Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Satelitné FOTO Bahamy sú pod vodou: VIDEO Hurikán mieri na Európu, prejaví sa o pár dní!

Hurikán Dorian Zobraziť galériu (6)
Hurikán Dorian (Zdroj: SITA/AP)

BAHAMY/USA – Najmenej sedem mŕtvych si už na Bahamách vyžiadal hurikán Dorian, ktorý sa nad týmto karibským súostrovím držal tri dni. Podľa spravodajského serveru BBC News to oznámil bahamský premiér Hubert Minnis s tým, že počet obetí ešte zrejme stúpne. Búrka sa teraz presunula nad more a mieri pozdĺž pobrežia amerického štátu Florida na sever. Z najvyššieho piateho stupňa živel zoslabol na druhý a vietor, ktorý ho sprevádza, má rýchlosť okolo 170 kilometrov za hodinu, oznámilo v utorok americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

Satelitné snímky vytvorené satelitnou spoločnosťou ICEYE dokumentujú škody po hurikáne Dorian. Podľa odhadov je viac ako 60 % ostrova Grand Bahama pod vodou. 

Tropická búrka zaplavila aj ostrov Great Abaco.

Už o pár dní by mal Dorian ovplyňovať počasie v Európe

Veľmi znepokojivú správu priniesol server Heute.at, podľa ktorého by mal hurikán v polovici septembra ovplyvňovať počasie v severnej a strednej Európe. Meteorologička Dagmar Honsová zo spoločnosti Meteopress v tomto súvise povedala, že nie je bežné, keď sa niektoré hurikány dostanú do Európy. Hoci sa väčšina z nich rozpadne, pred dvoma rokmi sa na Starý kontinent dostal hurikán Maria.

Hurikán má na Bahamách najmenej sedem mŕtvych a ďalej slabne

Najhoršie postihnuté boli bahamskej ostrovy Abaco a Great Bahama, ktoré obýva asi 70.000 ľudí a ktoré sú známymi turistickými letoviskami s golfovými ihriskami a luxusnými hotelovými komplexmi. Na leteckých záberoch z ostrovov sú viditeľné domy so strhanými strechami a spadnutými múrmi, prevrhnuté autá a lode a zatopené štvrti miest s plávajúcimi troskami.

Humanitárna pracovníčka Lia Headová-Rigbyová pôsobiaca na Bahamách vyhlásila, že jej zástupca na ostrovoch Abaco má informácie o oveľa väčšom počte mŕtvych, než uvádzajú oficiálne údaje. „Ostrovy Abaco sú úplne zdevastované. Je to hotová apokalypsa. Nemožno tu hovoriť o obnove postihnutých území, tu sa bude musieť začať od úplného začiatku,“ povedala.

NHC uvádza, že hoci slabne sila vetra, hurikán sa rozširuje do objemu, a to až na takmer 100 kilometrov od stredu. Smerom na severozápad sa pohybuje rýchlosťou zhruba tri kilometre za hodinu, podľa NHC sa teraz nachádza zhruba 160 kilometrov východne od West Palm Beach. 

Hurikán Dorian
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Stred búrky je približne 70 kilometrov severne od bahamského mesta Freeport. Podľa bahamského ministra zdravotníctva Duana Sandsa hurikán zdevastoval na ostrove Grand Bahama zdravotnícku infraštruktúru a hlavné nemocnica vo Freeporte je nepoužiteľná, pretože je zaplavená vodou.

Menej závažné škody podľa ministra napáchal živel na susednom ostrove Abaco, takže tam sa zrejme presunie lekársky tím. V meste Marsh Harbour na ostrove Great Abaco je nedotknutá nemocnica, ktorá poskytla prístrešie 400 ľuďom, bude ale potrebovať jedlo, vodu, lieky a chirurgické vybavenie.

Hurikán Dorian
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Záchranári sa snažia dostať pacientov v ťažkej fáze obličkového ochorenia na dialýzu, ktorú nedostali od piatka. Ostrov Abaco hurikán zasiahol v nedeľu a potom sa presunul nad Grand Bahama, nad ktorým sa takmer zastavil.

Podľa odhadov OSN bude na Bahamy potrebné dopraviť potraviny pre 60.000 ľudí. Medzinárodný výbor Červeného kríža, podľa ktorého je na oboch ostrovoch silno poničených 45 percent budov, bude potrebné zabezpečiť pitnú vodu pre viac ako 60.000 ľudí.

Hurikán Dorian
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

„Čelíme historickej tragédii,“ vyhlásil bahamský premiér Minnis. Upozornil pritom, že počet mŕtvych sa môže zvýšiť. Záchranári medzitým prepravili 21 zranených z ostrova Abaco do metropoly Nassau, stav piatich z nich je vážny.

Okrem víchrici sužujú Bahamy silné zrážky a mohutné vlny, ktoré spôsobujú na nízko položených ostrovoch záplavy. Voda tam vystúpila až do úrovne druhého poschodia domu. Na videonahrávkach z postihnutých oblastí sú vidieť vydesené rodiny, ktoré pred záplavami utiekli na strechy svojich príbytkov.

Hurikán Dorian
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Floridský senátor Kionne McGhee zverejnil na svojom twitterovom účte dramatické zábery z medzinárodného letiska vo Freeporte, kde voda siaha do výšky 1,8 metra.

Hurikán Dorian sa mal podľa NHC v utorok večer miestneho času (v noci na stredu SELČ) priblížiť k východnému pobrežiu Floridy, odkiaľ bude nad Atlantikom tesne pri pobreží postupovať na sever k Georgii a Južnej Karolíne. U týchto štátov je očakávaný v stredu neskoro večer a vo štvrtok. V zasiahnutých oblastiach boli vyhlásené evakuácie obyvateľov.

Hurikán Dorian
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

V Spojených štátoch bolo kvôli búrke zrušených už viac ako 1500 letov. Dôvodom na odvolanie mnohých národných i medzinárodných spojov je uzavretie niekoľkých letísk, ktoré obsluhujú juh Floridy. Prevádzku zastavilo aj medzinárodné letisko vo Fort Lauderdale a v Palm Beach. Od utorka nefunguje letisko v Orlande, ktoré patrí k najrušnejším v USA.

Americký prezident pred úderom hurikánu odišiel hrať golf

Americká televízia CNN v pondelok vyčítala prezidentovi Donaldovi Trumpovi, že sa dostatočne nevenuje nebezpečiu, ktoré východnému pobrežiu USA hrozí s príchodom hurikánu Dorian. Trump totiž 2. septembra, ktorý je v USA Sviatkom práce, hral golf na golfovom ihrisku vo Virgínii. Na svojom Twitteri ale situáciu sledoval a podľa Bieleho domu udržiaval kontakt s ohrozenými oblasťami.

Trump sviatočné dni zvyčajne trávi na svojom letovisku Mar-a-Lago na Floride, ale areál musel byť pre ohrozenie hurikánom cez víkend evakuovaný. Prezident preto podľa novinárov akreditovaných v Bielom dome v pondelok dopoludnia miestneho času (popoludní SELČ) prišiel do svojho Národného golfového klubu v Sterlingu.

Národné centrum pre hurikány muselo cez víkend dôrazne dementovať Trumpov twitterovom odkaz, podľa ktorého má Dorian ničivo zasiahnuť aj Alabamu. Prezident tiež na twitteri napísal, že si nie je istý, že by niekedy o hurikáne o maximálnej sile piatich stupňov počul.

Viac o téme: GeorgiaHurikánBahamySeverná KarolínaJužná KarolínaDorian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu