Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KĽDR znovu provokuje: Kim nariadil cvičnú delostreleckú paľbu na pohraničnom ostrove

Kim Čong-un sa osobne zúčastnil cvičnej paľby Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-un sa osobne zúčastnil cvičnej paľby (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHJONGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un v pondelok navštívil jeden z pohraničných ostrovov a nariadil cvičnú delostreleckú paľbu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na oficiálnu severokórejsku tlačovú agentúru KCNA.

K delostreleckému cvičeniu prišlo počas Kimovej prehliadky vojenskej jednotky, pôsobiacej na malom ostrove Changrin neďaleko spornej námornej hranice s Južnou Kóreou. Ide o prvú medializovanú Kimovu návštevu pohraničných jednotiek odkedy vstúpil minulý rok do jadrových rokovaní so Spojenými štátmi.

Tie však viaznu od februára, keď sa vo Vietname uskutočnil druhý summit Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Vtedajšie stretnutie sa skončilo neúspechom, keď americká strana odmietla požiadavku na zrušenie sankcií výmenou za čiastočný odklon od jadrových prostriedkov.

Kim Čong-un sa osobne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Podľa KCNA Kim nariadil delostrelectvu spustiť paľbu bez toho, aby im určil terč. Kórejská agentúra napísala, že jednotka "plne preukázala svoje delostrelecké zručnosti" a "najvyššieho vodcu potešila". Juhokorejské ministerstvo obrany považuje cvičenie za poľutovaniahodné a zdôraznilo, že je v rozpore s minuloročnou dohodou o znížovaní napätia medzi oboma štátmi.

Kim Čong-un sa osobne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Viac o téme: CvičeniePaľbaKim Čong-unKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu