Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Famózny objav v Egypte: FOTO Archeológovia sú bližšie k rozlúšteniu záhady stavby pyramíd

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KÁHIRA - Archeológovia našli 4 500-ročný rampový systém, ktorý by mohol objasniť vznik Veľkej pyramídy v Egypte. K famóznemu objavu došlo vo východnej časti egyptskej púšte. Výskumníci tvrdia, že toto zariadenie odbremenilo starovekých stavebníkov pyramídy od nosenia ťažkých blokov.

Archeológovia odhalili novinku o tajomných Mayoch: Vzťahy s vládcami posvätného mesta

Podľa Live Science archeológovia našli masívny rampový systém, ktorý bol ukrytý pod starým lomom. Konštrukcia systému naznačuje, že bol použitý na prenášanie veľkých alabastrových kameňov do svahu, na ktorom stojí Veľká egyptská pyramída.

Systém fungoval na princípe použitia „sánok“ a lán, ktoré ťažký materiál premiestňovali z jedného bodu do druhého, a tak robotníkom ušetrili kopu práce. Rampový systém v oblasti Hatnub našli výskumníci z Francúzskeho inštitútu orientálnej archeológie v Káhire a z Univerzity v Liverpoole.

Famózny objav v Egypte:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Yannis Gourdon/Ifao)

Pozdĺž bokov rampy sú dve schodiská lemované mrežovanými otvormi, ku ktorým boli pripevnené laná na prepravu masívnych kamenných blokov. „Použitím sánok, na ktoré sa položil kameň a lán, ktoré materiál odtiahli, boli starovekí Egypťania schopní navoziť alabastrové kamene z lomu na strmý svah o 20 percent efektívnejšie, než bez toho,“ hovorí výskumník Yannis Guordon.

Výskumníci tvrdia, že tento objav je vôbec prvým svojho druhu. Objav siaha až do obdobia Khufuovej vlády, ktoré je známe vybudovaním vyše 146-metrovej Veľkej pyramídy. Ide o najčerstvejší nález vo veľkej mozaike, ktorá sa snaží vyriešiť všetky záhady a tajomstvá vzniku Veľkej pyramídy.

Famózny objav v Egypte:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdie zverejnené začiatkom tohto roku tvrdia, že slávna pyramída sústreďuje elektrickú a magnetickú energiu do svojich vnútorných komôr. Táto energia v základoch pyramídy vytvára obrovské energetické zásoby.

Zistenie, ako previesť tieto poznatky do nanometrickej škály, by mohlo viesť k vlne nových, efektívnejších senzorov a solárnych článkov, tvrdia výskumníci. Napriek pretrvávajúcemu úsiliu výskumníkov zostáva pyramída a jej výstavba stále záhadou.

Viac o téme: PyramídaObjavEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu