Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Svedkovia masakra v Ostrave opísali chvíle hrôzy! Ctirad (†42) vyhnal deti, potom prišlo peklo

Ctirad V. Zobraziť galériu (6)
Ctirad V. (Zdroj: Policie ČR)

OSTRAVA – Zdesenie. Strach. Bezmocnosť. Ľudia, ktorí sa stali svedkami streľby v ostravskej nemocnici, opísali prežitú hrôzu. Zdravotné sestry sa krčili za zaparkovanými autami, vydesené dievčatko utešoval policajný psychológ, žiak základnej školy videl strelca popravovať, ostatní s krikom vybiehali z budovy.

Vo Fakultnej nemocnici Ostrava sa v utorok po siedmej ráno strieľalo. Strelec spustil paľbu v čakárni traumatologickej ambulancie po tom, ako z nej vyhnal deti. Zabil šesť ľudí, troch zranil. Pribúdajú prvé svedectvá.

O život prišlo šesť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Profimedia)

„Mali sme číslo dvadsaťsedem. Žena tam zostala, nemôže chodiť, má členok v sadre, nemôžem sa jej dovolať,“ povedal približne päťdesiatnik. Utiekol a vonku pred poliklinikou čakal medzi policajtmi, záchranármi a hasičmi, ako situácia dopadne.

O život prišlo šesť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Profimedia)

„Vyzeralo to ako Beretta,“ opísal muž, ktorý bol na kontrole s matkou. „Červená bunda, pripadal mi snedý, na tvári strnisko. Videla som mu do očí, chvíľu stál s pištoľou pri nohe, potom si ju priložil k hlave, ale nevystrelil,“ povedala mužova matka. Tá sa so synom ukrývala pod lavičkou, neskôr sa schovala vo vedľajšej zubnej ambulancii. Von sa dostali po viac než hodine.

Čítajte aj: Matka útočníka z Ostravy prehovorila: Rozlúčka po krvavej dráme, posledný odkaz strelca pred smrťou

Žiak druhého stupňa základnej školy videl, ako páchateľ strieľal, teda skôr popravoval. Potvrdil aj informácie o prebíjaní zásobníkov, strelec ich mal vyprázdniť dva. Na zemi videl minimálne štyri telá. Strelec nič nehovoril, ani nevykrikoval, mlčal. Mieriť mal na hlavy. Uviedol to Moravskosliezský denník.

Svedkovia masakra v Ostrave
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čiateľa)

„Bola to hrôza. Toto už nechcem nikdy zažiť. Ani o tom nechcem hovoriť. Prepáčte. Jednoducho nechápem, ako človek môže urobiť niečo také. Nevinným ľuďom,“ povedala ČTK mladá žena, ktorú policajný zásah na niekoľko hodín v budove uväznil. Spolu s ňou aj desiatky ďalších pacientov, návštevníkov či zamestnancov.

Všetci ľudia, ktorí boli v čase streľby v budove a nestihli ju pred príchodom polície opustiť, dostali príkazom zostať na mieste, ukryť sa, ideálne zamknúť sa v ordináciách. Šialený strelec síce už v tej dobe na mieste nebol, to ale nikto nevedel.

Svedkovia masakra v Ostrave
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter/FNO)

„Počula som streľbu. Potom sme dostali telefónom správu, že sa máme zamknúť a nikam nechodiť. Trvalo to nekonečne dlho,“ povedala ČTK žena, ktorá v budove polikliniky pracuje pre upratovaciu firmu. Dodala, že pri čakaní sa usilovala kontaktovať ostatné kolegyne. „To sa podarilo. Som rada, že sme všetky v poriadku,“ uviedla.

O život prišlo šesť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Profimedia)

Postupom času policajti začali budovu evakuovať. Zdravotníci, ktorí ju opúšťali len naľahko, našli zázemie v evakuačných autobusoch. Zrovna v čase, keď k autobusom mierila asi dvadsaťčlenná skupina zdravotných sestier, vybehlo z budovy niekoľko zakuklených policajtov zásahovej jednotky. Kričali a bežali medzi ľuďmi. Niekoľko zdravotníčok v panike skočilo medzi zaparkované autá. „Čo sa to zase deje? Mám strach,“ neskrývala svoje obavy jedna z nich.

Čítajte aj: MIMORIADNY ONLINE Streľba v ostravskej nemocnici: Šesť mŕtvych a viacero zranených! Útočník sa zastrelil

Strelec sa zabil sám

Polícia mala informáciu o pohybe strelca, ktorý z miesta činu odišiel ešte pred ich príchodom. Vypátrali jeho sivostrieborné vozidlo Renault Laguna 9T57401. Sledoval ho vrtuľník a muž nakoniec spáchal samovraždu. Strelil sa do hlavy ešte pred dolapením políciou. Išlo o štyridsaťdvaročného Ctirada V. z regiónu Opava, zbraň držal nelegálne. Jeho totožnosť potvrdil Aleš Zygula, šéf spoločnosti, v ktorej muž pracoval.

Na snímkach Ctirad V.
Zobraziť galériu (6)
Na snímkach Ctirad V.  (Zdroj: Policie ČR)

„Je pravda, že útočník z Fakultnej nemocnice Ostrava bol náš pracovník, náš stavebný technik,“ povedal Moravskosliezskému denníku Zygula. Ctirad si podľa bývalého nadriadeného vzal do hlavy, že je ťažko chorý a lekári ho odmietajú liečiť. „Zle sa mi to vstrebáva, dobre som poznal,“ dodal jeho Ctiradov kolega.

Viac o téme: OstravaNemocnicaStreľbaÚtočník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu