Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Macron je z Iránu pohoršený: Posledné rozhodnutia Teheránu ohľadom jadrového programu sú závažné

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Florence Lo/Pool Photo via AP)

PEKING - Ako "závažné" zhodnotil francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu rozhodnutie Iránu podniknúť ďalšie kroky smerom k odstúpeniu od medzinárodnej jadrovej dohody z roku 2015, píše agentúra AFP.

"V nadchádzajúcich dňoch budem viesť rozhovory, a to aj s Iráncami - a vyvodiť dôsledky musíme spoločne," povedal francúzsky líder na tlačovej konferencii počas návštevy Pekingu. Iránsky prezident Hasan Rúhání ešte v utorok oznámil, že 1044 centrifúg v podzemnom jadrovom zariadení Fordú začnú nasledujúci deň napĺňať plynom fluorid uránový (UF6). To by však bolo v rozpore s jadrovou dohodou, keďže ide o zlúčeninu používanú v procese obohacovania uránu.

Irán v priebehu tohto roka pozastavil plnenie viacerých záväzkov zo spomínanej dohody a pohrozil, že od nej úplne odstúpi. Začal napríklad obohacovať urán nad úroveň, ktorú mu táto dohoda povoľuje. Teherán týmito krokmi reagoval na rozhodnutie Spojených štátov, ktoré v roku 2018 od dohody jednostranne odstúpili a následne zaviedli voči Iránu tvrdé sankcie. Zvyšní signatári sa dohodu stále pokúšajú zachrániť.

Viac o téme: ZmluvaIránJadrová dohodaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu