Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Netanjahu chce konať! Snaží sa získať podporu pre kritiku Medzinárodného trestného súdu

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/ Pool photo via AP)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval v utorok svet, aby podnikol "konkrétne kroky" proti Medzinárodnému trestnému súdu (ICC). K tejto výzve prišlo po tom, ako hlavná prokurátorka ICC, gambijská právnička Fatou Bensoudová, ešte v decembri oznámila, že má v úmysle otvoriť plnohodnotné vyšetrovanie údajných "vojnových zločinov" páchaných na palestínskych územiach. Informovala o tom agentúra AP.

V utorkovom rozhovore pre náboženskú televíznu stanicu Trinity Broadcasting Network pochválil Netanjahu amerického prezidenta za jeho kritiku ICC a vyzval ostatných svetových lídrov, aby sa pripojili. "Myslím si, že proti tomuto by sa mal každý postaviť. Vyzývam vašich divákov, aby urobili to isté a požadovali konkrétne kroky a sankcie proti Medzinárodnému trestnému súdu, jeho predstaviteľom, prokurátorom, každému," vyhlásil izraelský premiér.

ICC ďalej obvinil z toho, že "vedie frontálny útok na demokracie, na ich právo brániť sa, ako aj na právo Izraela a židovského národa na život v domovine jeho predkov". Bensoudová ešte v decembri vyhlásila, že podľa jej názoru existuje "opodstatnený dôvod, aby sa prikročilo k vyšetrovaniu situácie v Palestíne". Zároveň vyjadrila presvedčenie, že v palestínskom Predjordánsku, vo východnom Jeruzaleme a v pásme Gazy "dochádzalo alebo dochádza k páchaniu vojnových zločinov".

Nekonkretizovala však, kto takéto zločiny pácha. Izrael, ktorý vojensky okupuje oblasť Predjordánska, nepristúpil k Rímskemu štatútu, zakladajúcemu dokumentu ICC. Tento haagsky tribunál preto nemá jurisdikciu nad územím Izraela. K Rímskemu štatútu však v roku 2015 pristúpila Palestínska samospráva. Predstavitelia židovského štátu v tejto súvislosti uviedli, že Bensoudovú poháňa antisemitizmus. Hlavná prokurátorka tieto tvrdenia následne označila za "mimoriadne poľutovaniahodné a ničím nepodložené".
 

Viac o téme: ICCBenjamin NetanjahuFatoa BensoudováVojnový zločinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu