Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Súd vymeral dlhoročné väzenie trom mužom: Plánovali teroristický útok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PERTH - Dlhoročné tresty odňatia slobody vymeral v piatok austrálsky súd trojici mužov, ktorá plánovala 25. decembra 2016 uskutočniť v centre mesta Melbourne teroristický útok v štýle extrémistickej organizácie Daeš, a to s použitím nožov i výbušnín. Informovala o tom agentúra AP.

Ahmeda Mohameda (27) i Abdullaha Chaaraniho (29) odsúdil súd na 28,5 roka za mrežami, a to bez možnosti skoršieho prepustenia na podmienku. Hamzovi Abbasovi (24), ktorý bol do prípravy útoku zapojený kratšie než zmienená dvojica, vymeral súd 22-ročné väzenie bez možnosti podmienečného prepustenia skôr než po 16,5 rokoch.

Sudca najvyššieho súdu austrálskeho štátu Victoria Christopher Beale uviedol, že trojica mužov prijala a uznávala ideológiu Islamského štátu. Materiály "podporujúce Islamský štát a násilný džihád" si podľa jeho slov zaobstarávala na internete, pričom si osvojila názory, v súlade s ktorými verila, že zabíjanie nevinných civilistov je 'nádherným činom tešiacim Alaha'.

Ibrahima Abbasa (25), ktorý sa sám vyhlásil za vodcu tejto skupiny, odsúdili ešte vlani na 24-ročné väzenie. Následne bol svedkom obžaloby, pričom v prípade vypovedal proti svojmu bratovi Hamzovi Abbasovi, ako aj Mohamedovi a Chaaranimu. Počas októbrového vypočúvania na súde uviedli Mohamed i Chaarani, že zavrhli Islamský štát, a od svojho zatknutia, ku ktorému došlo 22. decembra 2016, pracovali na tom, aby sa odradikalizovali. Sudca Beale v piatok vo verdikte uznal, že všetci traja odsúdení muži sú na ceste k prevýchove. Trojicu usvedčil súd už vlani, tresty im však vymerali až teraz.

Viac o téme: SúdVäzenieTeroristický útokPolícia Súd Daeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu