Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Najdlhšie trvajúci podvod vo Wikipédii odhalený: Nacistický tábor smrti vo Varšave neexistoval!

Koncentračný tábor. Zobraziť galériu (4)
Koncentračný tábor. (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Vyše 15 rokov sa v histórii uvádzali falošné tvrdenia, že vo Varšave boli splynované tisíce Poliakov. Izraelský denník Haaretz odhaľuje, že sú iba špičkou ľadovca rozsiahlej skresľujúcej akcie poľských nacionalistov.

„Prvé splynovanie sa uskutočnilo 17. októbra 1943, zahynulo pri ňom najmenej 150 Poliakov chytených na ulici a okolo 20 belgických Židov… Telá boli počas systematického búrania bývalého geta buď spopolnené v krematóriách alebo na otvorenom priestranstve (vrátane bývalého športového štadióna) alebo jednoducho pochované pod zrútenými budovami. Podľa niektorých odhadov počet obetí tábora značne prevyšuje číslo 212-tisíc, najmä Poliakov a niekoľko tisíc obetí inej národnosti.“ Tento suchý opis systematického vraždenia etnických Poliakov nacistickými silami počas druhej svetovej vojny bol podľa denníka Haaretz prevzatý z článku vo Wikipédii v anglickom jazyku. Ide o „varšavský koncentračný tábor“, tiež známy ako Konzentrationslager Warschau. Miesto, kde tábor stál, je dnes pútnickým miestom pre Poliakov pravidelne organizujúcich obrady na mieste, o ktorom sa domnievajú, že je posvätné. Uctievajú si pamiatku tisícov krajanov zavraždených v plynovej komore nachádzajúcej sa neďaleko vlakovej stanice Varšava – západ (Warszawa Zachodnia) – ktorá stále existuje –, vybudovali dokonca pamätníky a osadili pamätné tabule na ich počesť.

Najdlhšie trvajúci podvod vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/printscreen)
Je tu len jeden problém: Žiadny taký tábor smrti nikdy neexistoval. Nemáme nijaké historické dôkazy o tom, že by nemecké plynové komory vo Varšave vôbec boli, a v nijakom nacistickom internačnom centre, ktoré malo na základe mýtu stáť niekde vo Varšave, nezomrelo okolo 200-tisíc ľudí. „Je to sfalšovaná história,“ hovorí profesor Havi Dreifuss, historik z Tel Avivskej univerzity a odborník Yad Vashemu na Poľsko a holokaust, ak sa opýtate na plynové komory vo Varšave. Iní historici holokaustu zdieľajú jeho jednoznačné stanovisko: „Je to konšpiračná teória,“ uvádza prof. Jan Grabowski, poľsko-kanadský historik z University of Ottawa, ak dostane otázku k legende o počte obetí. Obidve tvrdenia sa však takmer bez prerušenia objavovali 15 rokov v anglickej jazykovej verzii Wikipédie. Táto kauza sa považuje za historický podvod najdlhšie uvádzaný vo Wikipédii.

Odkedy sa v auguste 2004 vo Wikipédii zjavil článok o „varšavskom koncentračnom tábore“, bol preložený do tucta jazykov a falošné informácie z neho prenikli aj do ďalších článkov vo Wikipédii týkajúcich sa súvisiacich tém. Napríklad falošné podrobnosti o údajnom počte väzňov a obetí sa dostali do ústredného článku o holokauste vo Wikipédii. Patria sem podskupiny „Nacistické zločiny proti poľskému národu“ a dokonca aj „Vyhladzovacie tábory“, kde sa KL Warschau vyše 12 rokov uvádzal spolu s tábormi ako Osvienčim a Majdanek.
Človek, ktorý odhalil rozsah skreslenia a teraz žiada, aby bolo uznané ako najdlhšie trvajúci podvod vo Wikipédii, je izraelský editor s prezývkou Icewhiz, ktorý odmieta uviesť svoje skutočné meno, ale bol ochotný podkytnúť denníku Haaretz rozhovor. Icewhiz už po anglicky prepísal článok o KL Warschau tak, aby odrážal akceptovanú historickú pravdu, ale jeho pokus očistiť ďalšie články z Wikipédie, v ktorých sú obsiahnuté podobné materiály, odhaľuje, že hlavná položka je iba špička ľadovca. Za všetkým je zrejme systematické úsilie poľských nacionalistov o preformuláciu stoviek článkov z Wikipédie týkajúcich sa Poľska a holokaustu.
Tento pokus o prehodnotenie akceptovanej histórie Šoa (Plánovaného vraždenia Židov počas 2. svetovej vojny) v internetovej encyklopédii sa snaží zvýšiť odhad počtu Poliakov, ktorí zahynuli počas takzvaného "polokaustu". Tento termín si v posledných rokoch získal popularitu a používa sa na opis masového vraždenia nežidovských Poliakov nacistami. A zatiaľ čo tento nový poľský príbeh nedokázal napredovať v akademickej obci alebo vo svetových médiách, vo Wikipédii sa mu darilo.

väzni v koncentračnom tábore
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚPN)

Ako je však možné, že falošnému táboru smrti sa podarilo preniknúť aj do anglickej encyklopédie?
Hoci vo Varšave nebol žiadny tábor smrti s názvom KL Warschau, určite bol koncentračný tábor s týmto menom. Falošné fakty, ktoré zahŕňajú podvod s táborom smrti – existencia plynových komôr a 200-tisíc mŕtvych – dokázali na Wikipédii prežiť.
„Je to úplne absurdné,“ vysvetľuje prof. Dreifuss, vedúci Centra pre výskum holokaustu Yad Vashem v Poľsku. „Vo Varšave bol skutočne zriadený koncentračný tábor na ruinách geta a boli sem privezení židovskí väzni, väčšinou z Maďarska, Grécka a Talianska, aby systematicky odstraňovali zvyšky židovského geta. To však nemá nič spoločné s tým nepodloženým príbehom o zavraždení 200-tisíc Poliakov v plynových komorách.“
V istom článku sa hovorí, že „tábor bol vypálený a železničný tunel, v ktorom údajne plynovali väzňov, vyhodený do povetria,“ čo údajne vysvetľuje, prečo sa o ňom vie tak málo. Číslo 200-tisíc je v kontexte významné, vysvetľujú vedci. Počas poľského povstania v roku 1944 bolo skutočne zabitých asi 200-tisíc etnických Poliakov. Pridanie ďalších 200-tisíc (fiktívnych) poľských úmrtí by zvýšilo počet poľských obetí v meste na 400-tisíc, čo je takmer totožné s počtom Židov, ktorí boli zavraždení v gete. Podľa Icewhiz malo číslo 200-tisíc slúžiť len ako príklad, pretože by to znamenalo, že KL Warschau bol väčší tábor smrti ako Sobibor a Majdanek.
„ Z tých, ktorí boli zhromaždení vo Varšave,“ uvádza Wikipédia, „bola väčšina buď zastrelená alebo splynovaná v dočasnej plynovej komore umiestnenej v železničnom tuneli pri železničnej stanici Warszawa Zachodnia. “
„Ach, áno, tunel, ktorý je plynovou komorou,“ smeje sa Grabowski, „toto je, samozrejme, vtip, pretože 500-metrový tunel ťažko môže slúžiť ako uzavretá plynová komora." Tento vtip má však bohatú históriu a ukazuje, ako sa aj odhalený výskum môže zmeniť na zdanlivo legitímne zdroje pre tých, ktorí sa snažia zasiať dezinformáciu. 

Najdlhšie trvajúci podvod vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: wikimedia/Palthrow)
Christian Davies, korešpondent Guardian vo Varšave uverejnil strhujúcu históriu mýtu o plynových komorách na ulici Jozefa Bema v nedávnom vydaní The London Review of Books. „Tento argument bol prvýkrát rozvinutý v 70. rokoch,“ napísal Davies, „keď Maria Trzcinska, sudkyňa, ktorá pôsobila v Hlavnej komisii pre vyšetrovanie nacistických zločinov v Poľsku, tvrdila, že ... cestný tunel na ulici Jozefa Bema, ktorý vedie pod železničnou traťou blízko stanice Varšava Západ, bol premenený na obrovskú plynovú komoru. Keby sa mohlo dokázať, že Nemci vybudovali plynovú komoru na účely vyhladenia nežidovských Poliakov, podkopalo by to stav holokaustu ako zločinu jedinečných rozmerov,“ pokračoval Davies. To sa však nikdy nepreukázalo a v skutočnosti Trzcinskej dielo nikdy nepublikoval poľský Inštitút národnej pamiatky, známy tiež ako IPN. V jej diele sa napríklad tvrdilo, že na mieste boli podľa očitých svedkov kanistre jedovatého plynu Cyklón B alebo že z tunela vyvážali telá. Na mieste sa nikdy nenašiel žiadny dôkaz o Cyklóne B. Neskôr sa zistilo, že vetracie šachty kľúčové pre príbeh plynovej komory boli inštalované až v 70. rokoch, desaťročia po vojne. O podrobných plánoch plynových komôr sa roky hovorilo, ale nikto ich nikdy nevidel. Túto otázku doteraz nedostatočne skúmali židovskí a izraelskí učenci a inštitúty ako Yad Vashem. Podrobné plány však nikdy neboli skutočné a ich uverejnenie bolo pravdepodobne „falošnou ruskou spravodajskou operáciou“.

 

 

Viac o téme: Koncentračný táborPoľskoVaršavaŽidiaPolokaust
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu