Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pchjongjang na zozname podporovateľov terorizmu: Zaradenie bráni jadrovej diplomacii

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Opätovné zaradenie Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) na americký zoznam podporovateľov terorizmu podľa Pchjongjangu kazí vyhliadky na jadrovú diplomaciu krajiny s USA. Vyhlásilo to severokórejské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na správu, ktorú minulý týždeň zverejnil americký rezort zahraničia a v ktorej označil KĽDR za jedného zo štátnych podporovateľov terorizmu.

Ako v utorok uviedlo, správa opäť dokazuje, že Spojené štáty udržiavajú "nepriateľskú politiku" a "zakorenený odpor" voči Severnej Kórei. "Je to urážka a zrada partnera v dialógu," uviedlo ďalej vo stanovisku, ktoré zverejnili štátne médiá. "Kanál dialógu medzi Severnou Kóreou a Spojenými štátmi sa čím ďalej tým viac zmenšuje," dodalo s tým, že sa tak deje v dôsledku amerického postoja.

KĽDR je na americkom zozname krajín, ktoré podporujú terorizmus, dve desaťročia, odvtedy, čo jej agentov obvinili z bombového útoku na lietadlo juhokórejských aerolínií z roku 1987. Zo zoznamu ju Washington vyradil v roku 2008 usilujúc sa o jadrovú dohodu s Pchongjangom. Administratíva prezidenta Donalda Trumpa Severnú Kóreu na zoznam opäť zaradila v roku 2017 s tým, že krajina naďalej opakovane podporuje činy medzinárodného terorizmu.

Spojené štáty a KĽDR vlani začali rokovania o ukončení severokórejského jadrového programu, no od neúspešného februárového summitu Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom diplomacia stagnuje. Zástupcovia oboch krajín sa v septembri stretli v Štokholme, no ani ich rokovania nepriniesli žiaden pokrok. Severná Kórea medzičasom vytvára na Spojené štáty tlak, aby k rokovaciemu stolu do konca roka priniesli návrhy prijateľné pre obe strany a oživili tak jadrovú diplomaciu. V ostatných mesiacoch napríklad viackrát otestovala svoj arzenál.

Viac o téme: Kim Čong-unKĽDRPchojongjang
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu