Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Európska únia upozorňuje Grécko: Bariéry v mori môžu brániť prístupu žiadateľov o azyl

Hlasovanie o novom šéfovi Európskej komisie
Hlasovanie o novom šéfovi Európskej komisie (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Akékoľvek plánované námorné prekážky brániace nelegálnym migrantom vo vstupe na územie Grécka nesmú blokovať prístup žiadateľov o azyl. Uviedol to vo štvrtok hovorca Európskej komisie (EK) Adalbert Jahnz.

Hovorca počas pravidelného tlačového brífingu s európskymi novinármi zároveň pripomenul, že exekutíva EÚ zatiaľ návrhy gréckej strany nevidela. "Zavedenie bariér samo o sebe nie je v rozpore s legislatívou EÚ," zdôraznil Jahnz a zároveň dodal, že akýkoľvek druh použitých bariér alebo fyzických prekážok nesmie znemožniť prístup k azylovému konaniu, a teda poskytnutiu právnej ochrany pre tých, ktorí to môžu naozaj potrebovať.

Podľa hovorcu eurokomisie musia členské štáty EÚ rešpektovať zásadu nevyhostenia, podľa ktorej žiadatelia o azyl nesmú byť poslaní späť do krajiny, v ktorej by im hrozilo prenasledovanie. To znamená, že grécka strana by mala uvažovať o zavádzaní "primeraných" opatrení na mori medzi Tureckom a Gréckom. Jahnz spresnil, že Európska komisia je v kontakte s Aténami, aby získala podrobnejšie informácie o tomto návrhu a o jeho cieľoch.

Viac o téme: BariéryAzylGréckoEurópska úniaEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu