Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Sever Madagaskaru zasiahol cyklón Belna: Úrady hlásia mŕtvych aj nezvestných

Sever ostrova Madagaskar zasiahol cyklón Belna Zobraziť galériu (3)
Sever ostrova Madagaskar zasiahol cyklón Belna (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Joe)

ANTANANARIVO - Deväť obetí na životoch a troch nezvestných si vyžiadal cyklón Belna, ktorý v utorok zasiahol severozápad Madagaskaru. S odvolaním sa na tamojšie úrady o tom informovala agentúra AP.

Šéf madagaskarského úradu pre zvládanie katastrof Elack Andriakaja uviedol, že deväť ľudí zomrelo v prímorskom meste Soalala, kde sa zároveň bez strechy nad hlavou ocitlo po prechode cyklónu 1400 obyvateľov. Ich domy boli zničené, zaplavené alebo poškodené.

Sever ostrova Madagaskar zasiahol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Joe)

Dočasné útočisko našli v budovách základných škôl, úradoch či mešitách, majú však nedostatok jedla, uviedol Andriakaja. Dodal, že v meste a okolí bolo poškodených tiež mnoho administratívnych budov i ciest. Zásoby potravín do mesta Soalala doručia podľa úradov po mori.

Sever ostrova Madagaskar zasiahol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Joe)

Zasiahnutú oblasť by mali ešte v utorok navštíviť madagaskarský premiér Christian Ntsay a minister vnútra Tianarivelo Razafimahefa s cieľom posúdiť rozsah škôd, píše agentúra DPA. Vietor, ktorý sprevádzal búrku, podľa miestneho predstaviteľa strhol alebo uvoľnil strechy na 80 percentách budov v meste.

Cyklón Belna medzičasom zoslabol na tropickú búrku a pohybuje sa smerom na juh po Madagaskare, kde sa ešte v priebehu stredy očakáva výdatný dážď a silný vietor.

Viac o téme: PočasieCyklónMadagaskarAntananarivoBelna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu