Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odborníčka odhalila starovekú záhadu: Egypťania verili v nadprirodzenú silu, zlovestný rituál

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KÁHIRA - Starovekí Egypťania boli majstrami sochárskeho umenia. Vytvorili bezpočet sôch, ktoré zobrazovali faraónov, náboženské osobnosti a bohatých občanov. Ale bez ohľadu na to, aké tieto sochy znázorňujú postavy alebo bytosti, mnoho z nich má jednu vec spoločnú - rozbitý nos, napísal server Live Science.

FOTO Archeológovia objavili to, v čo už ani nedúfali: Pred ich očami sa vynára stratené mesto

Epidémia rozbitých nosov je taká rozšírená, až sa človek musí pýtať, či tieto odrazené kamenné čuchové orgány padli za obeť nešikovnosti a nepredvídateľným nehodám, alebo či tu bolo v hre niečo zlovestnejšie. A ukazuje sa, že vo väčšine prípadov je druhý variant správny.

Sochy majú zlomené nosy, pretože mnoho starovekých Egypťanov verilo, že sochy majú "životnú silu". A ak k moci nastúpila nová skupina, opozícia či protivník, potom najlepší spôsob, ako sochu jej životnej sily zbaviť, bolo rozbiť jej nos, hovorí Adela Oppenheimová, kurátorka oddelenia egyptského umenia v Metropolitnom múzeu umenia v New Yorku.

Odborníčka odhalila starovekú záhadu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Egyptian Ministry of Antiquities via AP)

Iste, starovekí Egypťania si v skutočnosti nemysleli, že sochy - napriek svojej životnej sile - sú schopné vstať a chodiť, pretože boli z kameňa, kovu alebo dreva. A tiež si nemysleli, že ich sochy naozaj dýchajú.

"Vedeli, že nevdychujú a nevydychujú vzduch, to videli," povedala Oppenheimová serveru Live Science. "Na druhej strane ale tie sochy mali životnú silu - a život prichádza nosom, ktorým človek dýcha," dodala s tým, že sa vtedy bežne vykonávali na sochách rôzne ceremónie, vrátane "rituálu otvárania úst".

Odborníčka odhalila starovekú záhadu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Egyptian Ministry of Antiquities via AP)

Pri ňom sa socha potrela olejmi a zdvíhali sa k nej rôzne objekty, o ktorých sa predpokladalo, že ju oživia. "Tento rituál soche dodal niečo ako život a moc," uviedla Oppenheimová.

Viera, že sochy majú životnú silu, bola taká rozšírená, že viedla protivníkov k túžbe túto silu zadusiť, ak cítili, že by im mohla škodiť. Napríklad keď začali rozoberať, prebudovávať, vykrádať alebo znesväcovať chrámy, hrobky a ďalšie posvätné miesta, kde podľa ich viery sochy disponovali životnou silou, ktorú by proti votrelcom mohli použiť.

Famózny objav v Egypte: FOTO Archeológovia sú bližšie k rozlúšteniu záhady stavby pyramíd

Ľudia vtedy dokonca verili, že rovnakú silu majú tiež hieroglyfy alebo ďalšie druhy zobrazenia zvierat alebo ľudí. "V zásade ste to museli zabiť, a jedným zo spôsobov bolo odrezať nos soche, aby nemohla dýchať," dodala Oppenheimová.

Niekedy sa však protivníci nezastavili len pri nose. Niektorí tiež rozbili alebo poškodili tvár, ruky a nohy, aby životnú silu deaktivovali, uviedla.

Odborníčka odhalila starovekú záhadu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Existujú samozrejme tiež prípady, keď sochy z prirodzených príčin spadli a v dôsledku toho prišli o nos. Ďalšie nosy padli za obeť prírodným vplyvom, ako je erózia spôsobená vetrom či dažďom. Zvyčajne však možno podľa stôp na soche spoznať, či bol nos zničený zámerne, konštatovala Oppenheimová.

Viac o téme: SochaNosPoveraEgyptŽivotná sila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu