Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Koronavírusu podľahlo v Číne už 106 ľudí, Nemecko hlási prvý potvrdený prípad nákazy

V celej Číne evidujú doteraz viac ako 4000 prípadov nákazy koronavírusom Zobraziť galériu (4)
V celej Číne evidujú doteraz viac ako 4000 prípadov nákazy koronavírusom (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

PEKING - Nový koronavírus si v Číne vyžiadal už 106 obetí na životoch. Informovali v utorok tamojšie úrady s tým, že potvrdených bolo približne 1300 nových prípadov nakazenia.

Táto nová bilancia vyplynula z aktualizovaných údajov, ktoré v utorok zverejnila zdravotná komisia v stredočínskej provincii Chu-pej, kde sa nachádza epicentrum epidémie. Bilancia obetí stúpla po tom, ako komisia nahlásila ďalších 24 úmrtí spôsobených vírusom a 1291 nových prípadov nakazenia.

V celej Číne evidujú doteraz viac ako 4000 prípadov, keď sa potvrdila nákaza novým koronavírusom, informovala v utorok agentúra AFP. Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.

V celej Číne evidujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Čína v utorok odložila začiatok jarného semestra. Odklad sa týka škôl a univerzít v celej krajine a súvisí s obavami z prepuknutia vírusovej epidémie. Informovala o tom agentúra AFP. Študenti sú v súčasnosti na prázdninách pri príležitosti osláv nového lunárneho roku. Ministerstvo školstva zatiaľ neuviedlo dátum začiatku vyučovania.

Nemecko hlási prvý potvrdený prípad nákazy novým koronavírusom

Hygienici v Česku preverujú už niekoľko podozrení z nákazy koronavírusom, ktorý sa šíri z Číny, kde mu doteraz podľa agentúry AFP podľahlo 82 ľudí. Agentúra DPA v noci na utorok informovala, že prvý prípad nákazy novým koronavírusom potvrdili už aj v Nemecku.

Ako spresnil spravodajský web Lidovky.cz, moravskosliezski hygienici evidujú dva podozrivé prípady: ide o ženu, ktorá pred 11 dňami priletela z Číny a v Česku dostala teplotu. Ďalším podozrivým je muž z Opavska, ktorý sa z Číny do Česka vrátil pred tromi týždňami. Podozrenie na koronavírus preveruje i kroměřížska nemocnica: ide o pacienta, ktorý sa tiež nedávno vrátil z Číny.

V celej Číne evidujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Výsledky testov vzoriek odobratých u týchto osôb budú známe v utorok, dodal server Novinky.cz. Ukázalo sa tiež, že čínsky turista hospitalizovaný od pondelka rána v Českých Budějoviciach je mimo podozrenia - trpí bežnou respiračnou infekciou. Koronavírus sa nepotvrdil ani u ženy z Brazílie hospitalizovanej v pražskej Nemocnici Na Bulovce.

Česi kvôli hrozbe nákazy koronavírusom v lekárňach vo veľkom nakupujú ochranné pomôcky a lieky. Záujem je najmä o ústne rúška, ktoré sú už na mnohých miestach vypredané, napísal server Novinky.cz. Česká lekárnická komora pritom v pondelok upozornila, že vyšší predaj rúšok v ČR nemusí nutne súvisieť len s koronavírusom, ale všeobecne aj so sezónou akútnych respiračných ochorení.

V celej Číne evidujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Prípady ochorení spôsobených novým koronavírusom hlásili tiež v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei, na Taiwane, v Singapure, Vietname, Nepále, Austrálii i v USA. Tri prípady nákazy — prvé v Európe — potvrdili v piatok aj vo Francúzsku. V sobotu prvého pacienta potvrdili aj v Kanade.

Ďalšie dva prípady podozrenia na nákazu novým vírusom sa v Rakúsku nepotvrdili

Oba ďalšie prípady podozrenia na nakazenie novým typom vírusu, ktoré hlásili z Viedne, sa ukázali ako "negatívne". Uviedla to v utorok tlačová agentúra APA. Podľa vyjadrenia Viedenského združenia liečebných ústavov (KAV), na ktoré sa agentúra odvoláva, lekári nepotvrdili nákazu ani v jednom z týchto prípadov. V rakúskej metropole v súčasnosti neevidujú žiadnu ďalšiu osobu, ktorá by mohla byť novým vírusom infikovaná.

Bližšie neidentifikovaní pacienti - žena a muž - prišli nezávisle od seba do nemocnice s príznakmi ochorenia podobného chrípke po tom, ako pricestovali z Číny, odkiaľ sa v poslednom čase šíri koronavírus označovaný ako 2019-nCoV. Oboch presunuli na oddelenie viedenskej Nemocnice cisára Františka Jozefa, ktoré sa špecializuje na diagnostikovanie a liečbu podobných vírusových ochorení. Lekári nakoniec oznámili, že podozrenie na nakazenie 2019-nCoV sa nepotvrdilo.

Ešte v nedeľu denník Kurier informoval o vyvrátení podozrenia na prvý prípad nakazenia týmto vírusom v Rakúsku. Pacientkou bola čínska letuška, hospitalizovaná s príznakmi chrípkového ochorenia takisto vo viedenskej Nemocnici cisára Františka Jozefa. Hospitalizovaná pacientka strávila niekoľko dní v oblasti stredočínskeho mesta Wu-chan, ktoré je epicentrom epidémie nového koronavírusu.

Dve spoločnosti zaviedli v Maďarsku opatrenia proti šíreniu koronavírusu

Už dve spoločnosti v Maďarsku zaviedli karanténu pre svojich pracovníkov, ktorí sa vracajú zo služobných ciest v Číne. Spravodajský server Index.hu v utorok uviedol, že ide o výrobný závod Samsung v meste Göd v Peštianskej župe a o budapeštianske regionálne centrum spoločnosti Nokia.

Nokia v snahe zamedziť šíreniu koronavírusu nariadila svojim pracovníkom po návrate z Číny týždeň práce doma, pretože nákaza sa nemusí prejaviť hneď v prvých dňoch. Vo výrobný závode Samsungu v Göde - 30 kilometrov severne od Budapešti - sa takisto rozhodli pre karanténu pracovníkov prichádzajúcich z Číny, pričom zaviedli aj sprísnené dezinfekčné pravidlá.

Server podotýka, že Úrad štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) nenariadil žiadne ochranné opatrenia, ktoré by sa týkali týchto spoločností, tie sa tak rozhodli z vlastnej iniciatívy.

Thajské úrady hlásia 14 osôb nakazených koronavírusom

V Thajsku potvrdili šesť nových prípadov nakazenia novým koronavírusom, čím sa ich celkový počet v krajine zvýšil na 14. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na thajské ministerstvo zdravotníctva.

Vo všetkých šiestich prípadoch ide o čínskych turistov z provincie Chu-pej, ktorí prišli do Thajska pred niekoľkými dňami. Sú z mesta Wu-chan, považovaného za epicentrum šírenia vírusu. Ide o dve ženy a štyroch mužov vo veku 6-60 rokov. Päť zo šiestich nových prípadov sú členovia rodiny. Hospitalizovali ich v nemocnici v provincii Nontchaburí.

Thajsko tiež v utorok oznámilo, že sa budú zisťovať symptómy tohto koronavírusu u všetkých osôb prichádzajúcich z Číny. Na piatich thajských letiskách vykonávali doteraz skríning pasažierov prichádzajúcich z Wu-chanu a z miest Kuang-čou a Čchang-čchun, pripomína agentúra Reuters.

Americké ministerstvo zahraničných vecí varovalo pred cestami do celej Číny

Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov varovalo v pondelok pred cestami do Číny, pričom vyzvalo občanov USA, aby "prehodnotili" svoje plány vycestovať do tejto krajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

"Prehodnoťte cesty do Číny v dôsledku nového koronavírusu, ktorý bol prvýkrát identifikovaný v provincii Wu-chan. V niektorých oblastiach je zvýšené riziko (nákazy)," uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva zahraničných vecí.

Severná Kórea prijíma "núdzové opatrenia" pred šírením koronavírusu

Severná Kórea v utorok oznámila, že prijíma "núdzové opatrenia" pred šírením nového vírusu zo susednej Číny. Podľa denníka Rodong sinmun Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) posilňuje karanténne opatrenia na letiskách, v prístavoch a pohraničných oblastiach a zavádza lekárske kontroly osôb vracajúcich sa zo zahraničia.

Severokórejský denník uviedol, že zdravotnícke úrady vypracovali odporúčania týkajúce sa hygieny a distribuovali ich do zdravotníckych zariadení. Agentúra AP pripomína, že Severná Kórea zatiaľ oficiálne nehlásila žiadne prípady nakazenia novým koronavírusom.

Kórea vydala varovanie svojim občanom pred cestami do Číny

Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí vydalo v utorok varovanie pre svojich občanov pred cestami do Číny okrem Taiwanu v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra Jonhap. Soul vydal pre celú Čínu vrátane Hongkongu a Macaa varovanie na úrovni "obmedzené", čo je na štvorstupňovej škále tretí najvyšší stupeň. Pre čínsku provinciu Chu-pej, v ktorej sa nachádza aj mesto Wu-chan, považované za epicentrum šírenia vírusu, bolo vydané varovanie druhého najvyššieho stupňa - "odporúčanie odchodu".

"Varovanie bolo vydané s ohľadom na šírenie nového koronavírusu v Číne, na nárast počtu nakazených a mŕtvych, ako aj na prísnejšie obmedzenia pohybu v Číne samotnej," uviedlo ministerstvo na tlačovej konferencii. Kórejský rezort diplomacie taktiež vyzval svojich občanov, ktorí sa momentálne nachádzajú v Číne, na zvýšenú opatrnosť a starostlivosť o svoje zdravie. Kórejčanom plánujúcim návštevu Číny zároveň odporučil, aby svoju cestu prehodnotili.

Čínske zdravotnícke orgány medzitým vyhlásili, že nový koronavírus si vyžiadal už viac ako 100 obetí, pričom počet potvrdených prípadov nákazy presiahol 4500. Ešte na začiatku minulého týždňa boli štyri prípady nákazy potvrdené aj v Južnej Kórei.

Čína sa sťažuje na dánsky denník za zverejnenie zástavy s koronavírusom

Čínske veľvyslanectvo v Dánsku požaduje ospravedlnenie od dánskeho denníka Jyllands-Posten, ktorý v pondelok uverejnil grafiku čínskej zástavy so symbolom koronavírusu namiesto zoskupenia piatich žltých hviezd na červenom pozadí. Informujú o tom noviny The Straits Times.

"Je to urážka Číny zraňujúca city čínskeho ľudu. Tento krok bez akejkoľvek sympatie a empatie dosiahol dno civilizovanej spoločnosti a prekročil etické hranice slobody prejavu. Vyjadrujeme silné rozhorčenie a požadujeme, aby si Jyllands-Posten a (karikaturista) Niels Bo Bojesen priznali vinu a verejne sa ospravedlnili," uvádza sa v utorkovom vyhlásení čínskej ambasády v Kodani.

Jyllands-Posten spôsobil rozruch už aj v minulosti - v roku 2005 uverejnil niekoľko kreslených vtipov zosmiešňujúcich proroka Mohameda, čo vyvolalo v moslimskom svete protesty, ktoré si vyžiadali najmenej 50 mŕtvych. Vtedajší dánsky premiér Anders Fogh Rasmussen situáciu označil za najhoršiu krízu Dánska od druhej svetovej vojny.

Viac o téme: úmrtiaNákazaPrípadyNemeckoČínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu