Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Majiteľ ukryl poklad do steny studne: Netušil, akú radosť urobí o 900 rokov neskôr

Caesarea Zobraziť galériu (3)
Caesarea (Zdroj: YouTube/JewishPressTV)

TEL AVIV - V severoizraelskom meste Caesarea archeológovia objavili 24 zlatých mincí, ktoré môžu byť až 900 rokov staré. Spolu s mincami sa našla aj jedna zlatá náušnica. Majiteľ zrejme svoj poklad ukryl v domnienke, že sa poň raz vráti, zrejme to už ale nestihol, píše britský spravodajský web BBC.

VIDEO Neuveriteľný nález v Egypte: S týmto archeológovia po 3000 rokoch ani nerátali!

Zlatky archeológovia našli medzi dvomi kameňmi v stene studne patriacej k domu. Mince boli ukryté v medenej nádobe.

Majiteľ podľa archeológov možno zomrel v roku 1101, kedy mesto dobyla križiacka armáda Balduina I., ktorý bol v rokoch 1100 až 1118 križiackym vládcom Jeruzalema.

VIDEO Majiteľ ukryl poklad
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/JewishPressTV)

"Dá sa predpokladať, že majiteľ pokladu a jeho rodina zomreli pri masakre, alebo boli predaní do otroctva, a tak si po svoje zlato nemohli prísť," uviedli vedúci archeologického tímu Peter Gendelman a Muhammad Hatar.

Neďaleko náleziska v 60. rokoch minulého storočia objavili strieborné a zlaté šperky z rovnakého obdobia ako mince, v 90. rokoch potom archeológovia na mieste našli medené nádoby, takisto asi 900 rokov staré. Predmety sú vystavené v múzeu v Jeruzaleme.

Caesarea sa nachádza medzi Tel Avivom a Haifou a patrí k historicky najvýznamnejším miestam v Izraeli, okrem iného aj preto, že kráľ Herodes tam nechal postaviť jeden z najväčších prístavov rímskeho impéria. Meno Caesarea malo vzdať hold odkazu rímskych cisárov.

Každoročne Caesareu navštívi asi milión turistov. Prezrieť si tam môžu napríklad zvyšky akvaduktu či najstaršie dochované rímske divadlo v oblasti.

V roku 2015 našli potápači pri izraelských brehoch asi 2000 zlatých mincí z obdobia pred viac ako 1000 rokmi. Išlo o najväčší nález tohto druhu pri stredozemnom pobreží Izraela.

Viac o téme: MincePokladArcheológoviaObjavIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu