Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Mladý vojak, ktorý strážil železnú oponu: Americký minister sa po 30 rokoch vrátil na miesto činu

Mike Pompeo a jeho mladšia verzia z doby, keď slúžil v Bavorsku Zobraziť galériu (3)
Mike Pompeo a jeho mladšia verzia z doby, keď slúžil v Bavorsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, Twitter.com/Jake Tapper)

BERLÍN - Na oslavách 30. výročia pádu Berlínskeho múru sa zúčastnil aj americký minister zahraničia Mike Pompeo. Pri pohľade na dejiny ide o podivuhodný jav, pretože počas studenej vojny sa spomínaný Pompeo účastnil stráženia železnej opony v Bavorsku. Aby toho nebolo málo, na návšteve dávneho miesta, kde pôsobil, odhalil aj sochu.

Dvojdennú pracovnú cestu začal Pompeo v Nemecku ešte vo štvrtok. Prišiel na americkú základňu Grafenwöhr v Bavorsku, kde sám kedysi slúžil. Pôsobil ako člen americkej armády počas konca osemdesiatych rokov.

Mladý vojak, ktorý strážil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jens Meyer)

Ako sa tam dostal

Pompeo sa narodil v Kalifornii. Štúdium absolvoval na vojenskej akadémii vo West Pointe. Štúdium skončil v 1986 roku. Tak sa dostal k stráženiu železnej opony v Bavorsku. Na sociálnej sieti začala dokonca kolovať aj fotografia mladého Pompea v čase, keď slúžil v Nemecku. 

Návšteva starých, známych miest

Pri svojej návšteve sa Pompeo zastavil aj v dedine Moedlareuth, ktorá sa nachádza na rozmedzí Bavorska a Durínska. Práve počas studenej vojny obec rozdeľoval známy múr. Dostala dokonca prívlastok "Malý Berlín". „Každý z nás mal povinnosť chrániť to, čo sme tak ťažko vybojovali,“ obhajoval svoju minulosť Pompeo vo svojej reči.

„Pred tridsiatimi rokmi som tu slúžil po boku mojich nemeckých priateľov. Dnes som hovoril so študentami, ktorí reprezentujú zjednotené Nemecko,“ napísal Pompeo v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Veľké finále

Pompeo na záver odhalil sochu bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana priamo na streche americkej ambasády v Berlíne. Tá stojí neďaleko miesta, kde mal bývalý prezident prejav v roku 1987. Pozerá sa na Braniborskú bránu a miesto, kde predtým stál povestný múr.

Mladý vojak, ktorý strážil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

Viac o téme: SochaBerlínsky múrMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu