Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maďarskí záchranári vytiahli z potopenej lode na Dunaji štyri telá

Maďarskí záchranári začali dvíhať vrak potopenej lode
Zobraziť galériu (5)
Maďarskí záchranári začali dvíhať vrak potopenej lode (Zdroj: TASR (AP Photo/Darko Bandic))

BUDAPEŠŤ - Záchranári vyzdvihli v Budapešti z dna Dunaja na pontón vrak vyhliadkovej lode Hableány, ktorá sa s 33 juhokórejskými turistami na palube potopila 29. mája po zrážke s veľkou výletnou loďou. Informovala o tom televízia M1.

Loď začali vyzdvihovať v utorok približne o 06.30 h pomocou obrovského žeriava s nosnosťou 200 ton, ktorý sa na miesto zrážky presunul v pondelok. Záchranári pritom z vraku vytiahli v utorok štyri telá, z ktorých tri patrili juhokórejským turistom a štvrté pravdepodobne maďarskému kapitánovi lode. Jeho telo sa našlo na zničenom kapitánskom mostíku. 

Maďarskí záchranári začali dvíhať
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR (AP Photo/Darko Bandic))

Už predpoludním sa plavidlo podarilo vyzdvihnúť takmer nad hladinu, avšak zo zadnej časti dolnej paluby, ktorá je poškodená, bolo nevyhnutné odčerpať vodu. Celú záchrannú operáciu, trvajúcu vyše šesť hodín, sprevádzala horúčava. Najviac poškodená bola zadná časť lode a v zadnej časti bol preliačený aj spodok lode, čo bolo možné zistiť až po úplnom vyzdvihnutí plavidla.

Maďarskí záchranári začali dvíhať
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR (AP Photo/Darko Bandic))

Na lodi môžu byť dôležité stopy, ktoré môžu pomôcť vyšetrovaniu - a to môže podľa expertov trvať ešte dlho. Polícia naďalej pátra po štvorici nezvestných. Samotný priebeh preloženia lode z hladiny vody na tlačný čln bol veľmi opatrný, priebežne trup vyvažovali a súčasne z neho aj vyčerpávali zvyšok vody. Tlačný čln predtým pripravili na uloženie plavidla a počas operácie boli na člne iba riadiaci samotnej operácie. 

Hovorca protiteroristickej jednotky TEK Nándor Jasenszky novinárom uviedol, že v lodi je množstvo usadenín. Vyhliadkovú loď popoludní prevezú do csepelského prístavu v Budapešti, kde ju prevezme polícia a bude pokračovať vo vyšetrovaní tragickej havárie. Jasenszky podotkol, že nie je vylúčené, že niekoho z nezvestných nájdu medzi usadeninami v lodi. 

Záchranári vyzdvihli z potopenej lode štyri telá 

Hovorca potvrdil, že počas vyzdvihovania jeden človek padol do vody. Dodal, že paradoxne išlo o najskúsenejšieho muža z celého tímu. Záchranári doposiaľ vyzdvihli z vôd Dunaja a vraku lode 24 tiel, pričom štyri osoby sú stále nezvestné. Sedem ľudí sa bezprostredne po nehode podarilo zachrániť. 

K zrážke vyhliadkovej a výletnej lode došlo pod Margitiným mostom v Budapešti v stredu 29. mája krátko po 21.00 h. Vyhliadková loď s 33 juhokórejskými turistami a dvojčlennou posádkou sa následne v priebehu zhruba siedmich sekúnd potopila. Bezprostredne po zrážke sa z vôd Dunaja podarilo zachrániť sedem ľudí.

Maďarskí záchranári začali dvíhať
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR (Balazs Mohai/MTI via AP))

Vyzdvihnutý vrak vyhliadkovej lode Hableány v utorok prevezú do prístavu v budapeštianskom Csepeli. Tam ho podrobia vyšetrovaniu experti z plavby, nautiky a techniky pod dohľadom prokuratúry, informoval hovorca budapeštianskej polície Kristóf Gál.

V prístave v Csepeli podľa jeho slov už pred niekoľkými dňami vytvorili podmienky na uloženie plavidla a na vykonanie vyšetrovacích úkonov.  Ako dodal hovorca, identifikácia štyroch obetí, ktoré v utorok vytiahli z potopenej lode, už prebieha, je však takmer isté, že jeden z mŕtvych je kapitán lode a druhým je doposiaľ jediné nezvestné kórejské dieťa.

Maďarskí záchranári začali dvíhať
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR (Balazs Mohai/MTI via AP))

Polícia ešte pátra po štyroch nezvestných, informoval hovorca a dodal, že na žiadosť ministra vnútra Sándora Pintéra zdvojnásobili počet príslušníkov polície, ktorí sa na pátraní zúčastňujú. Gál podotkol, že jediným podozrivým zo zapríčinenia tragickej nehody je ukrajinský kapitán švajčiarskej lode Viking Sygin.

Viac o téme: LoďObetePotopenieBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu