Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Záhadný vírus v Číne už mutuje, počet nakazených a úmrtí stúpa: To najhoršie má prísť čoskoro

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Profimedia)

PEKING - Počet potvrdených prípadov nákazy novým typom koronavírusu 2019 n-CoV stúpol v Číne na 473. Epidémia si vyžiadala už deväť životov. S odvolaním sa na čínske úrady o tom v stredu informovali svetové agentúry. Vírus navyše mutuje!

Zástupca riaditeľa národnej zdravotníckej komisie Li Pin uviedol, že čísla  o nakazených a mŕtvych platili v utorok o polnoci. Dodal, že vírus sa prispôsobuje a mutuje, čo sťažuje snahy úradov o zabránenie šíreniu epidémie. Väčšina prípadov ochorení pochádza z provincie Chu-pej, v ktorej sa nachádza jedenásťmiliónové mesto Wu-chan, kde bola nákaza zaznamenaná po prvý raz. Podle Li Pina pochádza z tejto provincie aj všetkých deväť doterajších obetí. Agentúra DPA s odkazom na čínsku štátnu televíziu uviedla, že pľúcne ochorenie spôsobené vírusom sa zatiaľ rozšírilo do štrnástich provincií. 

Záhadný vírus v Číne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Čína prijala opatrenia, ktoré majú lepšie ochrániť pred nákazou zdravotnícky personál. V utorok sa potvrdil prenos medzi ľuďmi a vo Wu-chane, ktorý je centrom epidémie, sa vírusom nakazilo 15 zdravotníkov. Snažia sa tiež zlepšiť liečebné metódy pri ochorení vírusom. Zdravotníci varovali pred mimoriadne nákazlivými pacientmi, ktorí by mohli šírenie vírusu ďalej urýchľovať. Prípady takzvaných superprenášačov sa vyskytli počas epidémie SARS (z anglického Severe Acute Respiratory Syndrome, ťažký akútny respiračný syndróm), ktorý v rokoch 2002 - 2003 postihol južnú Čínu a vyžiadal si v niekoľkých krajinách a oblastiach 774 obetí.

Britské úrady vyhradia na najväčšom londýnskom letisku Heathrow priestor pre cestujúcich prichádzajúcich z oblastí postihnutých novým koronavírusom. Informovala o tom v stredu spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie britského ministra dopravy Granta Shappsa.

Severná Kórea v stredu reagovala na silnejúcu epidémiu v Číne a zakázala čínskym turistom vstupovať do krajiny. Preventívne opatrenia vykonala i taiwanská technologická spoločnosť Foxconn, ktorá svojim zamestnancom odporúčala nenavštevovať pevninskú Čínu počas sviatkov nového lunárneho roka. Okrem Číny sa prítomnosť vírusu 2019 n-CoV potvrdila v troch prípadoch v Thajsku a po jednom v USA, Japonsku, Južnej Kórei a na Taiwane. Ide pritom o ľudí, ktorí predtým boli vo Wu-chane. Nakazený v USA je tridsaťročný muž v karanténe vo Washingtone. Austrálčan je mladý muž z Brisbane. Po Číne, Japonsku, Thajsku, Taiwane či Spojených štátoch sa prvý potvrdený prípad osoby nakazenej novým vírusom objavil aj v jednej z dvoch osobitných administratívnych oblastí Číny – v Macau.

Záhadný vírus v Číne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)
Nový vírus sa objavil v čase, keď sa Čína pripravuje na oslavy príchodu nového lunárneho roka. V období voľna, ktoré tohto roku pripadá na 24. až 31. januára, sa tak po celej krajine budú presúvať stovky miliónov ľudí, čím podľa expertov prudko rastie nebezpečenstvo ďalšieho šírenia nákazy.

Severná Kórea od stredy dočasne uzatvorí svoje hranice nielen pre Čínu, ale pre všetkých turistov zo zahraničia. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na cestovnú kanceláriu Young Pioneer Tours, ktorá výlety do KĽDR sprostredkúva. Vláda v Pchjongjangu tieto správy bezprostredne nepotvrdila a ani neuviedla, že by sa nákaza novým vírusom vyskytla na území KĽDR. 

Záhadný vírus v Číne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Severokórejská štátna televízia informovala, že krajina úzko spolupracuje so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), v spolupráci s ktorou sa snaží šírenie vírusu zastaviť, napísala juhokórejská agentúra Jonhap. Severná Kórea svoje hranice v podobných prípadoch uzatvorila už aj v minulosti. Stalo sa tak napríklad počas epidémie vírusu SARS či pri epidémii eboly v roku 2014.

Podľa hovorkyne Letiska M. R. Štefánika Bratislava Veroniky Ševčíkovej letisko nezaviedlo žiadne opatrenia v súvislosti s koronavírusom, nemá totiž priame letecké spojenie s Čínou, resp. s krajinami, kde sa tento vírus objavil. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) odporučil občanom cestujúcim do Číny, aby prijali opatrenia na ochranu svojho zdravia. Epidemiológovia odporučili, aby sa každý, kto cestuje do Číny, dal predtým zaočkovať proti chrípke. Počas pobytu v krajine by sa mal vyhýbať miestnym trhom s predajom rýb a živých zvierat a tiež priamemu kontaktu s ďalšími zvieratami. Treba dodržiavať prísnu hygienu potravín a počas návštevy i po nej sledovať zdravotný stav.

Viac o téme: ObeteHranicePacientiUSAČínaMacao
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu