Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sergej Riabkov: Rusko podporuje Macronovo úsilie o záchranu jadrovej dohody s Iránom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Sepahnews via AP)

MOSKVA - Moskva dúfa, že návrh francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o záchrane iránskej jadrovej dohody pomôže dohodu zachovať. Informovala o tom v sobotu agentúra TASS s odvolaním sa na vyjadrenia námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova, ktorý zároveň vyjadril presvedčenie, že Irán nikdy nebude mať jadrový arzenál.

"Irán nemá jadrové zbrane a dúfame, že ich nikdy mať nebude," povedal Riabkov v sobotu na Moskovskej konferencii o nešírení jadrových zbraní. Medzinárodné spoločenstvo podľa neho v tejto súvislosti vytvára spoľahlivý medzinárodný právny rámec a potrebné kontrolné mechanizmy. Riabkov sa takisto vyjadril k návrhu francúzskeho prezidenta Macrona, ktorý má za cieľ zachrániť tzv. jadrovú dohodu s Iránom z roku 2015.

Rusko podľa Riabkovových slov podporuje úsilie zamerané na znižovanie napätia v súvislosti s Iránom a obnovenie plnenia záväzkov jadrovej dohody. Irán a šesť krajín - Francúzsko, Nemecko, Spojené kráľovstvo, Čína, Rusko a USA - podpísali jadrovú dohodu v júli 2015. Jej cieľom bolo obmedzenie iránskeho jadrového programu výmenou za ukončenie sankcií voči Teheránu.

USA v máji 2018 oznámili, že od dohody odstúpia a americké ministerstvo financií uviedlo, že Washington obnoví sankcie voči Iránu vrátane opatrení zameraných proti jeho ropnému sektoru a transakciám s jeho centrálnou bankou. Teherán už vlani pohrozil, že odstúpi od jadrovej dohody, pokiaľ mu prestane prinášať ekonomické výhody plynúce zo zrušenia sankcií. Irán v sobotu oznámil, že už obohacuje urán na úroveň piatich percent. Správa prišla po sérii krokov, ktorými Teherán pozastavil plnenie viacerých svojich záväzkov z jadrovej dohody.

Viac o téme: ZáchranaRuskoIránJadrová dohodaSergej RiabkovEmmanuel Macronúsilie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu