Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Balkán zasiahlo obrovské zemetrasenie! Panika, mŕtvi, stovky zranených

Zničená je aj jedna z reštaurácií v prístavnom meste Drač Zobraziť galériu (11)
Zničená je aj jedna z reštaurácií v prístavnom meste Drač (Zdroj: SITA/AP/Hektor Pustina)

TIRANA - Balkán prežíva čierny deň. Prvé obrovské otrasy zasiahli po Albánsku aj Bosnu. Podľa úradov vypukla panika, počet obetí rastie a počet zranených sa pohybuje v stovkách. Najhoršia situácia je v Albánsku, kde sa zrútilo viacero budov. Viacero otrasov bolo cítiť aj v Chorvátsku a Srbsku.

Albánsko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,4 a zabilo najmenej  ľudí. Ministerstvo zdravotníctva najnovšie potvrdilo, že ďalších asi 600 osôb je zranených, pričom mnohí sú vo veľmi vážnom stave.

MIMORIADNE Balkán zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hektor Pustina)

V mestách Fushë-Krujë a Drač rozkladá približne 400 vojakov stany pre ľudí, ktorí prišli o svoje domovy. Geologická služba Spojených štátov (USGS) uviedla, že udrelo v utorok ráno 30 kilometrov severozápadne od hlavného mesta Tirana, a to v hĺbke 20 kilometrov.

MIMORIADNE Balkán zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Hektor Pustina)

Podľa údajov albánskeho ministerstva obrany prišiel o život človek, ktorý vyskočil z okna chvejúceho sa domu v meste Kurbin, niekoľko desiatok kilometrov severne od hlavného mesta Tirana.

MIMORIADNE Balkán zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hektor Pustina)

Hovorkyňa ministerstva uviedla, že dve telá vytiahli spod trosiek zrútenej budovy v prístavnom meste Drač zhruba 33 kilometrov západne od Tirany. V Drači celkovo hlásili troch mŕtvych, v meste Thumanë dve obete na životoch a v obci Kurbin jednu.

Pomoc záchranárom už ponúkli Grécko, Kosovo či Turecko. Premiér Edi Rama uviedol, že sa spojil aj so zástupcami Európskej únie či Spojených štátov. V dôsledku zemetrasenia sa zrútili najmenej tri obytné budovy, v ktorých spali ľudia. Záchranári zatiaľ nevedia, koľko obyvateľov zostalo uväznených pod troskami.

MIMORIADNE Balkán zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hektor Pustina)

Albánska ministerka zdravotníctva Ogerta Manastirliuová uviedla, že približne 300 zranených už ošetrujú v mestách Drač, Tirana, Thumanë, pričom tamojším zdravotníkom sa stále hlásia ďalší zranení.

Tamojšie ministerstvo obrany vyhlásilo, že muž a žena zomreli v dôsledku zrútenia budovy v meste Thumane približne 36 kilometrov severne od Tirany. Otrasy tam poškodili najmenej tri obytné domy a elektrickú stanicu. Prezident Ilir Meta označil situáciu za "dramatickú".

MIMORIADNE Balkán zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hektor Pustina)

Americká geologická služba USGS uviedla, že Albánsko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,4 a epicentrom približne 30 kilometrov severozápadne od Tirany. Miesto vzniku sa podľa aktualizovaných údajov nachádzalo približne v 20-kilometrovej hĺbke pod zemským povrchom. Zemetrasenie cítili aj v Kosove, Čiernej Hore, Grécku a častiach južného Srbska. 

MIMORIADNE Balkán zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Twitter/EMSC)

Chvenie bolo cítiť pozdĺž celého albánskeho pobrežia. Obyvatelia uviedli, že v dôsledku zemetrasenia popraskali steny v ich bytoch. Ľudia opúšťali domy a vyhľadávali otvorené priestranstvá. V metropole "posteľ a skrine skákali po byte a popadali" a "asi minútu sa múry chveli", vykreslil Ludva vlastný zážitok. 

Miestne médiá uviedli, že v meste Drač bola zničená jedna reštaurácia. Keď Albánsku 21. septembra postihlo zemetrasenie o sile 5,6 stupňa a zničilo asi 500 domov, albánske ministerstvo obrany uviedlo, že išlo o najsilnejšie zemetrasenie v krajine za posledných 30 rokov.

Politickí lídri vyzývajú občanov, aby nepodliehali panike

Albánski politickí lídri medzičasom vyzvali občanov, aby nepodliehali panike. Premiér Edi Rama uviedol, že úrady "intenzívne pracujú na tom, aby zachránili životy" na osudných miestach v Drači a Thumanë. "V tejto dramatickej chvíli by sme mali zachovať pokoj a stáť pri sebe, aby sme sa vyrovnali s touto ranou," napísal na Facebooku.

Prezident Ilir Meta vyzval vládu, aby v súvislosti so zemetrasením požiadala o medzinárodnú pomoc. Albánske ministerstvo vnútra zase šoférov vyzvalo, aby sa vyhli zasiahnutým oblastiam a umožnili tak slobodne pracovať záchranárom. Do postihnutej oblasti vyslalo svojich záchranárov aj susedné Kosovo.

MIMORIADNE Balkán zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Hektor Pustina)

Zemetrasenie otriaslo aj Bosnou

Len niekoľko hodín potom, ako Albánskom otriaslo silné zemetrasenie, dnes zasiahlo zemetrasenie aj juhozápad Bosny a Hercegoviny s magnitúdou 5,4. Informovala o tom Daily Mail. Vedci tvrdia, že zemetrasenie dnes ráno otriaslo na juhu Bosny s epicentrom asi 50 kilometrov južne od hlavného mesta Sarajevo. Citeľné bolo pri hraniciach s Chorvátskom. Z oblasti dosiaľ hlásili len menšie škody, no nie obete. 

Krajiny EÚ vyslali do Albánska viaceré záchranné tímy

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že po zemetrasení v sile 6,4 stupňa a troch následných otrasoch, ktoré v noci na utorok postihli Albánsko, bol na žiadosť albánskych orgánov aktivovaný mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany. Podľa dostupných údajov si otrasy v husto obývanej oblasti na pobreží Albánska vyžiadali najmenej 14 mŕtvych a vyše 600 zranených.

MIMORIADNE Balkán zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hektor Pustina)

Komisia spresnila, že Európska únia už stihla zmobilizovať tri pátracie a záchranné tímy, ktoré nasadia v Albánsku na pomoc domácim orgánom. "Pátracie a záchranné tímy z Talianska, Grécka a Rumunska sú už na ceste. Chcel by som sa tiež poďakovať Maďarsku, Nemecku, Chorvátsku, Francúzsku, Estónsku, Českej republike a Turecku za ich ponuky pomoci prostredníctvom európskeho mechanizmu civilnej ochrany," uviedol eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christos Stylianidis, ktorý o poskytovanej pomoci telefonicky hovoril aj s albánskym prezidentom Ilirom Metom.

Komisia zároveň potvrdila, že ponúkla albánskej strane služby družicového systému Európskej únie Copernicus, ktorý poskytuje satelitné snímky z postihnutých zón v reálnom čase, čo je pre záchranné tímy veľká pomoc. Okrem toho Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC), ktoré funguje bez prestávok, je v priamom kontakte s albánskymi orgánmi a monitoruje vývoj situácie.

V prípade potreby má EÚ k dispozícii ďalšie prostriedky a mechanizmy pomoci. Únia medzičasom vyslala do Albánska svoj tím civilnej ochrany, ktorý bude albánskym orgánom pomáhať pri koordinácii reakcie na zemetrasenie a pri posudzovaní vzniknutých škôd.

 

Viac o téme: Zemetrasenie Albánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu