Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rysuje sa prímerie v Líbyi: Rivali by mali už dnes podpísať dohodu v Moskve

Fájiz Sarrádž Zobraziť galériu (4)
Fájiz Sarrádž (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

TRIPOLIS - Predseda líbyjskej vlády národnej jednoty Fájiz Sarrádž a jeho súper, poľný maršal Chalífa Haftar, podpíšu podľa očakávaní dohodu o prímerí v pondelok v Moskve. Oznámil to vysokopostavený líbyjský predstaviteľ, informovala v noci na pondelok agentúra AFP.

Podpísanie dohody otvorí cestu obnoveniu politického procesu v krajine, uviedol pre líbyjskú televíziu al-Ahrár predseda Najvyššej štátnej rady Chálid al-Mišrí, ktorého inštitúcia je druhou, poradnou komorou parlamentu. Prímerie v Líbyi v reakcii na výzvy Ruska a Turecka začalo platiť v nedeľu po tom, ako s ním súhlasili aj Haftarove sily, ktoré vedú ofenzívu proti Sarrádžovej vláde v Tripolise, uznávanej Organizáciou Spojených národov.

O dobytie hlavného líbyjského mesta sa Haftar so svojimi oddielmi usiluje už od vlaňajšieho apríla. On sám podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe Líbye. V nedeľu obe strany podľa správ prímerie dodržiavali, aj keď sa vzájomne obvinili z jeho porušovania, čo vyvolalo obavy, že stroskotá, uviedla agentúra AP. Konflikt v severoafrickej krajine sa dostal na pokraj závažnej eskalácie, čo viedlo k medzinárodným snahám o upokojenie tamojšej situácie.

Chalífa Haftar
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ivan Sekretarev)

Sarrádž bol v nedeľu v Istanbule na rozhovoroch s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý o Líbyi opätovne telefonicky hovoril aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. S tou sa telefonicky spojil tiež taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorý telefonoval aj so Sarrádžom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Putin rokoval s Merkelovou v sobotu v Moskve.

V rámci tzv. berlínskeho procesu plánuje Nemecko v blízkom čase zorganizovať konferenciu o Líbyi v Berlíne, aby dostalo za jeden stôl najdôležitejších medzinárodných aktérov, pripomína agentúra DPA. Vládu sídliacu v Tripolise podporujú Turecko, Taliansko či Katar. Východná tobrucká vláda má zase podporu Egypta, Francúzska, Ruska, ale aj Jordánska, Spojených arabských emirátov a ďalších dôležitých arabských krajín.

V severoafrickej Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporila aj vojenská aliancia NATO. Povstanie v rámci tzv. arabskej jari viedlo k pádu dlhoročného režimu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího i k jeho smrti.

Macron vyzval na dôveryhodné a trvalé prímerie v Líbyi

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval na dôveryhodné a trvalé prímerie v Líbyi. Pondelkové vyhlásenie Elyzejského paláca prichádza v čase, keď by obe strany konfliktu mali v Moskve podpísať dohodu o prímerí, informovala agentúra AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Christian Hartmann, Pool Photo via AP, File)

"Prezident zdôraznil nevyhnutnosť, aby prímerie, ktoré sa oznámi, bolo dôveryhodné, trvalé a overiteľné," uviedol Elyzejský palác po nedeľňajšom telefonáte Macrona a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Predseda EP Sassoli pripomenul úsilie EÚ pri dosahovaní prímeria v Líbyi

Zastavenie ozbrojeného konfliktu v Líbyi je prvým zásadným krokom správnym smerom. Uviedol to v pondelok predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli s odkazom na pripravované prímerie medzi súperiacimi stranami v Líbyi. Predseda líbyjskej vlády národnej jednoty Fájiz Sarrádž a jeho rival, poľný maršal Chalífa Haftar by mali v pondelok v Moskve podpísať dohodu o prímerí.

"Vítam vyhlásenie prímeria v Líbyi medzi premiérom Sarrádžom a generálom Haftarom. Zastavenie ozbrojeného konfliktu je prvým zásadným krokom správnym smerom. Toto je výsledok, na ktorom Európska únia usilovne pracovala," uviedol Sassoli v správe pre médiá. Šéf europarlamentu sa v tejto súvislosti poďakoval vysokému predstaviteľovi EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josepovi Borrellovi, predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi a členským štátom, ktoré preukázali dostatok jednoty v prospech iniciatívy Európskej únie.

Rysuje sa prímerie v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

"Tento výsledok treba skonsolidovať a po mesiacoch patovej situácie obnoviť dialóg medzi oboma stranami s cieľom nájsť politické riešenie líbyjskej krízy. Európska únia môže pod záštitou OSN a v rámci berlínskeho procesu zohrávať vedúcu úlohu pri uľahčovaní tohto procesu. Naším cieľom je stabilná a demokratická Líbya bez zásahov zo zahraničia. Jedine líbyjský ľud môže rozhodovať o svojej budúcnosti," odkázal Sassoli.

Berlín plánuje v januári summit o Líbyi

Nemecko plánuje usporiadať tento mesiac mierový summit o Líbyi, oznámil v pondelok hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.

"Prípravy na takúto konferenciu už prebiehajú, v každom prípade by sa mala konať v januári tu v Berlíne," povedal Seibert, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. Hovorca vysvetlil, že ešte nemôže poskytnúť pevný dátum, ale dodal, že možným termínom je 19. január.

Viac o téme: PrímerieRuskoLíbyaMoskvaFájiz SarrádžChalífa Haftar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu