Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Americká vláda posilňuje taiwanskú armádu: Predáva jej zbrane za takmer dve miliardy eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/DHA-Depo Photos via AP)

WASHINGTON - Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov amerických navrhuje predať Taiwanu zbrane za 2,2 miliardy dolárov (v prepočte približne 1,9 miliardy eur), medzi ktorými je aj 108 tankov Abrams či 250 rakiet typu zem-vzduch.

Tanky pritom predstavujú značný posun v starnúcom vybavení taiwanskej armády. Kongres už vie o navrhovanom obchode a zákonodarcovia ho ešte môžu zastaviť. Čínske ministerstvo zahraničných vecí kritizuje predaj zbraní Taiwanu, ktorý považuje za svoje územie.

Americké ministerstvo však tvrdí, že zbrane pomôžu Taiwanu "vysporiadať sa so súčasnými a budúcimi hrozbami v regióne" a zvýšia možnosti spolupráce s USA a ďalšími partnermi. To zároveň podporí ciele americkej zahraničnej politiky v regióne a posilní národnú bezpečnosť USA, uviedol Pentagón. Súčasne zdôraznil, že dodávka amerických zbraní nezmení základnú vojenskú rovnováhu v oblasti. Členovia Kongresu majú teraz 30 dní na to, aby voči zamýšľanému predaju zbraní vzniesli námietky, čo je však podľa AFP nepravdepodobné. 

Spojené štáty sú hlavným dodávateľom vojenskej techniky pre Taiwan. Tamojšie ministerstvo obrany potvrdilo záujem kúpiť americké tanky, protivzdušné systémy a ďalšiu vojenskú techniku začiatkom júna. Čínska vláda následne vyzvala Spojené štáty, aby žiadne zbrane Taiwanu nepredávali a rešpektovali politiku jednej Číny. 

Čína vyzvala na okamžité zrušenie predaja amerických zbraní Taiwanu

Čína vyzvala v utorok Spojené štáty, aby "okamžite zrušili" plánovaný predaj amerických zbraní Taiwanu v hodnote vyše 2,2 miliardy dolárov. Taiwan by mal okrem iného dostať vyše 100 amerických bojových tankov typu Abrams. Čína považuje Taiwan za svoje územie, ktoré sa jedného dňa vráti pod jej kontrolu, a to v prípade potreby aj použitím vojenskej sily.

"To, že Spojené štáty predávajú zbrane Taiwanu... predstavuje vážne narušenie princípu jednej Číny... predstavuje hrubé zasahovanie do vnútorných záležitostí Číny a podkopáva čínsku suverenitu a bezpečnostné záujmy," vyhlásil hovorca rezortu diplomacie v Pekingu Keng Šuang. Ministerstvo zahraničných vecí v Tchaj-peji, naopak, zdôraznilo, že Taiwan je vystavený "obrovským hrozbám a tlaku zo strany Pekingu" a stojí "v prvej línií" boja voči čínskym expanzívnym snahám.  

Viac o téme: ZbraneUSATaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu