.

Búrka Dennis sa bude postupne presúvať nad kontinent. Druhý najvyšší stupeň varovania pred dažďom a povodňami preto vyhlásili tiež meteorológovia vo Francúzsku. Platí pre dve departementy v Bretónsku.


Dvaja ľudia zomreli v oblasti pobrežného grófstva Kent. V sobotu o tom informovala spravodajská stanica Sky News. Bezduché telo 18-ročného mladíka sa našlo vyplavené na pláži Herne Bay. Druhá obeť bola nezvestná, našli ju po sedemhodinovej pátracej akcii na pobreží pri meste Margate. Muž zrejme skonal po tom, ako spadol z tankera prevážajúceho skvapalnený ropný plyn.

VIDEO Cesta v Škótsku

Vyčíňanie počasia paralyzovalo aj leteckú dopravu. Zrušenie letov sa okrem tých londýnskych dotklo aj niekoľkých ďalších britských letísk. Ochromenie leteckej dopravy sa dotklo najmenej 40-tisíc ľudí. Najväčšie problémy hlásia aerolinky EasyJet a British Airways. Len EasyJet zrušil 230 letov z a do Británie. Uzavreté budú aj podaktoré cesty, obmedzenia teda pocítia i vodiči áut. Môže tiež dôjsť k meškaniam vlakov. Britská železničná spoločnosť Network Rail strojvedúcim nariadila, aby jazdili rýchlosťou maximálne 80 km/h.

Výstrahy kvôli očakávaným záplavám platia na 31 miestach v Anglicku, na 26 v Škótsku a na 6 vo Walese. Očakáva sa, že búrku budú sprevádzať vietor s rýchlosťou až 158 kilometrov za hodinu a 30-metrové vlny. Úrady preto vyzvali obyvateľov Spojeného kráľovstva, aby dbali na zvýšenú opatrnosť. Britská vláda povolala do grófstva West Yorkshire na pomoc armádu. Vojaci inštalujú protipovodňové zábrany.

VIDEO Rozsiahle povodne v meste Treforest (Wales)

Meteorológovia pred ničivou búrkou varujú aj Írsko, a to najmä grófstva Waterford a Wexford. Nárazy vetra by mali udrieť o sile 120 km/h, pričom hrozia aj záplavy.

Pred týždňom Európu postihla búrka Ciara, ktorej sa v strednej Európe vrátane Slovenska a Česka hovorilo Sabine. Vyžiadala si viac ako desiatku obetí, len v Británii podľa miestnych médií zomreli traja ľudia. Odborníci varovali, že následky búrky Dennis by mohli byť ešte horšie. Podľa niektorých odhadov by totiž mohlo za víkend v niektorých regiónoch napršať toľko, ako inokedy za celý mesiac.

Viac o téme: ÍrskoBúrkaDennisVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu