Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNY ONLINE Streľba v ostravskej nemocnici: Šesť mŕtvych a viacero zranených! Útočník sa zastrelil

Streľba v Ostrave. Zobraziť galériu (16)
Streľba v Ostrave. (Zdroj: Twitter/Policie ČR, Profimedia,)

OSTRAVA - Niekoľko mŕtvych si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v utorok okolo siedmej ráno vo Fakultnej nemocnici Ostrava. Informoval o tom portál iROZHLAS.cz s tým, že policajti na mieste zadržali jedného muža. Skutočnosť, že si streľba vyžiadala obete, potvrdil aj samotný minister vnútra Jan Hamáček.


  • V utorok po siedmej ráno došlo vo Fakultnej nemocnici Ostrava k streľbe
  • Polícia potvrdila šesť mŕtvych a viacero zranených
  • Podozrivý zo streľby v Ostrave je po smrti, strelil sa do hlavy, podľa polície nemal komplica

16:12 Ďakujeme, že ste s nami situáciu sledovali online. 

15:45 Riaditeľ ostravskej nemocnice Jiří Havrlant uviedol, že zranená pacientka zostáva v kritickom stave. Dvaja zranení muži sú mimo ohrozenia života.

15:41 Predstavitelia zákona budú na mieste dlho do noci. „Musíme zistiť jeho motívy. Aj keď niekto povie, že už je po všetkom, my musíme zistiť, prečo sa to stalo. Budeme obhliadať miesto činu, miesto, kde bol zachytený, budeme sa pýtať jeho kamarátov, rodiny, budeme pátrať po jeho minulosti,“ zhrnul riaditeľ polície v Moravskosliezskom kraji Tomáš Kužel.

15:30 Riaditeľ krajskej polície Tomáš Kužel potvrdil, že polícia najprv zadržala muža, ktorého z útoku podozrievala, išlo ale o okoloidúceho. „Asi to nebolo nič príjemné, ale všetci v nemocnici museli strpieť úkony polície, pretože v tej chvíli neviete, kto je svedok, páchateľ alebo okoloidúci,“ povedal.

15:06 Polícia opravila svoje tvrdenie o obetiach na životoch. Zahynuli štyria muži a dve ženy.

14:59 Premiér Babiš potvrdil, že štát vyplatí každej rodine postihnutej stratou najbližšieho 300-tisíc korún (v prepočte cca 11,7-tisíca eur). „Predpokladám tiež, že ľudia prispejú pozostalým aj verejnou zbierkou,“ doplnil.

14:26 Obeťami dnešnej streľby je päť mužov a jedna žena. Ďalší postrelený je v kritickom stave po operácii a v nemocnici ďalej zostáva ešte jeden zranený. Polícia intenzívne vyšetruje motív streľby a ďalšie okolnosti prípadu.

14:15 Premiér Andrej Babiš po návšteve postihnutej nemocnice uviedol, že 17. decembra prebehne celoštátna spomienka na obete streľby. Formálne nepôjde o štátny smútok. Sirény sa po celej republike rozoznejú na 2 minúty a 20 sekúnd.

13:55 Na mieste sú špeciálne tímy psychológov, ktoré poskytujú psychosociálnu podporu zdravotníkom, pacientom a všetkým, ktorí boli v čase incidentu na mieste. Informoval o tom Adam Vojtěch, minister zdravotníctva. 

13:50 Fakultná nemocnica Ostrava je pre verejnosť sprístupnená v plnom rozsahu okrem budovy polikliniky. „Tá zostáva uzatvorená,“ napísala na svojom twitterovom účte nemocnica, ktorá najskôr uzavrela len tretie poschodie polikliniky. „Výnimkou sú iba objednaní pacienti na dialýzu. Týmto pacientom je zaistený vstup do budovy polikliniky na vykonanie liečby,“ dodala nemocnica.

13:12 Polícia už pozná totožnosť troch obetí streľby. Fakultná nemocnica Brno zriadila bezplatnú krízovú linku 800 887 400, na ktorú môžu volať ľudia, ktorí zháňajú informácie o svojich blízkych. Krízovú linku zaviedla aj Fakultná nemocnica Ostrava 800 888 400.

13:08 Pribúdajú výpovede svedkov. Strelec vraj z čakárne vyhodil deti, následne začal strieľať na dospelých. Slováci medzi obeťami neboli.

12:56 Verejnosť bude mať prístup ku kondolenčnej knihe od stredy. Tá bude k dispozícii v hale ostravskej radnice. Kolotoče na ulici Masarykovej a Jiráskovom námestí zostanú stáť. Zrušený bude aj sprievodný program vianočných trhov, pokračovať bude v stredu.

12:54 Zbrojný preukaz oprávňuje na legálnu držbu strelnej zbrane. Vydáva ho polícia na základe žiadosti. Žiadateľ pritom musí byť bezúhonný, spôsobilý k právnym úkonom a tiež zdravotne a odborne spôsobilý, čo je predkladané posudkami.

12:49 Kolegovia Ctirada V. nemôžu uveriť tomu, čo dnes spáchal. „Bol stále pozitívne naladený. Bol jediný, kto ženám v kancelárii nosil kvety. Jazdili sme spolu na lyžiach, športovali sme... Proste to bol normálny chlap,“ povedal jeden zo spolupracovníkov Ctirada V. Ten tiež potvrdil, že dotyčný mal aj fungujúci vzťah s priateľkou.

12:35 Strelec použil pištoľ CZ 75. Mal ju v nelegálnej držbe. Dnešná streľba v ostravskej nemocnici je druhá najtragickejšia v histórii ČR.

12:31 Fakultná nemocnica Ostrava postupne obnovuje prevádzku. „Sprístupnený je aj objekt polikliniky okrem 3. poschodia,“ uviedla nemocnica na svojom Twitteri. 

MIMORIADNY ONLINE Streľba v
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Twitter/FNO)

12:19 Ostrava si uctí pamiatku obetí streľby zhasnutím všetkých dominánt mesta. Primátor kontaktoval premiéra kvôli vyhláseniu štátneho smútku.

12:16 Páchateľ mal tri trestné záznamy. „Násilné alebo majetkové trestné činnosti,“ upresnil riaditeľ moravskosliezskej polície s tým, že polícia sa usiluje identifikovať obete.

12:12 Premiér Andrej Babiš uviedol, že s políciou spolupracovala matka strelca, ktorú páchateľ po svojom čine kontaktoval. „Mám informáciu, že bol v nemocnici liečený, ale ešte sa zisťuje, či kvôli jeho zdravotnému stavu došlo k nejakej reakcii,“ skonštatoval premiér.

12:08 Lekári v týchto chvíľach bojujú o život postrelenej ženy. Bilancia obetí teda môže vzrásť. Okrem ženy je v ťažkom stave ešte jedna osoba, ktorá leží po operácii.

12:00 Krvné centrum Fakultnej nemocnice Ostrava na svojom facebookovom účte prosí možných darcov skupiny 0-, aby sa dostavili zajtra. Nemocnica potrebuje krv.   

11:54 Pomocný biskup ostravsko-opavskej diecézy bude v stredu slúžiť omšu za obete a pozostalých po streľbe vo FN Ostrava. Omša bude v nemocničnej kaplnke o 16:00 hod. Viacerí českí politici na sociálnych sieťach vyjadrujú hlbokú sústrasť obetiam tragédie.

11:48 Minister vnútra upokojuje verejnosť, pretože nebezpečenstvo už pominulo.

11:30  Desivé zábery z ostravskej nemocnice. Fotografia z čakárne pred traumatologickou ambulanciou zachytáva miesto činu po streľbe.

Upozornenie na nevhodný obsah pre citlivé povahy a maloletých!

MIMORIADNY ONLINE Streľba v
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Tip čiateľa)

11:27 Šéf moravskosliezskej polície tiež upresnil, že medzi obeťami streľby nie sú deti, iba dospelí, všetko pacienti. Paľba v čakárni traumatologickej ambulancie trvala niekoľko sekúnd. Útočník zabil štyroch mužov a dve ženy.

11:17 Tomáš Kužel, riaditeľ moravskosliezskej polície, na brífingu povedal, že údajný strelec nemal zbraň v legálnej držbe. Jeho možný motív odmietol komunikovať. Polícia podľa jeho slov nemá v tejto chvíli informácie o tom, že by páchateľ mal komplica.

11:12 Jan Hamáček na brífingu pred nemocnicou povedal, že 42-ročný muž, ktorý spáchal samovraždu po tom, ako jeho auto vypátral vrtuľník, pochádzal z regiónu Opava. „Teraz bude prebiehať vyšetrovanie,“ dodal.  

O život prišlo šesť
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Profimedia)

11:06 Smrť podozrivého zo streľby potvrdil aj minister vnútra Jan Hamáček. „Dolapili sme páchatelia streľby. 42-ročný muž sa pred zásahom polície strelil do hlavy, je mŕtvy. Ďakujeme verejnosti za súčinnosť a pomoc pri pátraní,“ uviedla polícia.

10:56 Český rozhlas prišiel s verziou, že by malo ísť o 42-ročného stavebného technika Ctirada V. Jeho totožnosť Rádiožurnálu potvrdili dva zdroje, z fotky ho spoznal aj Aleš Zygula, riaditeľ firmy, v ktorej pracoval. Údajne si muž vzal do hlavy, že je ťažko chorý a nikto ho nechce liečiť. Mesiac vraj nebol v robote.

10:47 Podozrivý zo streľby v Ostrave je po smrti. Podľa polície sa zastrelil sám. Česká televízia upresnila, že spáchal samovraždu neďaleko Loděnice v obci Děhylov. 

10:41 Polícia vypátrala vozidlo, krátko potom zaznela streľba. Podľa informácií polície si muž strelil do hlavy, totožnosť, či ide o páchateľa, overujú. „Páchateľ je mŕtvy, zastrelil sa,“ povedal Zoznamu policajný zdroj blízky vyšetrovaniu. 

O život prišlo šesť
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Profimedia)

10:35 Útočník podľa riaditeľa nemocnice postrelil celkom deväť ľudí, šesť ich zomrelo. Ďalší traja utrpeli zranenia, dvaja by mohli byť mimo ohrozenia života. Ďalšia osoba podstupuje rozsiahlejšiu operáciu.

10:30 Na sociálnych sieťach sa šíri informácia, že motívom streľby bolo, že útočníkovi v nemocnici skonalo dieťa. Na dohady reagoval aj Jiří Havrlant, riaditeľ ostravskej nemocnice. Špekulácie však zatiaľ nepotvrdil, dodal len, že išlo o tichého strelca.

O život prišlo šesť
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Profimedia)

10:26 Jiří Havrlant, riaditeľ FN Ostrava, povedal, že všetkých šesť obetí boli pacienti nemocnice. Jedna osoba je v ťažkom stave.  

10:15 Polícia zverejnila fotografie podozrivého zo streľby. Útočník je stále na úteku, zrejme je stále ozbrojený. 

MIMORIADNY ONLINE Streľba v
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Twitter/Policie ČR)

MIMORIADNY ONLINE Streľba v
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Twitter/Policie ČR)

10:11 Muži zákona potvrdili, že útok si vyžiadal šesť mŕtvych a dvoch zranených.

10:08 Policajti v súvislosti so streľbou pátrajú po nebezpečnom ozbrojenom páchateľovi, ktorý sa pohybuje v striebornom sivom vozidle Renault Laguna 9T57401. „Páchateľ je nebezpečný, pravdepodobne ozbrojený, prosíme, nesnažte sa ho zadržať a volajte ihneď linku 158,“ varovala polícia.

MIMORIADNY ONLINE Streľba v
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Twitter/DanPfeifer33 )

10:02 Zástupcovia zákona pátrajú po mužovi, majú jeho fotografiu, ŠPZ aj meno. Strieľal z krátkej ručnej zbrane. „Máme vo vzduchu dva monitorovacie vrtuľníky a veríme, že v krátkej dobe podozrivého zadržíme,“ uviedli policajti.

09:53 Policajti už začali s evakuáciou zamestnancov nemocnice. Nemocničný personál nastupuje do autobusov.

09:47 Polícia zdôraznila, že muž na snímke je dôležitý svedok udalosti. „V tejto chvíli pracujeme s inou verziou. Pátrame po inej osobe. Ďakujeme za pochopenie,“ dodali policajti.

MIMORIADNY ONLINE Streľba v
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Twitter.com/Policie ČR)

9:38 Český prezident Miloš Zeman vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým. „Vo svojom srdci som s vami, myslím na vás v týchto tragických hodinách,“ uviedla hlava štátu. Príslušníkom bezpečnostných zložiek, lekárom, všetkým, ktorí teraz pomáhajú, vyslovil Zeman veľké poďakovanie.

09:35 Policajti z nemocnice vyviedli muža v putách, nepotvrdili ale, že by išlo o podozrivého zo streľby.

09:34 Podľa premiéra boli obeťami útoku pacienti v čakárni. „Našťastie ich tam nebolo toľko. Údajne ten človek strieľal zblízka na hlavu,“ uviedol Babiš.

O život prišlo šesť
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Profimedia)

09:30 Český premiér Andrej Babiš potvrdil, že po streľbe ostravskej nemocnici zomreli aj dvaja ťažko zranení. Obetí na životoch je teda šesť. Premiér zrušil svoj program a mieri do Ostravy. Polícia túto bilanciu oficiálne nepotvrdila. 

09:28 Polícia prijala oznámenie o streľbe o 7:19 hod. Prvá hliadka na miesto prišla o 7:24 hod. V súčasnosti prevádzajú úkony smerujúce k stotožneniu páchateľa a zaisťujú bezpečnosť v okolí mesta udalosti.

MIMORIADNY ONLINE Streľba v
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Reprofoto/ČT24)

09:25 Z dôvodu streľby bola uzavretá aj Vysoká škola banská - Technická univerzita Ostrava, ktorá sa nachádza v blízkosti fakultnej nemocnice. Škola podľa iDnes.cz uzavrela vchody, študentov a personál informovala rozhlasom.

09:22 Podľa niektorých informácií už polícia zadržala jedného podozrivého. Hovorkyňa Pavla Jiroušková to ale odmietla potvrdiť.

09:14 Muži zákona zverejnili prvú fotografiu možného páchateľa. „Žiadame verejnosť o pomoc pri pátraní po pravdepodobnom podozrivom. Zároveň vyzývame k maximálnej možnej obozretnosti,“ uviedli policajti.

MIMORIADNY ONLINE Streľba v
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Twitter.com/Policie ČR)

09:10 Útvar rýchleho nasadenia teraz štartuje s vrtuľníkom a letí smerom na Ostravu. 

09:07 Zamestnanci nemocnice zostávajú na oddeleniach a nesmú vychádzať. „Všetci sú nervózni,“ povedala pre agentúru ČTK pracovníčka nemocnice.

09:05 K streľbe došlo pravdepodobne v traumatologickej ambulancii. Informovala o tom MF DNES.

09:04 Hejtman Ivo Vondrák však hovorí o šiestich obetiach na životoch a niekoľkých zranených, polícia jeho informácie nepotrvrdila.

09:00 Podľa najnovších informácií na mieste zostali štyria mŕtvi a ďalší dvaja bojujú o život. Páchateľ je na úteku.  

08:58 Polícia pátra po neznámom páchateľovi v červenej bunde, ktorý mal strieľať. Vysoký je cca 180 cm.

Podľa Hamáčka na mieste zasahujú špeciálne policajné jednotky vrátane Útvaru rýchleho nasadenia a policajného vrtuľníka. Podľa informácií spravodajského servera Novinky.cz na miesto vyrazil aj evakuačný autobus hasičov. Nemocnicu uzavreli. Streľbu Novinkám potvrdila aj hovorkyňa polície Pavla Jiroušková. "Prebieha evakuácia desiatok až stoviek ľudí," povedala. 

Viac o téme: NemocnicaStreľbaOstrava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu