Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Minuloročná nehoda auta značky Tesly vysvetlená: Toto je hlavná príčina tragédie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/NTSB via AP)

DETROIT - Za tragickú nehodu automobilu Tesla Model S, ktorá si v roku 2018 na Floride vyžiadala život mladého vodiča a jeho pasažiera, mohla vysoká rýchlosť. Vo štvrtok o tom informoval americký Národný úrad pre bezpečnosť dopravy (NTSB).

Tínedžer podľa úradu stratil kontrolu nad vozidlom po tom, ako vošiel do zákruty rýchlosťou vyše 160 kilometrov za hodinu. Elektrické auto následne narazilo do steny a pohltili ho plamene, ktoré síce hasiči dokázali uhasiť za menej ako minútu po príchode na miesto, no osemnásťročné obete nehody už nezachránili. Ďalšieho tínedžera pri nehode vymrštilo z vozidla a prežil. Rodičia obetí následne podali žalobu na spoločnosť Tesla.

Úrad spustil vyšetrovanie nehody vo Fort Lauderdale z 8. mája 2018 v rámci širšieho skúmania nehôd a požiarov elektrických áut.

Tínedžeri sa v čase nehody vracali z neďalekého nákupného centra po ceste, na ktorej bola maximálna povolená rýchlosť 30 míľ za hodinu (48 km/h) a pred zákrutou odporúčaná rýchlosť 25 míľ za hodinu (40 km/h), pričom oni šli rýchlosťou 116 míľ za hodinu (187 km/h).

Mladý vodič dostal auto koncom roka 2017 a už v marci dostal pokutu, keď šiel rýchlosťou 180 km/h na úseku s povolenou osemdesiatkou. Otec následne chlapcovi zakázal auto šoférovať a požiadal Teslu, aby na ňom obmedzila maximálnu rýchlosť, čo aj spoločnosť spravila. V apríli však zamestnanci Tesly auto na základe žiadosti mladíka, ktorý mal právo rozhodovať o vozidle, upravili naspäť do pôvodného stavu.

Batérie, ktoré používa Tesla a ďalší výrobcovia elektrických automobilov, dokážu pri nehode ľahko vzbĺknuť, no spoločnosť tvrdí, že sa tak stáva omnoho zriedkavejšie ako v prípade benzínových áut.

Viac o téme: Tragická nehodaFloridaTesla Model S
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu