Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mrazivé slová o vojne medzi USA a Iránom: Podľa Trumpa by netrvala dlho, varovanie Zarífa

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo / Susan Walsh)

OSAKA - Pri riešení napätia vo vzťahoch Spojených štátov s Iránom sa "netreba ponáhľať". Americký prezident Donald Trump to vyhlásil v piatok počas summitu skupiny G20 v japonskej Osake.

"Máme dosť času. Netreba sa ponáhľať. Majú (Irán) čas. Nie sme v časovej tiesni," cituje Trumpa agentúra AFP. Americký prezident tiež verí, že "nakoniec sa všetko vyrieši". "Ak áno, bude to skvelé a ak nie, dozviete sa o tom," povedal. 

Ako pripomína agentúra AFP, Trump zvolil v piatok vo vzťahu k Teheránu omnoho zmierlivejší tón, než pred svojím odchodom do Japonska. Ešte v stredu na margo rastúceho napätia vo vzťahoch s Iránom vyhlásil, že vojna medzi oboma štátmi "by netrvala dlho", čím chcel poukázať na americkú vojenskú prevahu. 

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf však vo štvrtok varoval, že americký prezident sa mýli, keď si myslí, že vojna medzi ich krajinami by netrvala dlho. "Krátka vojna s Iránom je ilúzia," uviedol Zaríf na Twitteri.

Irán môže odstúpiť od Zmluvy o nešírení jadrových zbraní, zopakoval predstaviteľ

Irán môže podniknúť kroky smerom k odstúpeniu od celosvetového paktu, ktorý zakazuje šírenie jadrových zbraní, pokiaľ zostávajúce strany užšej jadrovej dohody s Teheránom obnovia svoje sankcie. Nemenovaný iránsky predstaviteľ, ktorého citovala tlačová agentúra DPA, to povedal v predvečer piatkových rokovaní zástupcov Iránu, Británie, Číny, Francúzska, Nemecka a Ruska o záchrane vzájomnej dohody z roku 2015. Tá mala obmedziť jadrové aktivity Iránu výmenou za stiahnutie protiiránskych sankcií.

V reakcii na postup Spojených štátov, ktoré od dohody jednostranne odstúpili a opäť zaviedli sankcie, pohrozil Irán ukončením dodržiavania záväzkov, ako sú ohraničenia zásob jadrového materiálu. Takýto krok by však mohol viesť k zásahu zo strany Bezpečnostnej rady OSN.

"Ak sa vrátia sankcie, ak sa vrátia i rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN... prečo by sme mali pokračovať v tej istej jadrovej doktríne ako doteraz?" uviedol zdroj DPA na margo možného odstúpenia Iránu od Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT). Zdôraznil, že doterajšou doktrínou Iránu bolo využívanie jadrovej technológie iba na mierové účely a odmietanie akýchkoľvek zbraní hromadného ničenia.

Podľa tohto predstaviteľa sa v Iráne ozývajú hlasy, podľa ktorých by si mala táto krajina vziať ponaučenie od Severnej Kórey. Tá odstúpila od NPT, uskutočnila skúšky jadrových náloží a bola za to "odmenená" rokovaniami s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf ešte koncom apríla vyhlásil, že odstúpenie od NPT je pre Irán jednou z "početných možností" po tom, ako Spojené štáty sprísnili sankcie voči Teheránu.

Viac o téme: USADonald TrumpIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu