Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Telekomunikačnému gigantovi Huawei hrozí kolaps! Bez Androidu sa jeho telefóny stanú bezcennými

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Andy Wong)

WASHINGTON - Americká spoločnosť Google obmedzila čínskemu výrobcovi telefónov Huawei používanie svojho operačného systému Android. Nové smartfóny Huawei tak môžu stratiť prístup k niektorým aplikáciám Google. Tento krok prichádza po tom, čo administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa zaradila Huawei na čierny zoznam spoločností, s ktorými americké firmy nemôžu obchodovať, pokiaľ na to nemajú licenciu. Google v stanovisku uviedol, že "dodržiava vládne nariadenie a preveruje jeho dôsledky". Huawei uisťuje, že predanej produkcii bude ďalej globálne zaisťovať podporu.

„Huawei výrazným spôsobom prispel k celosvetovému rastu operačného systému Android. Ako jeden z jeho kľúčových globálnych partnerov sme pracovali na budovaní ekosystému v prospech používateľov aj celého odvetvia. Keďže Android je open-source platforma, budeme pokračovať v poskytovaní bezpečnostných aktualizácií, ako aj popredajných služieb pre všetkých existujúcich zákazníkov. Tento záväzok zahŕňa všetky modely smartfónov a tabletov značiek Huawei i Honor, ktoré boli odteraz uvedené na trh a nachádzajúce sa v predaji. Huawei bude pokračovať v budovaní bezpečného a trvalo udržateľného softvérového ekosystému. Naším cieľom je poskytnúť všetkým naším zákazníkom tú najlepšiu používateľskú skúsenosť,“ znie stanovisko Huawei k vzniknutej situácii.

Obmedzenie používania Androidu

Majitelia chytrých telefónov Huawei budú mať naďalej možnosť využívať a sťahovať aplikácie Google, uvádza Reuters. Služby Google Play alebo bezpečnostné zaistenie Google Play Protect budú napríklad naďalej funkčné. Firma Huawei ale stratí prístup k novým verziám operačného systému Android, budúce verzie mobilov Huawei, ktoré systém Android využívajú, stratia prístup k obľúbeným službám Google Play Store, Gmail, Chrome a YouTube.

Huawei bude naproti tomu mať možnosť ďalej využívať tie verzie operačného systému Android, ktoré sú verejne dostupné ako takzvaný open source, teda ktoré si môže kedykoľvek bezplatne stiahnuť každý záujemca. Telefóny so systémom Android dnes používa približne 2,5 miliardy ľudí.

„Ubezpečujeme vás, že zatiaľ čo plníme všetky požiadavky americkej vlády, budú služby ako Google Play a (bezpečnostný systém) Google Play Protect na existujúcich zariadeniach Huawei fungovať,“ uviedol Google prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

V samotnej Číne bude vplyv amerických sankcií minimálny, pretože väčšina mobilných aplikácií Google je v krajine zakázaná. Ako alternatívu môžu užívatelia využiť domáce služby Tencent alebo Baidu. V zahraničí, najmä v Európe, ale môže byť biznis Huawei poškodený.

Huawei a problémy s komponentami

Zmraziť dodávky komponentov pre čínsku firmu sa podľa agentúry Bloomberg rozhodli aj ďalšie veľké firmy. Je medzi nimi údajne spoločnosť Intel, ktorá Huaweiu dodáva čipy pre servery, výrobca procesorov a modemov Qualcomm, spoločnosť Xilinx, ktorá vyrába čipy pre počítačové siete, alebo firma Broadcom, ďalší kľúčový dodávateľ spoločnosti Huawei. Ich vedenie zamestnancom oznámilo, že až do ďalšieho rozhodnutia nebudú spoločnosti Huawei dodávať žiadne výrobky.

Telekomunikačnému gigantovi Huawei hrozí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Kin Cheung)

Zablokovanie dodávok pre Huawei môže zbrzdiť rozvoj bezdrôtových sietí 5G po celom svete, píše Bloomberg. Môže tiež narušiť obchodné aktivity veľkých amerických výrobcov počítačových čipov, ako je firma Micron Technology. Americké firmy sú v stále väčšej miere závislé na hospodárskom raste Číny a terajšia kríza môže ekonomiku USA poškodiť, uviedla agentúra.

Huawei si však vytvorila zásobu dostatku čipov a ďalších kriticky dôležitých súčiastok, aby svoju prevádzku zabezpečila na najmenej tri mesiace, napísal ďalej Bloomberg. Na možné zastavenie amerických dodávok sa pripravuje od polovice roku 2018, okrem iného aj tým, že vyvíja vlastné čipy. Posledné udalosti by ale napriek tomu mohli Huawei poškodiť.

Extrémny scenár či uvoľnenie reštrikcií

"Extrémny scenár je taký, že Čína by zostala niekoľko rokov pozadu a mohla by (zastavenie amerických dodávok) dokonca považovať za akt vojny. Podobné zrútenie by malo masívny vplyv na globálny telekomunikačný trh," usudzuje analytik spoločnosti Rosenblatt Securities Ryan Koontz.

Telekomunikačnému gigantovi Huawei hrozí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Ng Han Guan)

Americké ministerstvo obchodu minulý týždeň zaradilo spoločnosť Huawei Technologies a jej sedem desiatok odbočiek na čiernu listinu, čo firme výrazne skomplikuje prístup k súčiastkam a komponentom ponúkaným americkými podnikmi. Americké tajné služby podozrievajú Huawei zo spolupráce s čínskou rozviedkou, čo ale firma popiera. Podľa niektorých sa tak Washington snaží obmedziť globálnu expanziu firmy Huawei Technologies.

Už v sobotu ale hovorkyňa amerického ministerstva obchodu uviedla, že vláda by čoskoro mohla reštrikcie dočasne uvoľniť, aby zostala zachovaná spoľahlivosť sietí a existujúceho sieťového vybavenia. Výnimka by trvala 90 dní, ani v tomto období by však čínska firma nesmela nakupovať americké súčiastky za účelom výroby nového tovaru.

Viac o téme: GoogleAndroidHuawei
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu