Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Napätie medzi Iránom a USA eskaluje! Na rozkaz Trumpa zabili veliteľa iránskych gárd: Čakajte odplatu

Veliteľa iránskych gárd zabila americká armáda Zobraziť galériu (28)
Veliteľa iránskych gárd zabila americká armáda (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci, Office of the Iranian Supreme Leader)

BAGDAD - Pri leteckom útoku na konvoj približujúci sa k letisku v Bagdade bol v piatok skoro ráno zabitý iránsky generálmajor Kásem Solejmání, veliteľ špeciálnych jednotiek Kuds Iránskych revolučných gárd, a Abú Mahdí al-Muhandis, zástupca veliteľa Ľudových mobilizačných síl (PMF), informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu PMF. Pentagon neskôr uviedol, že Solejmáního zabila skoro ráno americká armáda na rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa.

Podľa spravodajskej stanice BBC uviedla iracká štátna televízia, že Solejmání bol jedným z niekoľkých obetí leteckého útoku v blízkosti letiska v Bagdade. Americkí predstavitelia informovali agentúru Reuters, že uskutočnili útoky proti cieľom spojeným s Iránom, ale neposkytli žiadne ďalšie podrobnosti.

Aktualizované 22:05 Zabitie Solejmáního bolo krokom k odvráteniu vojny, povedal Trump

Spojené štáty urobili krok na odvrátenie vojny, nie k jej rozpútaniu, vyhlásil v piatok americký prezident Donald Trump v reakcii na nočný raketový útok v Bagdade. Washington podľa Trumpa neusiluje o zmenu režimu v Iráne. „Solejmání plánoval bezprostredne hroziace a zákerné útoky na amerických diplomatov a vojakov, ale my sme ho pristihli pri čine a zneškodnili,“ citovala agentúra Reuters z vyjadrenia Trumpa.

Spojené štáty mali jasné a jednoznačné spravodajské informácie o tom, že sa Kásem Solejmání chystal viesť násilný boj proti USA. Vyhlásil to v piatok podľa agentúry Reuters náčelník štábu pozemných síl Spojených štátov Mark Milley. Ten zároveň varoval, že napriek Solejmáního likvidácii by sa jeho plány stále mohli uskutočniť. „Je tu hrozba? To je sakramentsky pravda, hrozba tu je. Ale my pracujeme na tom, aby sme ju zmiernili,“ povedal Milley vo svojej kancelárii v Pentagóne skupine novinárov.

Aktualizované 21:20 Po zabití iránskeho generála musí Európa počítať s terorom

Po zabití Kásema Solejmáního Američanmi musí Európa počítať s terorom, tvrdí Alexander Graf Lambsdorff z nemeckej liberálnej Slobodnej demokratickej strany (FDP). Lambsdorff v rozhovore pre denník Bild uviedol: „V Európe musíme očakávať útoky, teror, odplatu.“ Podľa neho je preto ochrana židovských a amerických inštitúcií v Nemecku nevyhnutná. „Je potrebné prehĺbiť spravodajskú spoluprácu s našimi spojencami,“ zdôraznil Lambsdorff v rozhovore, z ktorého citovala spravodajská televízia N24. Lambsdorff nazval Solejmáního "teroristom v uniforme".

Aktualizované 20:00 Pompeo hovoril s Lavrovom

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo oznámil, že hovoril s ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom. Informoval o tom denník The Guardian. Pompeo podľa vyhlásenia zverejneného svojím hovorcom Morganom Ortagusom hovoril s Lavrovom o nedávnom rozhodnutí prezidenta USA Donalda Trumpa "prijať rozhodné obranné opatrenia" na ochranu životov Američanov v zahraničí likvidáciou Kásema Solejmáního. Pompeo tiež konštatoval, že Spojené štáty sú naďalej odhodlané znižovať mieru eskalácie na Blízkom východe.

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP/Jens Meyer)

Lavrov v telefonickom rozhovore s Pompeom uviedol, že zabitie Solejnámího považuje za porušenie medzinárodného práva, uviedla agentúra TASS. „Lavrov zdôraznil, že úmyselné konanie členskej krajiny OSN s cieľom odstrániť predstaviteľa inej členskej krajiny OSN, najmä na území tretej zvrchovanej krajiny bez predchádzajúceho upozornenia, nehanebne porušuje princípy medzinárodného práva a malo by byť odsúdené,“ uvádza sa vo vyjadrení ruského ministerstva zahraničných vecí.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP/Alexander Zemlianichenko)

Moskva vyzýva Washington, aby upustil od nezákonnej taktiky dosahovania svojich cieľov na medzinárodnej scéne násilím a aby vyriešil všetky problémy pri rokovacom stole".

Aktualizované 19:22 USA vyšlú na Blízky východ ďalších okolo 3000 vojakov 

Spojené štáty vyšlú na Blízky východ ďalších okolo 3500 príslušníkov svojich ozbrojených síl. Informovala o tom na svojej stránke televízia CNBC s odvolaním sa na vyhlásenie troch predstaviteľov amerického ministerstva obrany (Pentagónu).

Americké posily budú nasadené v Iraku, v Kuvajte a ďalších oblastiach Blízkeho východu. Ich úlohou bude reagovať na hrozby v celej oblasti.

Predstavitelia Pentagónu, ktorí informáciu o vyslaní posíl na Blízky východ CNBC poskytli, však tvrdia, že nasadenie vojakov nie je priamou reakciou na likvidáciu Solejmáního. Jeho zabitie vyvolalo v Iráne hnev tamojších lídrov a vyhrážky na adresu USA a ich spojencov.

Aktualizované 18:35 Najvyššia bezpečnostná rada sa dohodla na reakcii na Solejmáního zabitie​  

Iránska Najvyššia národná bezpečnostná rada sa dohodla na tom, ako zareaguje na zabitie generála Solejmáního. Na čom konkrétne sa dohodla, ale neuviedla. V piatok v krátkom stanovisku informovala, že vyšetrila "rôzne aspekty tohto incidentu a oznamuje, že Spojené štáty americké sú zodpovedné za všetky dôsledky tejto zločinnej operácie".

Aktualizované 18:05 Zabitie generála môže viesť k eskalácii, obávajú sa Putin a Macron

Znepokojenie zo zabitia Kásema Solejmáního americkými silami v Bagdade vyjadrili v piatkovom telefonickom rozhovore francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéf Kremľa Vladimir Putin. „Tento krok môže vážne zhoršiť situáciu v regióne,“ citoval Putinove slová Kremeľ.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

Podľa nemenovaného predstaviteľa amerického ministerstva obrany boli Kásem Solejmání a abú Mahdí Muhandis zabití pri "presne cielenom útoku" dronom. Denník The New York Times s odvolaním sa na svoj zdroj napísal, že útok na armádny konvoj opúšťajúci medzinárodné letisko v Bagdade, pri ktorom zahynulo aj viacero Iránom podporovaných predstaviteľov irackej armády, vykonali rakety vystrelené z amerického bezpilotného lietadla typu MQ-9 Reaper. Iránske revolučné gardy uvádzajú, že útok vykonali americké vrtuľníky.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP/Ludovic Marin)

Aktualizované 17:45 Ambasády USA po útoku na generála vydali bezpečnostnú výstrahu

Na amerických ambasádach v Bahrajne, Kuvajte a Pakistane bola zvýšená bezpečnostná výstraha po Informovala o tom televízia CNN. Americká ambasáda v Pakistane oznámila, že "vzhľadom k reakciám na nedávne udalosti v Iraku" obmedzila cesty zamestnancov vlády USA. Americkí občania v Pakistane by podľa ambasády na seba nemali pútať pozornosť a mali by sa vyhýbať davom.

Bezpečnostnú situáciu vyhodnotila ako napätejšiu aj americká ambasáda v Kuvajte. Vyzvala preto svojich občanov k zvýšenej opatrnosti. Úrad zároveň uviedol, že nemá informácie o hroziacom útoku. Podobne sa vyjadrila aj ambasáda v Bahrajne.

Jordánske aerolínie Royal Jordanian Airlines v dôsledku terajšej situácie do odvolania prerušili lety na bagdadské medzinárodné letisko.

Aktualizované 17:00 Zabitie generála Kásema Solejmáního bolo zrejme nezákonné

Zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního bolo s najväčšou pravdepodobnosťou nezákonné. Podľa televízie CNN to uviedla osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva, ktorá sa zameriava na mimosúdne popravy, Agnes Callamardová.

Expertka OSN upozornila, že cielené zabíjanie "porušuje medzinárodné humanitárne právo" a použitie bezpilotných lietadiel k takémuto cieľu je "mimo kontext aktívneho konfliktu" takmer vždy nelegálne.

Agnes Callamardová
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter/Agnes Callamard)

Callamardová tiež upozornila, že zabitie kohokoľvek ďalšieho mimo cieľ útoku, teda napríklad rodinných príslušníkov či náhodných osôb v okolí, je podľa zákonov na ochranu ľudských práv "svojvoľným odmietnutím života a môže znamenať, že štát alebo jednotlivec ponesie trestnú zodpovednosť."

Aktualizované 16:38 Prezident Trump uviedol, že Solejmání mal byť zabitý už dávno

Americký prezident Donald Trump v piatok uviedol, že iránsky generál Kásem Solejmání mal byť zabitý už dávno. Informovala o tom agentúra AFP. „Iránsky generál Kásem Solejmání v rozsiahlom časovom období zabil alebo vážne zranil tisícky Američanov a plánoval zabiť mnohých ďalších. Bol však dolapený,“ napísal Trump na Twitteri.

Americký prezident dodal, že veliteľ špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd "bol priamo alebo nepriamo zodpovedný za smrť miliónov ľudí vrátane veľkého počtu demonštrantov zabitých v samotnom Iráne". Solejmání bol podľa Trumpa v Iráne nenávidený a obávaný.

Aktualizované 16:15 Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo povedal, že USA Solejmáního odstránili s cieľom narušiť "bezprostredný" útok, ktorý generál plánoval. Solejmání podľa Pompeových vyjadrení v čase, keď bol zabitý, plánoval činy, ktoré ohrozovali životy amerických občanov. „Vieme, že niečo také bezprostredne hrozilo,“ povedal Pompeo a dodal, že rozhodovací proces USA vychádzal z informácií od tajných služieb. Pompeo nešpecifikoval, kedy a kde sa údajný útok mal uskutočniť.

Aktualizované 14:28 Babiš dúfa, že po Solejmáního zabití nebude eskalovať situácia v regióne

Český premiér Andrej Babiš vyjadril v piatok nádej, že zabitie iránskeho generála v Iraku neprehĺbi destabilizáciu blízkovýchodného regiónu a nebude ďalej eskalovať. "USA majú v Iraku obmedzenú vojenskú prítomnosť a jednotky riadené a podporované Iránom sa v uplynulých týždňoch podieľali na útokoch na americké ciele. Ide teda o odvetu," povedal Babiš o americkom útoku, pri ktorom prišiel v Bagdade o život generálmajor Kásem Solejmání, veliteľ špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

"Je však na USA, aby svoje kroky patrične komunikovali a svetu aj spojencom vysvetlili. USA sú náš spojenec v rámci NATO, ale táto záležitosť sa NATO priamo netýka. Dúfam, že akcia neprehĺbi destabilizáciu blízkovýchodného regiónu a nebude ďalej eskalovať," napísal Babiš pre spravodajský server Novinky.cz.

Podľa českého ministra kultúry Lubomíra Zaorálka je zabitie Solejmáního nebezpečná provokácia, ktorá bude znamenať eskaláciu situácie v regióne. Americký prezident Donald Trump si týmto "siláckym gestom vyrobil ďalší problém do blížiacich sa prezidentských volieb v USA," uviedol na Twitteri minister kultúry a niekdajší šéf českej diplomacie.

​Aktualizované 14:23 Solejmáního zabil presne mierený útok dronom

Veliteľ špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásem Solejmání a zástupca veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU) abú Mahdí Muhandis boli zabití pri "presne mierenom útoku" dronom. Pre agentúru AFP to v piatok povedal nemenovaný predstaviteľ americkej obrany.

"Presný útok dronu zasiahol dve vozidlá na letisku v Bagdade," povedal zdroj. Dodal, že časť zo 750 vojakov americkej 82. výsadkovej divízie, vyslaných do oblasti pred niekoľkými dňami, dorazila do Bagdadu. "Budú smerovať k americkej ambasáde, aby tam pomáhali príslušníkom námornej pechoty, ktorí prišli už v uplynulých dňoch," dodal.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo po útoku telefonoval so šéfom britskej diplomacie Dominicom Raabom a členom čínskeho politbyra Jang Ťie-čch'om. Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí sa Pompeo v piatok ešte pred svitaním východoamerického času spojil aj so svojím nemeckým rezortným kolegom Heikom Maasom. V každom rozhovore partnerov z Londýna, Berlína a Pekingu uisťoval, že USA sú odhodlané zmierňovať napätie v oblasti Blízkeho východu.

Aktualizované 14:21 Zvýšená pohotovosť v Izraeli

"Izrael medzitým uviedol svoje ozbrojené sily do zvýšenej pohotovosti," informoval armádny rozhlas, pričom minister obrany Naftali Bennett sa stretol s vojenskými a spravodajskými predstaviteľmi, aby "zhodnotili situáciu".

Aktualizované 14:17 Netanjahu: USA majú právo na sebaobranu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzdvihol v piatok prezidenta USA Donalda Trumpa za to, že "konal rýchlo, dôrazne a rozhodne" v prípade útoku, pri ktorom americké sily zabili popredného iránskeho generála. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/Amir Cohen/Pool via AP)

„Práve tak, ako má Izrael právo na sebaobranu, majú Spojené štáty presne to isté právo,“ povedal Netanjahu. „Kásem Solejmání je zodpovedný za smrť amerických občanov a mnohých ďalších nevinných ľudí,“ dodal s tým, že zabitý veliteľ špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd už plánoval ďalšie útoky.

Aktualizované 13:56 USA sú odhodlané k deeskalácii

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyhlásil, že USA sú "odhodlané k deeskalácii" po tom, ako pri americkom útoku prišiel v piatok v Bagdade o život generálmajor Kásem Solejmání, veliteľ špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej rezort diplomacie USA odporučil americkým občanom, aby "okamžite" opustili Irak.

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Timothy D. Easley)

Pompeo uviedol na Twitteri, že hovoril v tejto veci so šéfom britskej diplomacie Dominicom Raabom a členom čínskeho politbyra Jang Ťie-čch'om. Pompeo vyjadril vďaku spojencom, že "uznávajú pretrvávajúce agresívne hrozby" zo strany iránskych špeciálnych jednotiek Kuds. „USA zostávajú odhodlané k deeskalácii,“ dodal.

Aktualizované 13:48 Rozsiahle protesty v Iráne

Desaťtisíce ľudí vyšli v piatok do ulíc iránskeho hlavného mesta Teherán na protest proti americkým "zločinom". Demonštranti po piatkových modlitbách zaplnili ulice v centre Teheránu.

Napätie medzi Iránom a
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP/Vahid Salemi)

Niesli transparenty, na ktorých bol zobrazený zabitý generál Kásem Solejmání, a kričali "Smrť Amerike". Na proteste sa zúčastnili ženy aj muži - mnohí z nich vo vyššom veku - a niektorí niesli portréty najvyššieho iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího.

Napätie medzi Iránom a
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP/Vahid Salemi)

Ako uviedla iránska tlačová agentúra IRNA, podobné demonštrácie sa konali aj v mestách Arák, Bodžnúrd, Hamadán, Hormozgán, Sanandadž, Semnán, Šíráz a Jazd. Ľudia sa zhromažďovali aj v Solejmáního rodnom meste Kermán.

Napätie medzi Iránom a
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP/Vahid Salemi)

Aktualizované 13:12 EÚ varuje pred ďalšou eskaláciou

Pred ďalšou eskaláciou v Iraku varoval aj predseda Európskej rady Charles Michel. „Kolobeh násilia, provokácií a odvetných opatrení, ktorého svedkom sme sa stali v posledných týždňoch v Iraku, sa musí skončiť,“ povedal bývalý belgický premiér Michel. „Za každú cenu je potrebné vyhnúť sa ďalšej eskalácii,“ dodal.

Napätie medzi Iránom a
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP/Olivier Matthys)

Irán je podľa Michela naďalej veľmi nestabilnou krajinou, v ktorej sa nachádza priveľa zbraní a príliš veľké množstvo vojakov, ktorí spomaľujú proces smerujúci k návratu ku každodennému životu Iračanov.

Aktualizované 12:55 NATO monitoruje situáciu v Iraku

Severoatlantická aliancia v piatok oznámila, že dôkladne monitoruje situáciu v Iraku. „NATO monitoruje situáciu v tomto regióne veľmi pozorne. Zostávame v úzkom a pravidelnom kontakte s americkými predstaviteľmi,“ povedal hovorca Dylan White. „Bezpečnosť našich vojakov v Iraku je prvoradá. Naďalej prijímame všetky potrebné bezpečnostné opatrenia,“ dodal.

Jednotky misie NATO v Iraku vykonávajú výcvik tamojších vládnych bezpečnostných síl a na útoku na Solejmáního, ku ktorému došlo na medzinárodnom letisku v Bagdade, sa nijako nepodieľali. „Výcviková misia NATO v krajine na žiadosť irackej vlády pomáha posilniť iracké sily a zabrániť tak návratu (teroristickej organizácie) ISIS (Islamský štát),“ uviedol hovorca.

Aktualizované 12:30 Na zdržanlivosť a zmiernenie vyzvalo aj Nemecko. „Sme v nebezpečnom bode eskalácie. Je teraz dôležité rozvahou a zdržanlivosťou prispieť k deeskalácii,“ uviedla Ulrike Demmerová, hovorkyňa kancelárky Angely Merkelovej.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

Aktualizované 12:15 Británia vyzvala na zdržanlivosť

Útok vystupňoval napätie medzi Teheránom a Washingtonom, uviedla agentúra AFP. Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab konštatoval, že Londýn "vždy uznával agresívnu hrozbu", ktorú predstavoval Solejmání a jeho jednotky Kuds. „Po jeho smrti vyzývame všetky strany na deeskaláciu (napätia). Ďalší konflikt nie je v záujme nikoho z nás,“ uviedol Raab.

Aktualizované 11:45 Nový veliteľ revolučných gárd

Novým veliteľom špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd sa v piatok stal Esmáíl Káání. Informovala o tom agentúra AFP. Do funkcie ho vymenoval najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. „Po mučeníckej smrti slávneho generála hadždža Kásema Solejmáního som za veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd vymenoval brigádneho generála Esmáíla Kááního,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré ajatolláh Alí Chameneí zverejnil na svojej oficiálnej webovej stránke.

Aktualizované 11:20 Izraelský premiér sa vracia naspäť do vlasti

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu skrátil v piatok svoju návštevu Grécka a vracia sa naspäť do vlasti, aby odtiaľ sledoval vývoj udalostí po útoku. S odvolaním sa na oznámenie úradu izraelského premiéra o tom informovala agentúra AP. Izraelská armáda nariadila po útoku uzavrieť lyžiarske stredisko v oblasti hory Hermon v Izraelom kontrolovanej oblasti Golanských výšin.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/Atef Safadi/Pool via AP)

Krajina iné preventívne opatrenia po zabití veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, ako aj ďalších irackých vojenských predstaviteľov Američanmi, ku ktorému došlo v piatok ráno pri medzinárodnom letisku v Bagdade, nepodnikla. Jair Lapid, líder izraelskej opozičnej aliancie Modrá a Biela, zabitie generálmajora ocenil slovami, že dostal "presne to, čo si zaslúžil".

Aktualizované 11:10 Najvplyvnejší šiitský duchovný odsúdil "bezohľadný" útok USA

Najvplyvnejší iracký šiitský duchovný ajatolláh Alí Sístání odsúdil americký útok, pri ktorom prišli v piatok v Bagdade o život významní irackí a iránski velitelia, ako "bezohľadný útok" na celú krajinu. Sístání vo svojej kázni, ktorú predniesol v šiitskom posvätnom meste Karbalá jeho zástupca, označil tento letecký útok za "nehorázne porušenie irackej zvrchovanosti". Stovky veriacich začali po modlitbách skandovať "Nie Amerike!", informovala agentúra AFP.

Aktualizované 10:45 Iracký premiér uviedol, že americký útok vyvolá "pustošivú vojnu"

Dočasný iracký premiér Ádil Abdal Mahdí odsúdil americký útok ako "agresiu", ktorá "vyvolá pustošivú vojnu". Zabitie irackého veliteľa je agresiou voči Iraku, "jeho vláde a ľudu," uviedol Mahdí vo vyhlásení. Mahdí uviedol, že útok bol tiež "očividným porušením podmienok povoľujúcim prítomnosť amerických vojakov" na irackej pôde.

Aktualizované 10:22 Viacero demokratov - vrátane kandidáta na prezidenta vo voľbách v roku 2020 a bývalého viceprezidenta Joea Bidena - varovalo, že tento cielený útok môže Spojené štáty priblížiť dramaticky blízko k vojnovému konfliktu s Iránom.

Aktualizované 10:16 Republikáni Trumpa obhajujú

Naopak, republikánski politici zverejnili vyhlásenia obhajujúce celú akciu. Agentúra AFP doplnila, že tento incident prispeje k ďalšej polarizácii politickej scény v USA pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami.

Donald Trump
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul Sancya)

„S prejavom odhodlania a sily sme zasiahli vodcu tých, ktorí útočia na naše suverénne územia Spojených štátov,“ uviedol vo vyhlásení líder republikánskej menšiny v Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy. „Cena za zabíjanie a ubližovanie Američanom sa drasticky zvýšila,“ doplnil ho so statusom na Twitteri republikánsky senátor Lindsey Graham, ktorý je Trumpovým blízkym dôverníkom.

Aktualizované 10:10 Útok v Iraku bol provokáciou

Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová odsúdila americký útok v Iraku a označila ho za "provokatívny a neprimeraný" čin, napísala v piatok agentúra DPA. „Nálet z dnešnej noci môže spôsobiť ďalšie nebezpečenstvo eskalácie násilia. Amerika - a ani svet - si nemôžu dovoliť, aby napätie eskalovalo až do bodu, odkiaľ nebude návratu,“ uviedla táto demokratická politička v citovanom vyhlásení.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov USA
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Pelosiová dodala, že útok na iránskeho generála pred vydaním rozkazu šéfa Bieleho domu Donalda Truma s Kongresom nekonzultovali. Vyzvala taktiež na "okamžité informovanie" kongresmanov o situácii.

Aktualizované 9:56 Americká ambasáda vyzvala občanov USA na okamžitý odchod z Iraku

Americké veľvyslanectvo v Bagdade vyzvalo v piatok občanov Spojených štátov, aby "okamžite odcestovali z Iraku". Dôvodom sú obavy z dôsledkov útoku. „Občania Spojených štátov by mali odcestovať letecky, kým je to možné, a ak nie, tak do iných krajín po zemi,“ uviedlo veľvyslanectvo vo vyhlásení.


Solejmání bol pre Iráncov ikonou: Už niekoľkokrát sa šírili fámy, že je mŕtvy


Aktualizované 9:45 Po zabití iránskeho generála sa zvýši napätie na Blízkom východe

Moskva varovala pred vystupňovaním napätia na Blízkom východe. Informovala o tom agentúra AFP. „Zabitie Solejmáního... bolo dobrodružným krokom, ktoré vystupňuje napätie v celom regióne," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa vyhlásenia Solejmání oddane chránil iránske štátne záujmy. "Vyjadrujeme úprimnú sústrasť iránskemu ľudu," píše sa vo vyhlásení. Na incident reagovala aj Čína, Sýria, Palestína, Francúzsko a ďalšie krajiny.

Na rozkaz Trumpa

Pentagón neskôr uviedol, že iránskeho generálmajora Gásema Solejmáního, veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds Iránskych revolučných gárd, zabila pri leteckom útoku v piatok skoro ráno americká armáda na rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa, informovala agentúra AP. Agentúra Reuters citovala amerických predstaviteľov, ktorí si neželali byť menovaní, že Solejmání prišiel o život pri útoku dronom.

Donald Trump
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci)

Je pravdepodobné, že tento útok vyvolá tvrdý iránsky odvetný úder proti Izraelu a americkým záujmom. Ministerstvo obrany USA uviedlo, že Solejmání aktívne rozvíjal plány na útoky proti americkým diplomatom v Iraku a celom regióne. Solejmáního tiež obvinilo z toho, že schvaľoval útoky proti veľvyslanectvu Spojených štátov v Bagdade začiatkom tohto týždňa.

Podľa vyhlásenia Pentagónu mal útok na Solejmáního „za cieľ odradiť Irán od jeho plánov v budúcnosti útočiť“. Irackí predstavitelia uviedli, že pri útoku zahynul aj Abú Mahdí al-Muhandis, zástupca veliteľa Ľudových mobilizačných síl (PMF) podporovaných Iránom. Podľa mediálneho centra PMF, vrcholní vojenskí predstavitelia zahynuli pri americkom leteckom útoku namierenom proti ich vozidlu cestou na letisko.

Americký prezident Donald Trump zo svojej dovolenky v Palm Beach na Floride situáciu nekomentoval, poslal však tweet s americkou vlajkou. Smrť Solejmáního a al-Muhandisa predstavuje potenciálny zlomový bod na Blízkom východe, a ak útoky zrealizovali USA, znamená to radikálnu zmenu v americkej politike voči Iránu po mesiacoch plných napätia.

Američania majú okamžite odísť z Iraku

Americké veľvyslanectvo v Bagdade vyzvalo v piatok občanov Spojených štátov, aby "okamžite odcestovali z Iraku". Výzva prišla po tom, ako armáda USA pri útoku neďaleko bagdadského letiska zabila popredného iránskeho veliteľa Kásema Solejmáního. Informovala o tom agentúra AFP.

Napätie medzi Iránom a
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

Iračania sú nám vďační

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo predtým zverejnil na Twitteri video, ktoré podľa neho zachytáva Iračanov "tancujúcich v uliciach" po zabití veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásema Solejmáního pri raketovom útoku USA pri bagdadskom letisku.
„Iračania - Iračania - tancujú v uliciach za slobodu; vďační, že generála Solejmáního už niet,“ napísal Pompeo v komentári k záberom, na ktorých desiatky ľudí bežia popri ceste a mávajú irackými a ďalšími vlajkami.

Krutá odplata

Irán a "slobodné štáty tohto regiónu" sa pomstia Spojeným štátom za zabitie generálmajora Kásema Solejmáního, veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd. Vyhlásil to v piatok iránsky prezident Hasan Rúhání. „Niet pochýb o tom, že veľký iránsky štát a iné slobodné krajiny tohto regiónu sa pomstia za tento príšerný kriminálny čin zločinnej Ameriky,“ uviedol Rúhání vo vyhlásení na webovej stránke iránskej vlády.

Iránsky prezident Hassan Rúhání
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR/Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP)

Podľa neho sa zdvojnásobí odhodlanie Iránu a ďalších slobodných štátov brániť islamské hodnoty a postaviť sa voči terorizovaniu zo strany Ameriky. „Tento podlý a zbabelý čin je ďalším znakom zúfalstva Ameriky a jej slabosti v tomto regióne,“ dodal iránsky prezident podľa agentúry AFP.

Napätie medzi Iránom a
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR/AP)

Krutú odplatu za smrť generálmajora Kásema Solejmáního prisľúbil aj Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí. Informovala o tom agentúra AFP. "Mučenícka smrť bola cenou za jeho neustále úsilie počas všetkých tých rokov," uviedol na Twitteri Chameneí, ktorý tiež vyhlásil trojdňový štátny smútok. Dodal, že zločincov, ktorí majú na svojich rukách krv Solejmáního a ďalších mučeníkov, čaká krutá odplata.

Kongres USA o útoku vopred neinformovali

Členovia amerického Kongresu neboli vopred informovaní o útoku na veliteľa Kásema Solejmáního, ktorý v piatok ráno pri letisku v irackom Bagdade podnikla americká armáda. S odvolaním sa na predstaviteľa demokratov o tom informovala agentúra AFP. Bagdadský útok na Solejmáního „prebehol bez oznámenia či konzultácií s Kongresom,“, uviedol vo vyhlásení predseda zahraničného výboru Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, demokrat Eliot Engel.

Napätie medzi Iránom a
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP/J. Scott Applewhite)

Solejmání, ktorý má "na rukách krv Američanov", bol "strojcom obrovského násilia", pokračoval Engel. Ale „postupovať ďalej v takejto závažnej akcii bez zapojenia Kongresu vyvoláva vážne právne problémy a je urážkou právomocí Kongresu ako rovnoprávnej súčasti vlády“. Agentúra AFP doplnila, že Biely dom tradične o veľkých vojenských operáciách vopred informuje vysokopostavených predstaviteľov oboch strán v Senáte i v Snemovni reprezentantov. Podľa zdroja z prostredia demokratov o útoku nebol vopred informovaný ani líder demokratov v Senáte, senátor Chuck Schumer. Poprední predstavitelia republikánov sa k tomu, či Biely dom akciu vopred oznámil, verejne bezprostredne nevyjadrili.

Protivládni demonštranti oslavovali

Irackí demonštranti, ktorí už mesiace protestujú proti vláde, ktorá je podľa nich príliš zviazaná s Iránom, reagovali na smrť Solejmáního spevom a tancom na správy. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na svojho fotografa v Bagdade. „Ach, Kásem Solejmání, toto je víťazstvo z nebies,“ kričali demonštranti na bagdadskom Námestí oslobodenia (Mídán at-Tahrír), ktoré je centrom protestného hnutia. „Je to Božia odplata za krv tých, ktorí boli zabití,“ vyhlásil jeden z protestujúcich v súvislosti s takmer 460 obeťami násilia počas demonštrácií v Iraku, ktoré mnohí účastníci pripísali bezpečnostným silám podporovaným Iránom.

Iránske gardy tvrdia, že zomrel mučeníckou smrťou 

Aj Iránske revolučné gardy vo vyhlásení zverejnenom v štátnej televízii potvrdili, že veliteľa jej špeciálnych jednotiek Kuds Kásema Solejmáního v piatok v Bagdade zabili americké sily. Informovala o tom agentúra AFP. „Revolučné gardy oznamujú, že slávny veliteľ islamu, Gásem Solejmání, ktorý žil život služobníka, zomrel dnes ráno mučeníckou smrťou pri útoku Ameriky na letisko v Bagdade,“ uvádza sa vo vyhlásení. Iránske revolučné gardy ďalej dodali, že útok uskutočnili americké helikoptéry. Na obrazovke sa následne zobrazila čierna stuha a zostrih fotiek, na ktorých sa Solejmání usmieva a modlí.

Napätie medzi Iránom a
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

Akt medzinárodného terorizmu

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf odsúdil vraždu generálmajora Kásema Solejmáního, veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, ako americký akt medzinárodného terorizmu, informovala v piatok agentúra TASS. „USA nesú plnú zodpovednosť za všetky dôsledky svojho nebezpečného a nezodpovedného politického konania v podobe činu medzinárodného terorizmu, namiereného proti generálovi Solejmánímu, pri ktorom bol zavraždený," uviedol Zaríf vo svojom účte na Twitteri. Agentúra Reuters dodáva, že podľa Zarífa predstavuje Solejmáního vražda "extrémne nebezpečnú a nerozumnú eskaláciu (napätia)".

Mohammad Džavád Zaríf
Zobraziť galériu (28)
Mohammad Džavád Zaríf  (Zdroj: TASR/Thierry Monasse, Pool Photo via AP)

Útok po protestoch

Podľa predchádzajúcich správ pri raketovom útoku na bagdadské medzinárodné letisko bolo zabitých niekoľko ľudí. Útok sa odohral pár dní po tom, ako sa pred veľvyslanectvom Spojených štátov v Bagdade uskutočnilo niekoľko protestov, pri ktorých došlo opakovane k násilnostiam. Minister obrany USA Mark Esper vo štvrtok vyhlásil, že Spojené štáty nebudú akceptovať útoky proti svojim zamestnancom v danej oblasti a obvinil Irán z násilností na veľvyslanectve.

Viac o téme: útok USADonald TrumpIránIrakBagdadKásem Solejmání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu