Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Lekárska záhada: Američanov na Kube postihla čudná choroba, prekvapivé zistenie odborníkov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Skúmanie zdravotného stavu amerických diplomatov postihnutých na Kube záhadnou chorobou prinieslo prekvapivé zistenie o závažných štrukturálnych zmenách ich mozgu. Výsledok skúmania v utorok zverejnil časopis Journal of the American Medical Association. Kauza údajných akustických útokov sa v médiách objavila v roku 2017.

Kanadskí diplomati na Kube záhadne ochoreli: Obavy z použitia biologickej zbrane

Niektorí americkí a kanadskí diplomati či ich príbuzní sa sťažovali na zdravotné problémy po krátkom pobyte v Havane. Viac ako 20 ľudí sa po pobyte v domoch diplomatov a dvoch hoteloch sťažovalo na poškodenie sluchu, bolesti hlavy, závraty či poruchy spánku. Mnohí tvrdili, že počuli vysoké šumivé zvuky.

Lekárska záhada: Američanov na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Príčina ťažkostí je dodnes nejasná, objavili sa domnienky, že zvuky mohli byť vedľajším produktom zle zostaveného odpočúvacieho zariadenia. Americké médiá začali špekulovať o akustických útokoch kubánskych tajných služieb alebo o otrave jedom či biologickou zbraňou. Začiatkom tohto roka prišli dokonca vedci z univerzít v Kalifornii a britskom Lincolne s vysvetlením, že akustické útoky na občanov USA spôsobili cvrčky.

"Je to naozaj čudné, je to lekárska záhada," komentoval výsledky podrobného skúmania mozgu postihnutých Američanov vedec Randel Swanson. U viacerých z nich bol zistený úbytok takzvanej bielej hmoty – tkaniva miechy a mozgu – ktorá je umiestnená pod mozgovou kôrou. Žiadne podobné postihnutie mozgu vraj neurológovia nikdy nevideli.

Kolorektálny karcinóm je na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Niektorí experti podľa agentúry AP tvrdia, že nič nedokazuje súvislosť nálezu s pobytom postihnutých na Kube. Havanská vláda navyše akýkoľvek podiel na zhoršení zdravotného stavu diplomatov popiera. Lekári okrem toho nemôžu porovnať terajšie výsledky testov so skorším stavom, pretože skúmané osoby podobnú procedúru v minulosti nepodstúpili.

Experti nevylučujú, že skutočnú príčinu ťažkostí sa nikdy nepodarí objasniť. Mnohí postihnutí sa navyše zotavili. "Ako plynie čas, bude stále ťažšie určiť, čo sa naozaj stalo," vyhlásil Swanson.

Viac o téme: ChorobaOchorenieKubaAmeričania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu