Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Americký Kongres o útoku na iránskeho generála v Iraku vopred neinformovali

Po útoku na mieste horeli trosky.
Po útoku na mieste horeli trosky. (Zdroj: SITA/Iraqi Prime Minister Press Office via AP)

WASHINGTON - Členovia amerického Kongresu neboli vopred informovaní o útoku na veliteľa iránskych špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd generálmajora Kásema Solejmáního, ktorý v piatok ráno pri letisku v irackom Bagdade podnikla americká armáda. S odvolaním sa na predstaviteľa demokratov o tom informovala agentúra AFP.

Pentagón útok potvrdil s tým, že ho podnikli na pokyn amerického prezidenta Donalda Trumpa. Bagdadský útok na Solejmáního "prebehol bez oznámenia či konzultácií s Kongresom", uviedol vo vyhlásení predseda zahraničného výboru Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, demokrat Eliot Engel. Solejmání, ktorý má "na rukách krv Američanov", bol "strojcom obrovského násilia", pokračoval Engel. Ale "postupovať ďalej v takejto závažnej akcii bez zapojenia Kongresu vyvoláva vážne právne problémy a je urážkou právomocí Kongresu ako rovnoprávnej súčasti vlády".

Agentúra AFP doplnila, že Biely dom tradične o veľkých vojenských operáciách vopred informuje vysokopostavených predstaviteľov oboch strán v Senáte i v Snemovni reprezentantov. Podľa zdroja z prostredia demokratov o útoku nebol vopred informovaný ani líder demokratov v Senáte, senátor Chuck Schumer. Poprední predstavitelia republikánov sa k tomu, či Biely dom akciu vopred oznámil, verejne bezprostredne nevyjadrili. Rezolúcia o vojenských silách nariaďuje prezidentovi USA, aby informoval Kongres 48 hodín pred zapojením ozbrojených síl do vojenskej akcie.

Žiadne povolenie Kongresu 

Viacero demokratov však upozornilo, že ústavná úloha Kongresu pri rozhodovaní o otázkach vojny bola v prvých troch rokoch vlády Donalda Trumpa narušená."Aj keby tento útok bol v sebaobrane, nevzťahovalo sa naň žiadne súčasné povolenie Kongresu a prezident musí podľa rezolúcie o vojnových silách informovať Kongres do 48 hodín," zdôraznil Engel. Viacero demokratov, vrátane kandidáta na prezidenta vo voľbách v roku 2020 a bývalého viceprezidenta Joea Bidena, varovalo, že tento cielený útok môže Spojené štáty priblížiť dramaticky blízko k vojnovému konfliktu s Iránom.

Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa podnikol raketový útok na Solejmáního dron. Denník The New York Times s odvolaním sa na svoj zdroj napísal, že útok na armádny konvoj opúšťajúci letisko v Bagdade, pri ktorom zomrelo aj viacero Iránom podporovaných predstaviteľov irackej armády, podnikli rakety vystrelené z amerického bezpilotného lietadla typu MQ-9 Reaper. Pri nálete bol medzi inými zabitý aj abú Mahdí Muhandis, zástupca veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU). Iránske revolučné gardy uvádzajú, že útok spáchali americké vrtuľníky.

Viac o téme: Kongresútok USAIránIrakBagdadKásem Solejmání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu