Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Smrteľný vírus nebezpečne blízko Slovenska? V Kroměříži prijali pacienta so symptómami choroby

Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka
Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

PRAHA- Podozrenie na nový koronavírus sa objavilo u ďalšieho pacienta v Česku, hlási ho nemocnica v Kroměříži. Nemocnica prijala pacienta s podozrením na koronavírus. Nedávno sa vrátil z Číny, informovala v pondelok Česká televízia. Zdravotníci muža transportovali z Kroměříža na špecializované oddelenie do nemocnice v Uherskom Hradišti. Odbery potom odošlú do laboratória.

Spravodajský server Novinky.cz tiež uviedol, že na infekčné oddelenie pražskej Nemocnice na Bulovke v pondelok previezli vietnamského turistu. Ten podľa dostupných informácií nebol v Číne ani na žiadnom mieste s rozšírenou nákazou koronavírusom. Nevykazuje ani žiadne symptómy nákazy.
Pražská Nemocnica na Bulovke čaká na výsledky pacientky, ktorá bola prijatá v noci na dnešok. U pacienta prijatého v piatok sa koronavírus nepotvrdil. V súvislosti s opatreniami proti šíreniu koronavírusu nemocnica uviedla, že pre prípadných pacientov má vyčlenené dve nemocničné izby. Počty lôžok v izolácii by v prípade potreby mohla navyšovať.Z ohniska výskytu vo Wu-Chane sa vrátili dve české turistky, prvé testy u nich boli negatívne. Po vyšetrení sú v domácej karanténe a musia sa hlásiť lekárom. Nákaza sa už z Číny dostala do Európy, schopnosť šírenia nového koronavírusu začína podľa čínskych úradov silnieť. Na rozdiel od SARS, ktorý sa začal šíriť v roku 2002 a usmrtil 800 ľudí, je nový koronavírus infekčný aj v inkubačnej dobe. České nemocnice sú v pohotovosti rovnako ako hygienici, informoval minister zdravotníctva Adam Vojtěch (ANO). 

Viac o téme: PacientPrahaKroměřížKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu