Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Mohutné dažde v Južnej Afrike: Záplavy a zosuvy pôdy si vyžiadali viac ako 70 obetí

Mohutné dažde si vyžiadali aj zosuvy pôdy.
Mohutné dažde si vyžiadali aj zosuvy pôdy. (Zdroj: Twitter.com/Crypto Trader)

KAPSKÉ MESTO - Životy približne 70 ľudí si vyžiadali prudké dažde a záplavy, ktoré v posledných týždňoch postihli Juhoafrickú republiku (JAR). Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie predstaviteľov miestnej samosprávy.

Sihle Zikalala, líder postihnutej provincie KwaZulu Natal, vyjadril obavy, že počet mŕtvych sa môže ešte zvýšiť. Konečný počet obetí plánujú oznámiť na brífingu neskôr vo štvrtok. V stredu miestne úrady informovali, že nepriaznivé počasie si vyžiadalo 51 obetí a svoje domovy muselo opustiť už vyše 1000 ľudí. Prezident JAR Cyril Ramaphosa v reakcii na vzniknutú situáciu vycestoval v stredu do najviac postihnutých oblastí na východe krajiny.

 

 

Silné dažde, ktoré JAR v posledných týždňoch sužujú, zasiahli najintenzívnejšie východ krajiny, kde spôsobili okrem iného aj zosuvy pôdy. Záchranné zložky informovali o zrútených budovách a zaplavených cestách, zablokovaných kanalizačných potrubiach a prevrátených stĺpov elektrického vedenia. Juhoafrická meteorologická služba medzitým vydala varovanie pred ešte silnejšími dažďami a víchricami.

Viac o téme: ZáplavyObeteDážďZosuvy pôdyJAR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu