Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ sa rozhodla pomôcť Bahamám po hurikáne Dorian: 500-tisíc eur a mapy v reálnom čase

Hurikán Dorian sa prehnal cez Bahamy
Hurikán Dorian sa prehnal cez Bahamy (Zdroj: SITA/Al Diaz/Miami Herald via AP)

BRUSEL - Európska únia v rámci okamžitého núdzového financovania zmobilizovala vo forme začiatočnej pomoci sumu 500.000 eur s cieľom pomôcť ostrovnému štátu Bahamy, ktoré začiatkom tohto týždňa zasiahol hurikán Dorian.

Európska komisia (EK) v piatok v správe pre médiá uviedla, že vyčlenené financie budú riešiť najnaliehavejšie potreby, ako je zabezpečenie prístrešia pre ľudí, ktorí prišli o strechu nad hlavou, pitnej vody, základnej hygieny a potravín.

"Hurikán Dorian zanechal za sebou veľkú spúšť, s mnohými obeťami na životoch a domami v troskách. Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli ľuďom v tejto oblasti," uviedol eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christos Stylianidis a spresnil, že Únia je pripravená v prípade potreby poskytnúť aj ďalšiu pomoc.

Zároveň upozornil, že Koordinačné centrum pre reakcie na núdzové situácie (ERCC), ktoré je v neprestajnej prevádzke, je už v úzkom kontakte so zodpovednými orgánmi na Bahamách s cieľom monitorovať situáciu a nasmerovať ďalšiu pomoc EÚ.

Komisia okrem toho poverila svojho humanitárneho experta, aby vykonal rýchle posúdenie potrieb, a Brusel už pomáha aj prostredníctvom núdzovej satelitnej služby EÚ Copernicus, ktorá úradom a záchranárskym tímom dodáva mapy postihnutej oblasti v reálnom čase.

Viac o téme: PeniazePomocMapyBahamyDorianCopernicus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu