Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Krvavý masaker v ostravskej nemocnici: Záznamy z kamier potvrdzujú strelcov vražedný plán!

Ctirad Vitásek vystrieľal čakáreň vo FN Ostrava Zobraziť galériu (5)
Ctirad Vitásek vystrieľal čakáreň vo FN Ostrava (Zdroj: Polície ČR, Profimedia, )

OSTRAVA – Vlani v decembri po krvavej streľbe v ostravskej nemocnici vyhaslo sedem životov. Na svedomí ich má 42-ročný Ctirad Vitásek. Doterajšie vyšetrovanie masakra predbežne ukázalo, že vrah si vyberal čakáreň, v ktorej spustí paľbu.

V utorok (10. 12.) okolo siedmej ráno vo Fakultnej nemocnici Ostrava zaburácala streľba. Čech Ctirad Vitásek v čakárni traumatologickej ambulancie zastrelil sedem ľudí, ďalších dvoch zranil. Kamerové záznamy odhalili, že útočník nazeral do čakární a vyberal si, kde zaútočí.

„Môžem povedať, že vďaka kamerovým záznamom sa nám podarilo zmapovať pohyb tohto človeka po nemocnici a naozaj nazeral do niekoľkých čakární a prechádzal okolo niekoľkých oddeleniach. A zastavil sa až na oddelení traumatológie. Takže z toho sa dá konštatovať, že jeho motív bol taký, aby tam bolo čo najviac ľudí. Existuje taká úvaha,“ povedal pre iDNES.cz štátny zástupca David Bartoš. Už predtým sa totiž špekulovalo, že strelec hľadal čo najplnšiu čakáreň. Napokon ju našiel na treťom poschodí, na traumatológii. 

 Ctirad Vitásek
Zobraziť galériu (5)
Ctirad Vitásek  (Zdroj: Policie ČR)

Vyšetrovatelia tiež vedia, kam Vitásek po ohavnom čine zamieril – za príbuznými do obce Háj ve Slezsku v okrese Opava, následne si pri neďalekej obci Děhylov vzal život tesne predtým, než ho dolapili policajti.

Čítajte aj: Svedkovia masakra v Ostrave opísali chvíle hrôzy! Ctirad (†42) vyhnal deti, potom prišlo peklo

Krvavý masaker v ostravskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/FNO)

Prípad bude odložený

Páchateľ je po smrti, nie je koho potrestať. To je dôvod, prečo sa vyšetrovanie desivého prípadu skončí odložením veci. Kriminalisti sa však stále usilujú zistiť, aký bol strelcov motív a či mu niekto pomáhal.  

Dosiaľ nie je jasné, odkiaľ vzal strelnú zbraň, keď na ňu nemal oprávnenie. Tiež sa zatiaľ nepodarilo potvrdiť, či strieľal kvôli svojmu presvedčeniu, že trpel rakovinou. Ťažkú chorobou totiž nijaké lekárske vyšetrenie nepotvrdilo. Vitásek vraj nebol spokojný s lekárskou starostlivosťou.

O život prišlo šesť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

„Pitva jeho tela bola už potvrdená, zatiaľ však nemáme konečnú posudkovú správu. Povedal by som, bez toho, že by som chcel robiť predčasný záver, že týmto smerom sa preverovanie zhruba uberá,“ poznamenal štátny zástupca. Ten súčasne upozornil, že všetky prípadné závery sú predčasné, pričom koniec vyšetrovania odhaduje za približne pol roka.

V prípade, ak by strelec prežil, hrozil by mu výnimočný trest, teda dvadsať až tridsať rokov odňatia slobody, konštatoval Bartoš s tým, že vzhľadom k počtu obetí prípadne aj doživotný trest.

„Vyšetrovanie prebieha rovnako ako u iných násilných trestných činov, hoci samozrejme hrozné následky všetci vnímame a ťažko sa dá nejako pochopiť počínanie podozrivého,“ dodal štátny zástupca.  

Viac o téme: OstravaNemocnicaStreľbaCtirad Vitásek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu