Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump nevylúčil stretnutie s iránskym prezidentom Rúháním: Tvrdí, že všetko je možné

Americký prezident Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v stredu odmietol vylúčiť stretnutie s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním, dokonca v situácii, keď jeho administratíva uvalila ďalšie sankcie na Teherán.

Na otázku novinárov v Bielom dome, či sa v OSN na summite o klimatických zmenách koncom septembra stretne s iránskym lídrom, Trump odpovedal: "Iste, všetko je možné." Rúhání v stredu už skôr oznámil, že Teherán sa chystá prestať plniť ďalšie záväzky stanovené v historickej jadrovej dohode z roku 2015, od ktorej Spojené štáty v máji odstúpili, pripomenula vývoj udalostí tlačová agentúra AFP.

Krátko po Rúháního vyjadrení predstavitelia USA oznámili nové sankcie voči Iránu, tentoraz sú zamerané na sieť iránskych lodných dopravcov, ktorých podľa Američanov riadia iránske elitné Revolučné gardy a využívajú ich na pašovanie ropy, napríklad režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Prezident Trump v stredu pred novinármi vyjadril aj dôveru voči britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi, ktorý prežíva náročné obdobie na domácej aj európskej politickej scéne, pretože sa blíži termín odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie, teda 31. október. Trump na jeho adresu vyhlásil: "On vie, ako zvíťaziť."

Johnson čelí vzbure v Dolnej snemovni britského parlamentu v súvislosti s odchodom z EÚ bez dohody, ale Trump povedal novinárom, že jeho priateľ "bude v poriadku". "Boris je môj priateľ a on sa do toho vrhne. Nepochybujem o tom," uviedol šéf Bieleho domu. "Sledoval som ho dnes dopoludnia. Je tam a bojuje. On vie, ako zvíťaziť. Boris to vie. Nebojte sa oňho. Bude v poriadku," doplnil Trump.

USA odmietajú francúzsky návrh na pôžičku Iránu výmenou za dodržiavanie JCPOA

Spojené štáty neupustia od stratégie "maximálneho tlaku" na Teherán a nezrušia voči nemu sankcie. V utorok to vyhlásil zástupca USA pre Irán Brian Hook v reakcii na návrh Francúzska, podľa ktorého by bola islamskej republike poskytnutá finančná pôžička výmenou za dodržiavanie Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA) - tzv. jadrovej dohody. Pôžička, ktorá by bola krytá budúcimi predajmi iránskej ropy, je však podmienená zmiernením amerických sankcií voči Teheránu, píše agentúra AFP.

"Nedokážeme to už zdôrazniť jasnejšie, avšak sme oddaní stratégii vytvárania maximálneho tlaku (na Irán) a nemáme v pláne udeľovať žiadne výnimky a ani sa ničoho vzdávať," uviedol na margo francúzskej iniciatívy Hook. Zástupca USA pre Irán však ďalej povedal, že zatiaľ nevidel "konkrétny" francúzsky návrh, a preto sa k nemu priamo vyjadrovať nemôže. Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa snaží zmierniť narastajúci konflikt s Iránom, ktorý sa vyhráža odstúpením od jadrovej dohody, tým, že Teheránu sprostredkuje určitú úľavu od jeho ekonomických problémov, píše AFP.

Donald Trump a Emmanuel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Islamská republika je podľa agentúry rozhorčená z toho, že nemala dostatočný úžitok z dodržiavania JCPOA. Teherán však v tejto súvislosti uviedol, že by sa uspokojil s pôžičkou v hodnote 15 miliárd dolárov (približne 13,6 miliardy eur), ktorú by splatil prostredníctvom budúcich predajov ropy. Návrh na "výmenu pôžičky, ktorá by bola garantovaná ropou, za návrat (Teheránu) k dodržiavaniu pravidiel JCPOA, za bezpečnosť v (Perzskom) zálive, ako aj za rokovania o bezpečnosti v zálive a o (Jadrovom programe) po roku 2025", avizoval v utorok francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

Šéf francúzskej diplomacie však podľa agentúry Reuters na margo daného návrhu zdôraznil, že na jeho realizáciu bude potrebný súhlas Spojených štátov. Irán v máji tohto roka oznámil, že nebude rešpektovať niektoré obmedzenia vyplývajúce z dohody, pokiaľ ostatné signatárske krajiny neurobia na zmiernenie amerických sankcií viac - najmä v súvislosti s predajom ropy. Teherán takisto pohrozil zavedením ďalších opatrení.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) začiatkom júla potvrdila, že Irán začal obohacovať urán na 4,5-percentný podiel štiepneho izotopu U-235, hoci dohoda stanovuje limit 3,67 percenta. Potvrdila tiež prekročenie 300-kilogramového limitu pre zásoby nízkoobohateného uránu.

Rúhání: Irán zruší obmedzenia nukleárneho výskumu a vývoja

Iránsky prezident Hasan Rúhání vyhlásil, že jadrový program jeho krajiny bude "bez obmedzení" týkajúcich sa výskumu a vývoja, keď bude v piatok spustená tretia fáza odstupovania od jadrovej dohody z roku 2015. Informovali o tom agentúry DPA a AFP. "V tretej fáze bude iránska nukleárna agentúra od piatka realizovať bez obmedzení všetko, čo je potrebné na rozšírenie domácej nukleárnej technológie a vedeckého výskumu," povedal Rúhání v stredu večer v štátnej televízii.

Hasan Rúhání
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Iranian Presidency Office via AP)

Ubezpečil však, že európski signatári jadrovej dohody budú mať ďalšie dva mesiace na to, aby ju úplne dodržiavali. Ak sa tak stane, Irán podľa prezidenta obráti kurz a vráti sa k plnému zachovávaniu dohody. Rúhání potvrdil svoje predošlé vyjadrenie o tom, že Irán do dvoch dní oznámi nový krok, ktorým ešte viac obmedzí dodržiavanie jadrovej dohody. Tento tretí krok bude podľa neho "najdôležitejší a bude mať mimoriadne následky".

Netanjahu žiada zvýšenie tlaku na Irán

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval vo štvrtok na zintenzívnenie tlaku na Teherán po tom, ako iránsky prezident Hasan Rúhání oznámil tretiu etapu procesu odstúpenia od jadrovej dohody so svetovými mocnosťami z roku 2015, píše agentúra DPA. "Toto nie je čas na rokovania s Iránom, toto je čas na zintenzívnenie tlaku na Irán," vyhlásil Netanjahu krátko pred odletom do Londýna, kde sa stretne s britským premiérom Borisom Johnsonom a americkým ministrom obrany Markom Esperom.

Netanjahu dodal, že s Johnsonom a Esperom sa bude rozprávať aj o otázkach Iránu. Agentúra DPA pripomenula, že Netanjahu cestuje do Londýna iba necelé dva týždne pred parlamentnými voľbami v Izraeli. Na nedávnom summite skupiny G7 vo Francúzsku sa hovorilo aj o možnom osobnom stretnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa s iránskym lídrom Rúháním. Ten však neskôr povedal, že takéto niečo by nastalo iba v prípade stiahnutia amerických sankcií.

Rúhání v stredu oznámil, že Teherán sa chystá prestať plniť ďalšie záväzky stanovené v historickej jadrovej dohode z roku 2015, od ktorej Spojené štáty v máji odstúpili. Partnerom z Európy dal zároveň ďalšie dva mesiace na to, aby sa pokúsili túto dohodu zachrániť. Krátko po Rúháního vyjadrení predstavitelia USA oznámili nové sankcie voči Iránu; tentoraz sú zamerané na sieť iránskych lodných dopravcov, ktorých podľa Američanov riadia iránske elitné revolučné gardy a využívajú ich na pašovanie ropy, napríklad pre režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Viac o téme: Donald TrumpIránWashingtonTeheránSpojené štátyHasan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu