Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Oslavy príchodu nového roka 2020 vo svete: Veľkolepé ohňostroje aj laserová šou

Ohňostroj v Sydney predviedli aj napriek pretrvávajúcim požiarom v okolí Zobraziť galériu (26)
Ohňostroj v Sydney predviedli aj napriek pretrvávajúcim požiarom v okolí (Zdroj: SITA/Dean Lewins/AAP Image via AP)

SYDNEY - Tichomorské ostrovné štáty Samoa a Kiribati boli tradične prvými na svete, kde obyvatelia a návštevníci oslávili príchod nového roka. Tamojšia polnoc pripadá na 11.00 h SEČ, pričom ide o územia ležiace najbližšie k medzinárodnej dátumovej hranici z jej západnej strany.

Túto skutočnosť opäť využili turisti, ktorí si načasovali návštevu Samoy tak, aby vstupovali do roka 2020 skôr než ktokoľvek iný na planéte. Podľa očakávaní mali byť oslavy na tomto súostroví tentoraz o niečo tlmenejšie vzhľadom na miestnu epidémiu osýpok, ktorá si od októbra vyžiadala životy už 81 ľudí, uviedla v utorok tlačová agentúra DPA. 

Súvisiaci stav ohrozenia, vyhlásený pred šiestimi týždňami, samojské ministerstvo zdravotníctva zrušilo iba minulú sobotu po tom, ako úspešná očkovacia kampaň obsiahla takmer všetkých 200.000 obyvateľov. Samoa bývala donedávna medzi krajinami, ktoré vítali nový rok ako posledné, v roku 2011 však "preskočila" dátumovú hranicu, keď sa v záujme podpory cestovného ruchu vrátila do západnejšieho časového pásma.

Veľkolepý ohňostroj v Sydney aj napriek požiarom

Veľké davy ľudí sa zhromaždili v utorok pri zálive Port Jackson v austrálskom Sydney, aby videli naživo tradičný ohňostroj pri príležitosti príchodu nového roka. Naplánované predstavenie sa uskutočnilo i napriek výzvam časti verejnosti, aby bolo zrušené na znak solidarity s časťami štátu Nový Južný Wales, ktoré zasiahli ničivé požiare s obeťami na životoch.

Veľkolepý novoročný ohňostroj v
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Lukas Coch/AAP Images via AP)

Sydneyská starostka Clover Moorová, ktorú citovala tlačová agentúra Reuters, vyjadrila očakávanie, že novoročné oslavy s ohňostrojom tentoraz vylákajú na nábrežia približne milión ľudí a ďalšia miliarda vo svete ich bude sledovať prostredníctvom prenosu. Samotný moment príchodu roka 2020 v Sydney pripadol na 14.00 h SEČ.

Ohňostroj v Sydney predviedli
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Dean Lewins/AAP Image via AP)

Dym z pretrvávajúcich požiarov porastu medzitým zafarbil oblohu nad priľahlými mestami do "krvavo červeného" odtieňa, pripomenul Reuters. V iných častiach Austrálie uviazli na pobrežiach v dôsledku požiarov tisíce ľudí. Evakuovať ich odtiaľ majú aj pomocou armádnych plavidiel.

Na výzvy, aby bol ohňostroj v Sydney zrušený a peniaze boli radšej venované na pomoc regiónom postihnutým požiarmi, Moorová reagovala slovami, že plánovanie ohňostroja sa začalo už pred 15 mesiacmi a väčšina vyčlenených prostriedkov už bola využitá. Upozornila tiež, že toto podujatie podporuje ekonomiku Nového Južného Walesu, ktorého je Sydney hlavným mestom.

Ohňostroj v Sydney predviedli
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Mick Tsikas/AAP Image via AP)

Počasie v Sydney bolo pred ohňostrojom pomerne priaznivé, hoci oblohu stále zahaľoval dym z požiarov. Tie sa do utorkového večera rozšírili do západných predmestí Sydney, vzdialených len 30 kilometrov od Prístavného mosta, z ktorého je ohňostroj odpaľovaný. Najľudnatejší štát Austrálie mimoriadne silno zasiahli lesné požiare, ktoré v krajine od októbra zničili vyše 1000 domov a viac než tri milióny hektárov porastov, čo je oblasť väčšia ako Belgicko. O život prišlo najmenej 12 ľudí.

Posádka ISS oslávila príchod roka 2020 hneď trikrát

Posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) môže oslavovať príchod nového roka 15-krát po sebe, keďže presne toľkokrát prekročí v priebehu 1. januára medzinárodnú dátumovú hranicu, oznámila ruská kozmická agentúra Roskosmos, ktorej vyjadrenie prevzala agentúra DPA z ruskej tlačovej služby RIA Novosti.

Vesmírna stanica obletí Zem raz za jeden a pol hodiny. Na prelome rokov 2018 a 2019 prekročila dátumovú hranicu dokonca 16-krát. Roskosmos menoval tri miesta, nad ktorými bude posádka tentoraz oslavovať v súlade s miestnym časom. Pôjde o kontrolné stredisko v Houstone v americkom štáte Texas, Bajkalské jazero na Sibíri a oblasť nad Tichým oceánom.

Kozmonauti si pri tejto príležitosti doprajú okrem iného olivy, pistácie, datle, sušené brusnice, píniové jadrá, lieskové orechy a čokoládu. Tradičný čierny kaviár sa však podávať nebude. Na palube ISS, krúžiacej okolo Zeme v približne 400-kilometrovej výške, sa v súčasnosti nachádzajú Rusi Alexandr Skvorcov a Oleg Skripočka, Američania Christina Kochová, Jessica Meirová a Andrew Morgan, ako aj Talian Luca Parmitano.

Polárnici si čas príchodu nového roka zvolili

Posádka nemeckej výskumnej lode Polarstern, ktorá sa od októbra nachádza v zaľadnenej časti Arktídy, medzitým oslavuje príchod nového roka v istom "ľubovoľne zvolenom" okamihu. Podľa vyjadrenia vedúceho výpravy Markusa Rexa pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk totiž "tradičný pojem času stráca na význame" v oblasti blízko severného pólu, kde v súčasnosti trvá polárna noc a časové pásma sú tesne pri sebe. Život na palube sa momentálne riadi moskovským časom a práve podľa neho si budú výskumníci pripíjať sektom na mostíku, prezradil Rex.

Oslavy príchodu nového roka v Ázii

Popoludní sa oslavy naplno rozbehy v Ázii: O 16.00 h SEČ zazneli zvony v budhistických chrámoch 108-krát - práve toľko želaní musí človek splniť, aby dosiahol nirvánu. O hodinu neskôr ožiarili ohňostroje oblohu nad mestami na Filipínach a v Malajzii. Ohňostroj bol nakoniec zrušený v nepokojmi sužovanom Hongkongu. 

Ohňostroj v Hongkongu počas
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Lee Jin-man)

Veľkolepé ohňostroje a svetelné šou v európskych metropolách

Londýn

V britskom hlavnom meste Londýn oslávilo začiatok nového roka viac ako 100.000 ľudí o polnoci miestneho času (01.00 h SEČ) za zvukov zvona Big Ben a veľkým ohňostrojom pri vyhliadkovom kolese London Eye. Zvon v súčasnosti počuť len výnimočne, pretože slávna veža s hodinami, v ktorej sa nachádza, prechádza rozsiahlou rekonštrukciou, uviedla agentúra DPA.

Ohňostroj nad Londýnskym okom
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham)

Témou tohtoročného ohňostroja v Londýne boli Majstrovstvá Európy vo futbale 2020, takže zaznela okrem iného aj futbalová hymna Football's Coming Home. Majstrovstvá sa konajú vo viacerých európskych mestách a Londýn bude dejiskom siedmich zápasov vrátane semifinálových a finálového. "Znovu ukážeme, že Londýn je kozmopolitný, keď privítame športových fanúšikov a futbalové hviezdy z celej Európy," povedal starosta Sadiq Khan.

Big Ben je súčasťou budovy Westminsterského opátstva stojacej na brehu rieky Temža. Týči sa nad časťou paláca, v ktorej zasadá britský parlament. Hodinová veža, ktorú v roku 2012 premenovali na Elizabeth Tower na počesť diamantového jubilea vládnutia britskej kráľovnej Alžbety II., je vysoká 96 metrov. Predošlá rozsiahla rekonštrukcia Big Benu prebehla pred vyše 30 rokmi. V rámci aktuálnej renovácie sa kompletne rozmontúva a čistí mechanizmus hodín. Do veže inštalujú tiež nové vybavenie vrátane výťahu, toaliet či kuchyne. 

Zvony tejto ikonickej pamiatky prestali pravidelne odbíjať od 21. augusta 2017, keď sa začala štvorročná renovácia. Od vtedy sa znejú len pri výnimočných príležitostiach. Naposledy sa tak stalo skúšobne - pred blížicimi sa novoročnými oslavami - počas uplynulého víkendu, informoval na Twitteri britský parlament. Agentúra DPA v súvislosti s rekonštrukciou informuje, že do konca roka 2020 má byť už z Big Benu postupne odstránené lešenie, ktoré aktuálne pokrýva väčšinu z tejto veže.

Paríž

Silvestrovské oslavy vo francúzskej metropole Paríž skomplikoval tentoraz štrajk pracovníkov verejnej dopravy proti reforme dôchodkového systému, ktorú v utorok prebiehal už 27. deň. Domáci a turisti sa preto na triedu Champs-Élysées, kde sa konala svetelná šou, po ktorej nasledoval o polnoci ohňostroj, prepravovali na bicykloch či kolobežkách alebo išli pešo.

Ohňostroj exploduje nad Víťazným
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Christophe Ena)

Všetky linky metra s výnimkou dvoch automatických liniek bez vodiča sú zatvorené a premáva iba niekoľko nočných autobusov, uviedla agentúra AP. 

Berlín

Státisíce ľudí oslávili začiatok nového desaťročia v Berlíne. Oslavy sa konali na bulvári medzi Brandenburskou bránou a Víťazným stĺpom (Siegessäule). Zatiaľ čo v prvej poldruha hodine osláv tam nedošlo podľa polície k závažným incidentom, plné ruky práce mali berlínski hasiči, ktorí do 01.30 h absolvovali 428 zásahov, pričom medzi nimi bolo aj niekoľko väčších požiarov.

Ohňostroj nad Brandenburskou bránou
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

Na hlavných oslavách v Berlíne neboli prvýkrát povolené ohňostroje ani alkohol. Na pódiu pred Brandenburskou bránou vystúpili kapely a hudobníci z Nemecka i zo zahraničia. Vrcholom boli vystúpenia skupín The Rasmus, Gipsy Kings a Mando Diao.

Madrid

V Madride privítali tisíce ľudí nový rok pod vežovými hodinami na Puerta del Sol. S každým úderom zvona zjedli bobuľku hrozna, ako to káže tradícia zavedená v roku 1866. Každý, kto dokázal počas dvanástich úderov zvona zjesť všetky bobuľky, sa môže tešiť na šťastný rok.

Výnimkou zo všetkých silvestrovských osláv v Európe bola španielska dedina Villar de Corneja ležiaca západne od Madridu, kde sa nový rok začal už na poludnie. Obec má totiž iba okolo 30 registrovaných obyvateľov, z ktorých väčšina má viac ako 80 rokov a preto sa im nechce čakať až do polnoci.

Moskva

V ruskej metropole Moskva sa centrálne oslavy rozbehli o 22.00 h SEČ. Netypické boli v tom, že po dlhom čase chýba v meste v dôsledku teplého počasia sneh. 

Ohňostroj nad Kremlom počas
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Denis Tyrin)

Na Times Square sa na oslavách zúčastnilo viac ako milión ľudí

Viac ako milión ľudí sa podľa agentúry DPA zúčastnilo silvestrovských a novoročných osláv na newyorskom Times Square, kam rok 2020 prišiel o 06:00 SEČ. Posledné sekundy minulého roka prítomní tradične odpočítavali pri spúšťaní veľkej krištáľovej gule z obrieho stožiaru. Ľudia potom spoločne spievali jednu z najznámejších novoročných piesní anglicky hovoriacich krajín Auld Lang Syne a tiež slávny hit New York, New York. Na prizerajúcich sa pritom znášali konfety, ktorých podľa agentúry AP bolo viac ako 1300 kilogramov.

Ohňostroj exploduje počas novoročných
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Franklin II)

Ešte predtým bolo možné na niekoľkých pódiách sledovať niekoľko hudobných vystúpení, okrem iného vystúpili rapperi LL Cool J a Post Malone, speváčka Alanis Morissette, pesničkár Sam Hunt alebo hudobné skupiny Village People a BTS.

Mnoho ľudí prišlo na Times Square uprostred Manhattanu už ráno, aby si zabezpečili dobré miesta na predstavenie, ktoré v priamom prenose vysielali americké televízie. Ako vždy platili na námestí prísne bezpečnostné opatrenia vrátane zákazu prinášania alkoholu a odpaľovania petárd. Newyorská polícia tradične tvrdí, že v posledných hodinách roka je práve tu jedno z najbezpečnejších miest na svete.

Ohňostroj exploduje počas novoročných
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Franklin II)

Svetoznáme silvestrovské a novoročné oslavy sa na Times Square konajú od roku 1904, kedy noviny New York Times oslávili otvorenie svojho nového nakladateľstva na Manhattane silvestrovským ohňostrojom.

Viac o téme: SvetOslavyPožiareOhňostrojeAustráliaSamoaKiribatiNový rok 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu